. Ma Auguszta napja van.
Húsz éve Budapesten és két éve Bécsben
2022-09-21 08:45:51
Húsz éve Budapesten és két éve Bécsben

Húsz éve Budapesten és két éve Bécsben

A Pannon Filharmonikusok Refrén címmel hirdette meg 2022/2023-as évadát.

Az ismét kreatív címet kapó művészeti évad nem kisebbre vállalkozik, mint amire egy jó vers vagy dal refrénje: a komolyzenét kívánja beletapasztani a fülünkbe, hogy a nem mindennapi mindennapokon mintegy kapaszkodóként hordozzuk tovább.

A zenekar húsz éve hoz el ízelítőt az évadából Budapestre, már a hivatalos megnyitó előtt koncertet adott 2005 februárjában a Müpában, és azóta is sikeres bérletsorozattal van jelen a fővárosban. Immár két éve a bécsi Musikvereinban is megismerhetik a pécsi minőséget, melyben többek között Alissa Margulis, Sung-Won Yang, Olli Mustonen, Antoine Tamestit, Eri Nakamura, Andrij Jurkevics hozza a nemzetközi szólamot.

A Pannon Filharmonikusok refrénnek szánt koncertjeire nem lehet fütyülni, figyelmen kívül hagyni. A minőségi munkát hűen tükröző évadkönyvben mazsolázó zenebarátoknak rendre megakad a szeme a következőn, aztán a következőn. A nemzetközi zenei élet prominensei fordulnak meg a Kodály Központban, és mondhatnánk, hogy a zenekar is kilép a hagyományos keretei közül, de valójában a Pannon Filharmonikusoknak nincsenek határai: huszadik bérletes évadát indítja Budapesten, a második évadban van jelen a bécsi Musikverein Musik der Meister sorozatában, és folytatja sokéves hagyománnyal bíró eszéki karácsonyi hangversenyét. Mindeközben Pécsett pezsgő nemzetközi műhelyt épített, ahova érdemes ellátogatni.

Az idei évad különleges finomsága, hogy a világon elsőként a zenekar teljes vonóskarán speciális hangszerfejlesztés történt, így a minőségi hangzás a hangszerek fejlődésével egy újabb szintet lépett a pécsi együttesnél Várdai István csellóművész és Tóth Károly hangszerész mester magyar szabadalmának köszönhetően.

„Fantasztikus csapatszellemben dolgozó együttes, és azért lehet, hogy beérünk a célba, mert jól kiegészítik egymást a tagok. A PFZ nagyon jól tud és szeret dolgozni. Az a sikerének az az origója, hogy nem csökken a hivatástudata. A színpadon levő energia az, ami számít: Pannon Filharmonikusok nagyon jó zenekar lett, méltó helye van a Musikverein színpadán.” - hangsúlyozta  Bogányi Tibor az együttes 11 éve a vezető karmestere.

A Refrén évad nem csupán koncertek sora, hanem akár egy valódi vers, rejtett mondanivalót hordoz. A Zene világnapján Alissa Margulis hegedűemlékezését hallhatjuk, aki a férjét covid fertőzésben veszítette el. Október végén J. S. Bach A fúga művészetét az a Cristian Mandeal vezényli, aki annak idején a nagyzenekarra hangszerelt Bach-mű ősbemutatóját dirigálta. A halottak napi koncertet Pál Feri atya bátorító előadása előzi meg. Novemberbe Pécsről és Budapestről is kulturális kirándulást szervez a zenekar partnere az együttes bécsi koncertjére, melyen  Bruckner-előadásairól is ismert PFZ az osztrák szerző III. szimfóniáját mutatja be a zene fővárosában, Bogányi Tibor vezényletével. Az est szólistája Clara Dent-Bogányi lesz Richard Strauss Oboaversenyével.

Eötvös Péter ismét a pécsi zenekar elé áll, hogy az előzetesen online stream segítségével bemutatott, a zenekar számára írt kompozíció, a Szirének éneke élő pécsi ősbemutatójára kerüljön sor. Eötvös Bartók Béla ritkán játszott, de a válságkorszakban legfontosabb üzenetet hordozó művét is dirigálja: a tiszta forráshoz visszavezető Cantata profana hangzik el. Bogányi Tibor Olli Mustonennel Grieg a-moll zongoraversenyének és Dohnányi Ernő II. szimfóniájának előadására készül. A szimfónia az ostrom alatt álló Budapesten íródott, de ennek ellenére fényes és reményt adó hangvételű alkotás. A pécsi együttes januári budapesti koncertje bevételével A Szívbeteg Gyermekek Védelmében Alapítványt támogatja.

„Az idő elhívott bennünket arra, hogy végig gondoljuk, hogy az életünkben mik a fontos dolgok, amelyektől nem akarunk elválni: a zene, a zenekar és azok az értékek, amiket képvisel. Most indul a 20. évadunk a fővárosban. Húsz éve fiatalok voltunk, erős karakterrel bejelentkeztünk, hogy szeretnénk felrúgni a hazai status quot, és nem fővárosi együttesként kívánunk figyelemre érdemes megjelenést nyújtani Budapesten. A PFZ országos szerepet vállaló együttessé vált, fontos nemzetközi jelenléttel. Sikeresek lettünk, nem csak a közönség, hanem a szakma szemében is.
A mindig újra törekvő, innovatív zenekarunk a gazdag művészeti tartalmon túl az idei évadot különleges fejlesztéssel indítja: az együttes az első szimfonikus zenekar a világon, amely Várdai István pécsi születésű csellóművész és Tóth Károly hangszerész-mester magyar világszabadalmával vonós hangszerpark fejlesztést vitt véghez. Mindenképpen érdemes meghallgatni.” – emelte ki Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója.

A Müpa és a zenekar sok évre visszanyúló bel canto együttműködésének keretén belül megvalósuló estre februárban kerül sor a Müpában és a Kodály Központban is, olyan sztárokkal, mint Lidia Fridman, Lawrence Brownlee és Gyungmin Gwon. Az est dirigense Nicolas Nägele. Februárban a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa maratoni sorozatában találkozhatunk ismét a Pannon Filharmonikusokkal: Prokofjev első szimfóniáját és első zongoraversenyét játsszák a pécsiek Balog József zongoraművésszel, Vass András vezényletével.

A fővárosi szakmai műhelyekkel való együttműködés kibővül: a Budapest Concerto művészeti vezetője, Keller András idén első ízben dirigálja a zenekart, míg Varga Gilbert a Zeneakadémia hallgatóiból álló együttest a Kodály Központ színpadán mutatja be a pécsi közönségnek.

„A Müpa és a Pannon Filharmonikusok barátsága, kapcsolata bizonyítja azt, hogy milyen közel van Pécs Budapesthez. A zenekar által magas művészeti színvonalon végzett munka méltó módon képviseli Pécs városát a nemzetközi szcénában és a fesztiválokon is. A Pannon Filharmonikusok volt az első szimfonikus zenekar, ami a Müpában – még annak hivatalos megnyitója előtt – elindította bérletsorozatát. A zenekar a Budapesti Fesztiválzenekarral közösen évente megrendezett maraton-sorozatunk állandó résztvevője, és 2017-től zajlik bel canto együttműködésünk is, melyben Puccini Lidércek című művének bemutatója a Pécsi Balettel is közös munkát eredményezett. A közös munkának köszönhető az is, hogy a Müpa 2005-ös megnyitása után 2010-ben felépülhetett az ország második hangversenyterme, a Kodály Központ. Fantasztikus ereje van a magyar kultúrának, ezért azt kívánom, hogy legyen még több ilyen koncertterme az országnak. 2018-ban Lickl-díjat kaptam a zenekartól, amit ezúton is köszönök, és bízom abban, hogy régi jó barátként összekapaszkodva és egymást támogatva a most tapasztalható nehézségeken is tovább fogunk jutni.” -  mondta el Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója.

A tavasz büszkesége az a Bartók-portré, melyen Baráti Kristóf és a Pannon Filharmonikusok Bartók Béla összes hegedűre és zenekarra íródott művét, mindkét rapszódiáját és hegedűversenyét egy estén eljátssza. A heroikus művészeti vállalkozás kísérletet tesz a páratlan zeneszerző sokrétű művészetének árnyalt bemutatására. Az évad végéhez közeledve Andrij Jurkevics ukrán karmester az élet diadalát hirdeti Richard Strauss és Mahler kompozíciót segítségül hívva, a világelsők között fellépő szopránnal, Eri Nakamurával. A Refrén évadot Hontvári Gábor vezényletével Xavier de Maistre hárfajátéka zárja.

A Pannon Filharmonikusok számos ünnepi koncertet ad. Karácsonykor a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórus  lép fel kaleidoszkóphoz hasonló színes programjával a Pécsi Bazilikában és az eszéki Szent Péter Bazilikában Howard Williams vezényletével. A meglepetés Újévi koncert után februárban Frank Sinatra crossover estre kerül sor Valentin-nap alkalmából, Vass András vezényletével, a húsvéti ünnepi koncerten pedig Haydn A teremtés oratóriuma csendül fel. A május végi Magyar klasszikus zene napján Ligeti munkásságára emlékezik az együttes Kelemen Barnabás hegedűművész és Ajtony Csaba karmester közreműködésével. Érdemes Pécsre utazni a péntek esti Flört koncertekre is, melyeken többek között Rost Andrea születésnapi koncertjét vagy Hamar Zsolt szcenizált Szentivánéji álom előadását élvezheti a közönség.

A Kodály Központban a kismamáktól a kirepülő fiatalokig minden korosztálynak és a rászorulóknak is igényes programot kínál az együttes. A legfrissebb különlegesség a Mathias Corvinus Collegiummal közösen szervezett nyílt vitaest fiataloknak Könnyűzene versus komolyzene címmel, melyen Beck Zoli, a 30Y frontembere is a döntnökök között szerepel, míg Bősze Ádám humoros, de nem április tréfának szánt leleplező zenés estjére április 1-jén kerül, Megmérgezték Amadeust? címmel. A 6–18 éves gyerekek a zenekar budapesti és pécsi felnőtt bérleti koncertjeire díjmentesen léphetnek be.

Egyedülálló figyelmességként a pécsi szombati bérletes koncertek idején az együttes partnere, az Öko-Kuckó zenei témájú kézműves kreatív játszóházban játszik a kicsikkel, amíg a felnőttek a koncertet élvezik.
A Pannon Filharmonikusok megvalósítja Kodály és Bartók szellemiségét. Minőségi zenét kínál mindenkinek, támogatja a magyar zeneművészet kimagasló alkotóit és előadóit, és a nemzetközi művészeti pezsgésbe és szintre emeli a nemzeti kultúrát immár huszadik éve.

Utoljára frissítve: 2022-09-21 08:58:50

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Idén május 18. és 26. között várja a zenekedvelőket a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, melynek nyitóeseménye...
Bővebben >>