. Ma Márk napja van.
Hömpölygött a víz az utcákon
2014-08-03 20:13:24
Hömpölygött a víz az utcákon

Hömpölygött a víz az utcákon

 

 

Szintén Magyarbólyban egy trafóház is víz alá került. Az energiaszolgáltató szakemberei leválasztották azt a hálózatról, emiatt egy baromi telepen és négy családi házban nincs áram. Az állattartó-telepen aggregátorral biztosítják az energiát.Tömegesen érkeznek a bejelentések a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósághoz a Pécsett kora délutáni órákban hirtelen lezúdult monszunszerű eső okozta károk miatt.


Óriási, jéggel kísért zivatar csapott le a városra. Utcákat, telkeket öntött el a víz. Az autóforgalom több helyen lebénult, jó páran nagyobb fák, felüljárók alatt próbálták átvészelni a jégverést, de volt olyan autó, amelyre fa dőlt. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hivatásos tűzoltóparancsnokságai folyamatosan számolják fel a viharkárokat Pécsett.


Jelenleg a Pécsi Városi Műjégpálya ammóniatartálya, a   Honvéd kórház áramellátása megóvása, valamint egyéb helyszíneken az útlezárást okozó vízfolyások -  Cserkút, Magyarürögi út -  megszüntetésén a partner szervezetekkel közösen  szivattyúznak, valamint az utakat elzáró fákat és a faágakat takarítják el.


A jelentős mennyiségű eső kövekeztében megteltek a szennyvízcsatornák, a város mélyebb pontjain, ki is öntöttek.  A Mártírok útja Rét utca kereszteződésében térdig ért a víz faágak eltakarítása folyik.


A hegyoldalból lezúdult hatalmas víztömeg miatt  a  város mélyebben fekvő utcáiban kritikus a helyzet, néhol akár fél méteres a  vízátfolyás. A hegyoldalban patakok, árkok áradtak ki. A Biokom szakemberei a Misina Mentőcsoport tagjaival együtt már az érintett helyszíneken  dolgoznak, a Verseny utca környékén, a Laskó, Kopács, Pipacs utcákban, valamint a Mártírok útjánál.

 

A tömeges kárfelszámolás érdekében Véméndről, Siklósról, Szigetvárról és Komlóról is tűzoltókat riasztottak Pécsre. A hivatásos tűzoltók munkáját a Szabadszentkirályi Önkéntes Tűzoltók, a Magyarbólyi Önkéntes Tűzoltók és a Misina Mentőcsoport Egyesület tagjai is segítik.

 


Magyarbólyban, az egyik Damjanich utcai családi ház udvarába tört be a csapadékvíz. A hömpölygő víz elvezetésére nem volt lehetőség, ezért a siklósi tűzoltók nyújtanak segítséget az ingatlanban lévő értékek mentésében.

 

Pécsett, a Megyeri úton található fogorvosi rendelőben fél méter magasan áll a csapadékvíz. A véméndi tűzoltók szivattyú segítségével kezdték meg a víz eltávolítását. A  Kincses úton az erős szél következtében egy elektromos vezeték szakadt le. A helyszínen a komlói hivatásos tűzoltók dolgoznak. A Tüzér utcában egy fát távolítottak el. A Varsány utcában egy nagyméretű platánfa kettéhasadt, a lógó ágak veszélyeztetik az alatta parkoló gépjárműveket és gyalogosokat. Az Árnyas úton, a  Honvéd Kórház alagsorában 50 centiméter magasan áll a víz. A helyszínen a siklósi és a pécsi tűzoltók nagyteljesítményű szivattyúkkal és búvárszivattyúkkal  dolgoznak. A Móra Ferenc utcában szintén csapadékvíz tört be egy lakóház pincéjébe, itt 70 centiméter magasan áll a víz.

 

Lapáncsa településen a hömpölygő csapadékvíz szabályozására ezer darab homokzsákot igényelt a település vezetője, amelyet a Siklósi Katasztrófavédelmi Kirendeltségünk biztosít a polgármester részére. Magyarbólyban egy ház homokzsákokkal történő bevédésére van szükség, a helyszínen a katasztrófavédelem szakembere segíti a polgármester munkáját, valamint az egyik Damjanich utcai családi házat körbevett a víz, ahonnan összesen tíz személyt kellett átmenetileg máshol elhelyezni. A település vezetése biztosított részükre szállást. Szintén Magyarbólyban egy trafóház is víz alá került. Az energiaszolgáltató szakemberei leválasztották azt a hálózatról, emiatt egy baromfi telepen és négy családi házban nincs áram. Az állattartó-telepen aggregátorral biztosítják az energiát.

 

Összesen 78 bejelentés érkezett a 105-ös segélyhívó telefonszámra, főként kidőlt fáknál, leszakadt ágaknál, és elárasztott alagsoroknál volt szükség tűzoltói beavatkozásra. 49 esetben vonultak a tűzoltók a viharkárok felszámolására, 29 alkalommal a bejelentők megoldották a kialakult helyzetet.

Utoljára frissítve: 2014-08-04 08:48:21

További híreink
Varieték hangulata a Zsolnay Negyed Éjszakáján
Exkluzív éjszakai tárlatvezetések, tűzshow, gyerekprogramok, slam poetry, koncertek, bűvész és akrobata előadások várják az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben.
2023-09-15 02:18:53, Hírek, Fókuszban Bővebben
A SzínHáz borai: Rozé ‘22 és a Summa Merlot
Folytatódik a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Tudományegyetem együttműködése.
2023-05-26 22:58:29, Hírek, Fókuszban Bővebben
Energiatudatosság és a mesterséges intelligencia
Az energiatudatosság és a mesterséges intelligencia lesz a XVI. Pollack Expo fókuszában.
2023-04-12 02:22:41, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
Bővebben >>