. Ma Erzsébet napja van.
Hódoltságkori rézedények
2019-11-07 22:15:37
Hódoltságkori rézedények

Hódoltságkori rézedények

Két darab, teljesen ép állapotú rézedény – egy kiöntőcsöves kanna és egy talpas tál – került elő  Pécsett, az egykori Rózsakert területén folyó ásatáson.
 
A Pécsi Egyházmegye beruházásában az egykori – köznyelv által Papucsnak elkeresztelt – Káptalani Borozó helyén turisztikai központ létesül, a felette lévő területen pedig az egykori vendéglátóhely nevéhez illően rózsakertet alakítanak ki.
Mivel kiemelten védett régészeti lelőhelyen folyik a beruházás, a földmunkával érintett területen régészeti kutatásokat folytat a Janus Pannonius Múzeum Tóth Zsolt régész vezetésével. Ennek részeként egy szennyvíz elvezető csatorna árkában is folyt feltárás, amelynek során egy késő középkori épület részlete került elő, ami minden bizonnyal egy tűzvészben pusztult el valamikor a török hódoltság - 1543–1686 - idején.  
A szokásos edénytöredékek, állatcsont darabok mellett az épület kőfala mellett ritka és jelentős leletek, teljesen ép állapotú rézedények - egy kiöntőcsöves kanna és egy talpas tál - is  előkerültek. A most meglelt  kannatípusból mindössze két darabot őriz a Janus Pannonius Múzeum a megye területéről. A tál kerámia  – ebből  a korból származó – változata  gyakori, de fémből készültet még nem találtak Baranyában. A két edény dokumentálás után a restaurátorműhelybe került, a későbbiekben pedig a jövőben létrehozandó állandó régészeti kiállítás része lesz.
 
Hódoltság kori csorgókút is található a Rózsakertben
 
A Rózsakert régészeti értékei 2010-ig nem voltak ismertek, ekkor került elő az ott végzett ásatások során a késő római ókeresztény temető egyik legjelentősebb épülete, egy cella trichora és a temetőhöz tartozó hat téglasír. Az érdekessége az volt, hogy területén egy késő középkori épületet emeltek, ami szintén tűzvész áldozata lett. Az eddigi kutatások alapján legalább két középkori épülettel lehet számolni a 19. században kertté alakított területen, amelyeket a török hódoltság idejében is tovább használtak a bekövetkezett tűzvészig. Ezt követően már nem újították meg azokat. A Rózsakert nyugati oldala mellett egy hódoltság kori csorgókút is látható az üvegtető alatt, amely egykorú az újonnan előkerült edényekkel.

Utoljára frissítve: 2019-11-07 22:16:38

További híreink
Minden tizedik gyerek koraszülött
A Koraszülöttek Világnapja alkalmából családi programokat szervezett a Pécsi Tudományegyetem.
2019-11-18 21:21:34, Hírek, Környezetünk Bővebben
Messziről magasra
A pécsiség része a több nemzetűsége, amelynek fontos szereplője Európa első roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye a Gandhi. November 19-én ismét nagyszabású koncer...
2019-11-17 22:26:51, Hírek, Környezetünk Bővebben
Erősödő Civil Közösségek pályázat újra
November 18-án (hétfő) 12 óráig pályázhatnak a dél-dunántúli régió - Baranya, Somogy és Tolna megye - civil szerveződései, közösségei az ECK2020 programba.
2019-11-16 21:02:53, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Kaposvár közelében lévő Ropolyi-tónál található természetvédelmi területen horvát-magyar közös projekt keret...
Bővebben >>