. Ma Jolán napja van.
Horvát-magyar ökoturisztikai fejlesztések a Zselicben
2019-11-03 21:45:27
Horvát-magyar ökoturisztikai fejlesztések a Zselicben

Horvát-magyar ökoturisztikai fejlesztések a Zselicben

Nemzetközi turisztikai beruházás a Zselicben a Ropolyi-tónál található természetvédelmi területen.
 
A Kaposvár közelében lévő Ropolyi-tónál található természetvédelmi területen horvát-magyar közös projektben – az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, az INTERREG V-A Magyarország–Horvátország Együttműködési Program 2014-2020 keretéből – többek között tájház, természetőrház és lovas pihenő is épült, Horvátországban pedig parkoz újítanak fel, valamint egy oktatási központ fejlesztésére is sor kerül.
 
A SEFAG Zrt. a horvátországi Verőce-Drávamente Megye Önkormányzatával, mint vezető partnerrel és a Verőce-Drávamente megye természetvédelmi területeinek és ökológiai hálózatának kezelésével megbízott közintézménnyel közösen elnyert közel 1,5 millió euro támogatás felhasználásával valósítja meg a Tourism 4 All– Suhopolje, Noskovačka Dubrava és a Zselici Csillagpark természeti és kulturális értékeinek közös turisztikai fejlesztése nevet viselő INTERREG projektet megvalósítására.

A beruházás Somogy  megye egyik legnépszerűbb kirándulóhelyén, a Zselici Tájvédelmi Körzetben valósul meg. A túra utak csomópontjában található Ropolyi-tó mellett már elkészült a somogyi népi építészet jellegzetességeit megidéző, tornácos-nádfedeles tájház, valamint egy turisztikai információs feladatokat is ellátó természetőrház. A tópart közelében megépült két lovas pihenő, így a kerékpárosok és a gyalogosan kirándulók mellett a lóval túrázóknak nyújtott szolgáltatással bővült a kör.

A Zselici Csillagpark központjában található csillagvizsgáló parkjában napelemeket telepítettek, ezzel oldották meg az épület energiaellátását, e mellett a föld alá vitték a környéken az elektromos légvezetékeket és javították a térség gyengeáramú hálózatát is.

Horvátországban ezzel párhuzamosan elkészült a suhopoljei Jankovich-kastély parkjának rendezése és felújítása. A ritka és védett növényeket is rejtő egykori főúri kertet a turisták szabadon látogathatják. Emellett a Noskovačka Dubravában lévő Dráva történet látogatóközpont új, a természetismereti tantárgyak oktatását segítő, interaktív eszközökkel gazdagodott.

A projektben résztvevők az építkezéseket szükséges, de nem elégséges feltételnek tartják az ökoturizmusban rejlő lehetőségek mostaninál is hatékonyabb kihasználásához, hanem az infrastruktúra mellett megfelelő színvonalú szolgáltatásokra és programkínálatra is szükség van. A projektbe ezért bekapcsolódtak a kaposvári egyetem és a verőcei főiskola turisztikai szakértői is, akik tematikus programcsomagokat állítottak össze a turisták és nyaralók sokféle igényeihez igazodva.

Utoljára frissítve: 2019-11-03 21:46:30

További híreink
Minden tizedik gyerek koraszülött
A Koraszülöttek Világnapja alkalmából családi programokat szervezett a Pécsi Tudományegyetem.
2019-11-18 21:21:34, Hírek, Környezetünk Bővebben
Messziről magasra
A pécsiség része a több nemzetűsége, amelynek fontos szereplője Európa első roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye a Gandhi. November 19-én ismét nagyszabású koncer...
2019-11-17 22:26:51, Hírek, Környezetünk Bővebben
Erősödő Civil Közösségek pályázat újra
November 18-án (hétfő) 12 óráig pályázhatnak a dél-dunántúli régió - Baranya, Somogy és Tolna megye - civil szerveződései, közösségei az ECK2020 programba.
2019-11-16 21:02:53, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Egy idős férfi kedden, dél körül bankot rabolt Pécs keleti városrészében.
Bővebben >>