. Ma Mátyás napja van.
Horvát-magyar ökoturisztikai fejlesztések a Zselicben
2019-11-03 21:45:27
Horvát-magyar ökoturisztikai fejlesztések a Zselicben

Horvát-magyar ökoturisztikai fejlesztések a Zselicben

Nemzetközi turisztikai beruházás a Zselicben a Ropolyi-tónál található természetvédelmi területen.
 
A Kaposvár közelében lévő Ropolyi-tónál található természetvédelmi területen horvát-magyar közös projektben – az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az INTERREG V-A Magyarország–Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretéből – többek között tájház, természetőrház és lovas pihenő is épült, Horvátországban pedig parkoz újítanak fel, valamint egy oktatási központ fejlesztésére is sor kerül.
 
A SEFAG Zrt. a horvátországi Verőce-Drávamente Megye Önkormányzatával, mint vezető partnerrel és a Verőce-Drávamente megye természetvédelmi területeinek és ökológiai hálózatának kezelésével megbízott közintézménnyel közösen elnyert közel 1,5 millió euro támogatás felhasználásával valósítja meg a Tourism 4 All– Suhopolje, Noskovačka Dubrava és a Zselici Csillagpark természeti és kulturális értékeinek közös turisztikai fejlesztése nevet viselő INTERREG projektet megvalósítására.

A beruházás Somogy  megye egyik legnépszerűbb kirándulóhelyén, a Zselici Tájvédelmi Körzetben valósul meg. A túra utak csomópontjában található Ropolyi-tó mellett már elkészült a somogyi népi építészet jellegzetességeit megidéző, tornácos-nádfedeles tájház, valamint egy turisztikai információs feladatokat is ellátó természetőrház. A tópart közelében megépült két lovas pihenő, így a kerékpárosok és a gyalogosan kirándulók mellett a lóval túrázóknak nyújtott szolgáltatással bővült a kör.

A Zselici Csillagpark központjában található csillagvizsgáló parkjában napelemeket telepítettek, ezzel oldották meg az épület energiaellátását, e mellett a föld alá vitték a környéken az elektromos légvezetékeket és javították a térség gyengeáramú hálózatát is.

Horvátországban ezzel párhuzamosan elkészült a suhopoljei Jankovich-kastély parkjának rendezése és felújítása. A ritka és védett növényeket is rejtő egykori főúri kertet a turisták szabadon látogathatják. Emellett a Noskovačka Dubravában lévő Dráva történet látogatóközpont új, a természetismereti tantárgyak oktatását segítő, interaktív eszközökkel gazdagodott.

A projektben résztvevők az építkezéseket szükséges, de nem elégséges feltételnek tartják az ökoturizmusban rejlő lehetőségek mostaninál is hatékonyabb kihasználásához, hanem az infrastruktúra mellett megfelelő színvonalú szolgáltatásokra és programkínálatra is szükség van. A projektbe ezért bekapcsolódtak a kaposvári egyetem és a verőcei főiskola turisztikai szakértői is, akik tematikus programcsomagokat állítottak össze a turisták és nyaralók sokféle igényeihez igazodva.

Utoljára frissítve: 2019-11-03 21:46:30

További híreink
Jövőre a kerékpárosok városa lehet Pécs
A domborzati viszonyok mellett főleg a hiányzó infrastruktúra az oka, hogy Pécs nem volt a kerékpáros közlekedés fellegvára.
2020-02-22 20:26:51, Hírek, Környezetünk Bővebben
Hogyan tervezz egyedi fényképes telefontokot?
Unod már a telet? Csempésznél egy kis tavaszt az öltözködésedbe, de még kicsit borús az idő egy virágos felsőhöz? Fejezd ki magad egy egyedi, fényképes telefontokkal!
2020-02-22 19:52:11, Hírek, Környezetünk Bővebben
Miről ismerhető fel egy jó minőségű kutyaeledel?
Lehetsz akár kezdő vagy gyakorló kutyatartó, a kedvencednek való ideális étel kiválasztása mindig kihívás.
2020-02-22 19:42:30, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Ezer mosoly a Beteg Gyermekekért Alapítvány egy közel 800 ezer forint értékű orvosi eszköz megvásárlásához ...
Bővebben >>