. Ma Andrea napja van.
Húsvétvasárnap óraállítás
2024-03-30 02:34:19
Húsvétvasárnap óraállítás

Húsvétvasárnap óraállítás

Március 31-én indul a nyári időszámítás, előre kell tekerni majd az órát, hajnal 2-kor már hajnal 3 óra lesz, így ezen az éjszakán a megszokottnál egy órával kevesebbet lehet majd aludni.

Míg az óraátállítás pozitív hozadékainak még a léte is vitatott, negatív következményeiről rengeteg bizonyíték létezik a szakirodalomban. Egyes kutatások arra mutattak rá, hogy a szokás nyomán látványosan, 30 százalékkal ugrik meg a halálos közlekedési balesetek száma az óraátállítást követően, a munkahelyi balesetek száma pedig hattal nőtt az átállítást követő első napon. Az orvosi műhibák száma 19 százalékkal nő meg az óraátállítás utáni héten. A szívrohamoké 29, az agyvérzéseké 8, a depressziós tünetekkel jelentkező betegeké pedig 11 százalékkal nőtt meg ugyanezen időszakban.

Az óraátállítás utáni reggelre leginkább kialvatlanság a jellemző a szokásosnál rövidebb alvásidő miatt, vagy a túlalvás a szokatlanul hosszú este miatt. A szokásos időben kelünk ugyan, de nem a biológiai óránk szerint, ez pedig teljességgel összezavarja az időérzékünket. Ami idén jó hír, hogy az óraátállítás húsvétvasárnapra esik, így hétfőn az átállás nem lesz olyan éles. Az ünnep miatt nem feltétlenül kell olyan korán kelni, mint amikor másnap reggel a megszokottnál egy órával korábban kell indítani a napot.

Az elmúlt évtized során egyre több ország hagyta maga mögött az óraátállítás szokását. Az elmúlt esztendőben végzett kutatás szerint míg korábban a bolygó országainak fele állítgatta az órát, ma már csak az államok harmada él e szokással. Az Európai Unióban már 2018-ban előterjesztettek egy olyan tervezetet, ami megszüntetné a téli-nyári időszámítást, de a végső döntés még várat magára.

További híreink
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen....
Bővebben >>