. Ma Auguszta napja van.
Hol terem a legszebb oportó?
2017-04-22 02:35:26
Hol terem a legszebb oportó?

Hol terem a legszebb oportó?

A Portugieser du Monde borversenyen immár ötödik éve választják ki a legjobb portugieser borokat Pécsett.

A Pécsi Borozó gasztronómiai és bormagazin felhívására évről-évre  egyre több bor érkezik a fajta egyetlen világversenyére és mind több a külföldi pincészet jelenik meg  a kóstolófesztiválon is. Az idei portugieser-világbajnokság első napján, április 21-én Pécsett versenyeznek a borok, másnap Palkonyán, a Mokos Pincészet színháztermében megtartott díjátadót  követően  a közönség is megkóstolhatja a legjobbakat.

A portugieser egész Közép-Európában elterjedt borszőlő fajta. Hívják portugizernek, purtugizacnak, portugalkának, blauer portugiesernek vagy modrý portugalnak, így hasznos tapasztalatokat szerezhetnek a termelőik  a nemzetközi portugieser fajtaverseny során, amelyet immár ötödik alkalommal tartanak meg. A benevezett borokat  április 21-én nemzetközi zsűri bírálja el.
.
A  borverseny évről-évre megmozgatja a borszakértőket világszerte, idén japán, kínai, dél-afrikai, lett, osztrák, olasz, spanyol és kanadai borbírák is érkeznek,  s természetesen magyar bortudorok is részt vesznek a bírálatban. Az első versenyre  négy országból 62 bor érkezett,  2014-ben már  hat országból 72 tételt, 2015-ben  nyolc országból 67 bort neveztek a versenyre. Tavaly  már minden rekord megdőlt, hiszen  kilenc országból érkeztek nevezések,  ahonnan összesen 96 bort küldtek el Pécsre, amelyek közel fele külföldről érkezett.


A borászok az idei évben is fiatal, 2016-os portugieserekkel, a régebbi évjáratú,  valamint a minimum 25 százalékban e borszőlőt is tartalmazó házasításokkal jelentkezhettek. Idén először  azonban már a portugieserből készített fehérborok, rozék és pezsgők is részesei a nemes vetélkedésnek. A legtöbb bormintát Horvátországból küldték,  az osztrák, szlovák és szerb minták száma is jelentős, de érkezett nevezés Németországból, Csehországból és Szlovéniából, egy-egy minta jött Olaszországból és Chiléből is.  A  minták csaknem fele  továbbra is magyar borászatokból érkezett, elsősorban a villányi borvidékről, de a pécsi, tolnai, egri, bükki és hajós-bajai is szép számban képviselteti magát.

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Befejeződött a Lauber Dezső Sportcsarnok belső felújítása.
Bővebben >>