. Ma Márk napja van.
Hóbagoly Mesefesztivál
2014-12-06 17:59:09
 Hóbagoly Mesefesztivál

Hóbagoly Mesefesztivál

A Zsolnay Örökségkezelő új, gyerekeknek és családoknak szóló ingyenes  fesztivált indított útjára Pécsett. A Hóbagoly Mesefesztivál a Zsolnay Kulturális Negyedben több mint 70 programmal, 17 különböző helyszínen nyújt kikacsolódási lehetőséget a hétvégén.

A  nyárvégi Szamárfül Fesztiválhoz hasonlóan a Hóbagoly Mesefesztivál is elsősorban a családokat szólítja meg - advent idején. A kétnapos, ingyenesen rendezvényen hazai gyermekkönyvkiadók mutatkoznak be, ismert színészek, zenészek szórakoztatják kicsiket és nagyokat. A Hóbagoly Meseodúkban reggeltől estig szól a mese és a zene.


A Hóbagoly Mesefesztivál elsődleges célja,  megismertetni  a pécsieket és a térségben élő és alkotó meseírókkal, illusztrátorokkal, miután az utóbbi években több helyi szerző tollából jelentek meg országos figyelmet kiváltó, sikeres alkotások.  E mellett  ráirányítsa a figyelmet a könyvekre, az olvasásra,  a  mesekönyvek széles választékával, valamint a közös meséléssel népszerűsítse az olvasást.


A mesék mellett a közönségtalálkozók keretében írókkal, a koncerteken pedig muzsikusokkal találkozhatnak az érdeklődők, akik számos kreatív programban is részt vehetnek. Fellép többek között a Kaláka együttes, Szalóki Ági, és Bíró Eszter. A fesztiválra látogat  Rutkai Bori, Dolák-Saly Róbert, valamint Varró Dániel költő és Agócs Írisz illusztrátor. A fesztivál házigazdája, Lackfi János többször is színpadra lép, egyebek mellett a Sajtkukacz zenekarral, valamint a könyvekhez kapcsolódó szakmai beszélgetéseken.

Az alapvetően a mesekönyvek köré épülő fesztiválon kiemelt szerepet játszanak  a karácsony és téli ünnepkört bemutató előadások, illetve az ehhez az időszakhoz köthető népszokások. Az Apostolos teremben a katolikus és az evangélikus egyház mesemondói Szent Miklós myrai püspökről, az adventi ünnepkörről beszélnek az érdeklődőknek. A Pirogránit udvaron és a Ginkgo téren közel harminc, gyerekek által feldíszített karácsonyfa  látható adventtől  egészen vízkeresztig. Az adventi népszokásokat a pécsi iskolák és Hosszúhetényi Általános Iskola gyermek-tánccsoportja előadásában ismerheti meg a közönség.


Az idén hatvan éves magyar diafilmgyártás tiszteletére a Negyedbe várjuk a Diafilm Nagykövetét, Süveges Gergőt. Itt lesz továbbá mindenki kedvence, Süsü, a sárkány is az MTVA jóvoltából. December 6-án az E78 ad helyet a nagy krampusz bajnokságnak kis krampuszok  részvételével.


A Zsolnay Kulturális Negyed különböző épületeiben kialakított különleges mesélőhelyeket „varázsút” köti össze, amelyet térkép segítségével járhatnak be kicsik és nagyok. A Meseodúkban mesekönyvírók, színészek és hétköznapi mesemondó szülők és nagymamák is megmutathatják, hogy mesélni jó.

Utoljára frissítve: 2014-12-06 22:50:50

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
Bővebben >>