. Ma Andrea napja van.
Hímes tojások kilenc országból
2021-04-02 02:19:44
Hímes tojások kilenc országból

Hímes tojások kilenc országból

Mosonyi Éva tojásíró népi iparművész a Zsolnay Örökségkezelővel együttműködve indította el Nemzetünk Hímes Tojásai 2021 kezdeményezést, amelyre saját kezűleg készített hímes tojások fotóit várták a szervezők.

A felhívásra kilenc országból - hazánkon kívül, Ausztria, Németország, Románia, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia, Ukrajna - érkeztek fotók, összesen 379 hímes tojásról. A készítők között voltak lányok, asszonyok, férfiak, gyerekek. A legfiatalabb 3,5 éves, a legidősebb 91 éves volt. Érkeztek fotók iskolai osztályoktól, települési közösségektől, mesterektől és tanítványoktól egyaránt. Vannak köztük, akik sok éve írják a tojásokat és olyanok is, akiknek ez volt az első hímesük. Többségük, 225-en hagyományos technikával írták, karcolták a mintát, míg 154-en más, szabadon választott díszítési módot alkalmaztak.

- A pandémia időszakában a négy fal közé kényszerült magánembereket, családokat, közösségeket szólítottuk meg, hogy készítsék el idén is saját hímes tojásaikat. A cél az volt, hogy a kézműves tevékenységben találják meg az alkotás és a társas együttlét örömét, s lélekben is készüljenek a húsvéti ünnepre. Az elkészült hímes tojásokat vegyék kézbe és fotózzák le, ezzel is jelezve a kéz alkotó erejét –  emelte ki az ötletgazda, Mosonyi Éva.

A beérkezett alkotások fotói nagypéntektől április 16-ig lesznek láthatók a Zsolnay Kulturális Negyed Pirogránit udvarán, az E78-as épület üvegablakain keresztül. Egyúttal egy online tárlat is készül a www.zsolnaynegyed.hu és a www.facebook.com/nemzetunkhimestojasai oldalon, szintén péntektől lesz elérhető az a két virtuális fotóalbum, amelyek a hagyományos és a szabadon választott kategóriákban készült alkotásokat mutatják be.

További híreink
Világszínvonalú kutatások – egyre több szabadalom
A hazai székhelyű jogosultak közül a legtöbb Magyarországon hatályosított európai szabadalommal a Pécsi Tudományegyetem rendelkezett 2020-ban a Richter és az Egis mellett.
2021-04-17 18:52:14, Hírek, Környezetünk Bővebben
Jövőbeli vállalkozásuk sikeréhez ad segítséget
Országosan egyedülálló képzési programot dolgozott ki közösen a Pécsi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi és Közgazdaságtudományi Kara.
2021-04-14 11:00:42, Hírek, Környezetünk Bővebben
Angolul mérték össze földrajz tudásukat
Idén 12. alkalommal rendezte meg a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézete a HunGeoContest angol nyelvű földrajzi tanulmányi vers...
2021-04-14 10:37:29, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ettől az évtől teljes egészében megújuló forrásból származó energiával fedezi az áramszükségletét a Körber péc...
Bővebben >>