. Ma Andrea napja van.
Hét évtizede minden a szőlőről szól
2019-06-01 22:18:37
Hét évtizede minden a szőlőről szól

Hét évtizede minden a szőlőről szól

A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete hetven  éves, az intézmény e jeles jubileumot több napon át tartó rendezvények sorával – kiállítás, szakmai konferencia - ünnepli meg.


A Szentmiklós-hegyi szőlő és a Mária telepi dézsmapince  a Pécsi Értéktár része, hirdetve a város és tükéi múltjának és jelenének kapcsolódását a szőlőműveléshez és a borhoz. Pécs, a Szőlő és Bor Nemzetközi Városa polgárainak, és valamennyi érdeklődőnek ezért is szeretnék bemutatni az intézet elmúlt 70 évének történéseit. Ennek részeként  a Tudásközpontban június 1-én  az intézet történetét,  meghatározó kutatóinak munkásságát bemutató kiállítás nyílt, ami június 30-ig lesz  látható. Ugyanezen a helyszínen június 4-én tudományos konferencia keretében az érdeklődők betekintést nyerhetnek az intézetben folyó kutatómunkába és annak integrálódásába a hazai és nemzetközi irányokhoz. A következő napon pedig a Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben folyó  tudományos tevékenységről, valamint  annak  Pécs és  a régió mindennapjaira, az itt élő emberek életére, gazdasági tevékenységére gyakorolt hatásáról hallhatnak az érdeklődők  visszaemlékezéseket, beszámolókat.


A pécsi intézmény Minőségi Szőlőszelekciós Törzstelep néven 1949. szeptember 1-én alakult, feladata ellátásához a több száz éve a pécsi székeskáptalan tulajdonában lévő, 1948-ban államosított szőlőbirtokot – Szentmiklós-hegyen és Mária Telepen –, valamint a korábbi dézsmapincét – ma a Pázmány Péter utcai Mária Telepen találhatót – kapta meg. A tudományos műhelyt, ami 1950-től a központi Szőlészeti és Borászati Kutató Intézet kísérleti telepeként működött, a földművelésügyi miniszter azzal a szándékkal hozta létre, hogy segítse az ültetvények tervezett rekonstrukcióját. Az intézet kiemelt feladatául az alapítók a kutatást, a szaktanácsadást és az oktatást jelölték meg. Az itt folyó munkát a folyamatosan újratelepített harminc hektárnyi szőlőültetvény, a mintegy 5000 hektóliter kapacitású pince és egy többfunkciós akkreditált laboratórium szolgálja. Az intézet tartja fenn a mára már több mint 1600 tételből álló szőlő génbankot, ami Európa második legnagyobb gyűjteménye.


Az intézet 2003 óta a szőlészet és a borászat terén is hivatalosan elismert bemutatóüzemként tevékenykedik, s lehetőséget biztosít a bejelentkező csoportoknak az ültetvények, a pince, s az itt folyó munka megismerésére.

(fotó: Csortos Szabolcs)

Utoljára frissítve: 2019-06-01 22:19:24

További híreink
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben
A versek veszik birtokba a várost
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
2024-04-09 21:59:42, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>