. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Hosszú hétvége március idusa jegyében
2019-03-13 23:04:10
Hosszú hétvége március idusa jegyében

Hosszú hétvége március idusa jegyében

Hosszú hétvége közeledik, megváltozik a buszok, vonatok menetrendje, de március 15-hez kapcsolódóan számos program is vár időset, fiatalt egyaránt.


Március 14-én a pénteki menetrendnek megfelelően közlekednek a helyijáratú buszok, pénteken március 15-én a munkaszüneti nap, szombaton március 16-án  a szabadnapi, míg március 17-én  vasárnap munkaszüneti napi  szerint járnak.


A Dél-dunántúli Közlekedési Központ  autóbuszjáratain árcius 14. csütörtök a hét utolsó munkanapja és iskolai előadási napja  március 15. pénteken  a munkaszüneti nap, március 16. szombaton a szabadnapi, március 17. vasárnap a hét első iskolai előadási napját és a hét első munkanapját megelőző munkaszüneti napi,   március 18. hétfőn pedig   a hét első munkanapja és iskolai előadási napja szerinti menetrend lesz érvényben.


A munkanap-áthelyezés miatt március 14-én a pénteki, 15-én a szombati, 16-án az ünnepnapi, 17-én pedig a vasárnapi menetrend szerint közlekednek a vonatok. Érdemes a hosszú hétvégi utazás előtt akár egy-két nappal előbb megváltani a menetjegyeket; az online vagy automatából vásárlók a szokásos 5-10-20 százalékos kedvezményeket is igénybe vehetik.  


Az ünnep idején várható utasforgalmi igényekhez igazodva, a helyfoglalások figyelembe vételével és a lehetőségekhez mérten használja fel a MÁV-START, az InterCity-khez a rendelkezésére álló plusz kocsikat.


A 26 éven aluli fiatalok az ünnepnapokra és hétvégékre érvényes 33 százalékos kedvezményt is igénybe vehetik március 14-én 10 órától március 17-én éjfélig. Mindemellett a gyermekek, kis és nagy családok, tanulók, diák- és felnőtt csoportok, nyugdíjasok is élhetnek a szokásos kedvezményekkel.  
 
A parkolás díjmentes lesz Pécs egész területén március 15-én és 16-án is. A forgalomcsillapított övezetekbe való behajtás, közterületen várakozás viszont idén is engedélyhez kötött.

 

A Biokom ügyfélszolgálati irodái pénteken és szombaton zárva tartanak.


Megemlékezések és ünnepi programok március 15-én


Méltó megemlékezéseken és sokszínű programokon vehetnek részt a pécsiek március 15-én, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének évfordulójára szervezett, koszorúzással egybekötött ünnepségsorozaton.

 

Ünnepi programok Pécsett  március 14-én a Pannon Filharmonikusok ünnepi hangversenyével indulnak a Kodály Központban Szabadság koncert címmel. Az együttest Erdélyi Dániel  vezényli ezen az estén, amelyen fellép Zemlényi Eszter, Bergovecz Dávid és Bognár Szabolcs.


Fakardom van és rézdobom címmel  a Pécsi Kulturális Központban a gyerekekkel együtt emlékeznek meg  a forradalomról a Mecsek Táncegyüttes, a Berze Nagy János Alapfokú Művészeti Iskola és a Pécsi Kulturális Központ  közös  rendezésében  március 15-én délelőtt 9 és 12 óra között.


Március 15-én Baranya székhelyén délelőtt és délután is tartanak megemlékezéseket. A Kossuth téren délelőtt 10 órakor kezdődő ünnepségen beszédet mond Dr. Páva Zsolt, Pécs polgármestere. Közreműködik a Misina Néptáncegyüttes, a Csurgó Zenekar, valamint a Testvérvárosok Terei Általános Iskola kórusa. A műsor koszorúzással zárul, az ezt követő programokra elsősorban a családokat várják, lesz magyar táncházon, kézműves foglalkozás és póni lovaglás is.


A zászlós felvonulás délután 17 órakor indul lovas huszárokkal és az Pécsi Ércbányász Koncertfúvós-zenekarral a Fürdő utcából a '48-as térre az ünnepi műsor és a koszorúzás  helyszínére. Az eseményen közreműködik Varga Miklós énekes, színművész, rock zenész, valamint a Misina Néptánc együttes.  


Este 19 órakor a Kodály Központban a Grammy-díjas Al Di Meola gitárművész lemezbemutató koncertjére kerül sor Opus & More 2019” címmel.

Március 15-én az ünnepi rendezvény miatt a Fürdő utca és a Tímár utcai sarok közötti aszfaltozott szakasz le lesz zárva 10.30-tól 13.30-ig. Az északi oldalon a Munkácsy utca felől szintén, valamint a „Megállni tilos” közúti táblát 10.30-13.30 között nem kell az autósoknak figyelembe venni. A Fürdő utca és a ’48-as tér közötti útszakaszon pedig felvonulás lassíthatja a forgalmat 17:00-17:30 között, ugyanis az útszakaszt  nem zárják le.

Utoljára frissítve: 2019-03-13 23:09:40

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>