. Ma Petra napja van.
Hömpölygött a tömeg a Borbirtokon
2023-08-26 21:54:23
Hömpölygött a tömeg a Borbirtokon

Hömpölygött a tömeg a Borbirtokon

Több mint 200 különböző ízű, formájú, illatú csemegeszőlőt ismerhetett és kóstolhattak meg az érdeklődők a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet Szentmiklós-hegyi telepén.

Idén is számos kiállító hozta el szőlészete büszkeségeit a II. Országos Csemegeszőlő Kiállítás és Versenyre. Pécsen  az egyetemi borbirtokon 2022-ben útjára indított országos rendezvényen idén 19 kiállító több mint 200 szőlőfajtát vonultatott fel. Az eseménnyel egyidőben a Pécsi Tudományegyetem és az Eszéki Josip Juraj Strossmayer Egyetem Agrobiotechnikai Kar  együttműködési megállapodást kötött, szorosabbá téve a két intézmény már működő, szőlőtermesztéssel és -nemesítéssel kapcsolatos tudományos és szakmai kapcsolatát. A jövőben kölcsönösen támogatják egymás tevékenységét, kicserélik a kutatási eredményeiket, nagy hangsúlyt helyezve  a szőlő termesztéséhez kapcsolódókra, valamint a technológiai újdonságokra, fejlesztésekre.

A csemegeszőlő termesztés iránt mind  többen érdeklődnek, a gazdálkodók részéről az utóbbi években egyre nagyobb az igény a szakmai támogatására. A PTE Szőlészeti és Borászati Kutató Intézetének céljai között kiemelt helyen szerepel a magyar csemegeszőlő termesztés fejlődésének elősegítése. Mint a rendezvény házigazdája  ennek jegyében egyrészt szakmai támogatást nyújt az árutermelőknek, családi gazdálkodóknak, kiemelve a háztáji termesztés jelentőségét, e mellett a csemegeszőlőt – mint egészséges gyümölcsöt – is népszerűsíti a nagyközönség körében  az új fajták és trendek bemutatásával. Az egész napos rendezvény keretében nemcsak a termelők és a szakemberek, hanem a fogyasztók is megismerkedhettek a csemegeszőlő fajtákkal, meg is kóstolhatták azokat. A látogatók mellett szakmai zsűri is járta a standokat. A kiállítás végére kiderült, kié volt a  legszebb és legnagyobb fürt, kié a legfinomabb, valamint a legnagyobb bogyóméretű szőlő.

A rendezvényhez kapcsolódó előadásokon az érdeklődők  egyebek mellett képet kaphattak a csemegeszőlő termesztés jelenéről és jövőjéről, az ökológiai gazdálkodásban rejlő lehetőségekről,  a szőlőültetvényeket veszélyeztető kórokozókról, a  szaporítási módszerekről, de szóba kerültek a mezőgazdaságban használatos drónok is. (fotó: Csortos Szabolcs)

Utoljára frissítve: 2023-08-26 21:54:45

További híreink
Gyémánt Díjas tervezőgrafikusok
A Marketing Summit Konferencián adták át az idei év Városmarketing Gyémánt Díjait.
2023-10-02 02:21:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Több ezer beteg életét könnyítik meg
Egy, az egész régióban úttörő újításnak köszönhetően a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Neurológiai Klinikáján már távolról is elvégezhető a Parkinson-kór kezeléséb...
2023-10-01 21:10:03, Hírek, Környezetünk Bővebben
Utánanézett kik a meghívói
A Pannon Filharmonikusokkal lépett fel először hazánkban Jennifer Pike.
2023-09-30 21:14:56, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A gyerekek és szüleik körében rendkívül népszerűek Tamás Éva zenés, interaktív mesejátékai.
Bővebben >>