. Ma Auguszta napja van.
Húsz évre is rács mögé kerülhetnek a műtrágyás áfa-csalók
2020-02-19 15:19:13
Húsz évre  is  rács mögé kerülhetnek a műtrágyás áfa-csalók

Húsz évre is rács mögé kerülhetnek a műtrágyás áfa-csalók

A költségvetésnek több mint egymilliárdos kárt okozó, külföldről beszerzett műtrágyával ügyeskedő tizenhat tagú bűnbanda elleni nyomozás nemrég  vádemeléssel zárult le.


A gyanú szerint az elkövetői kör külföldről vásárolt lengyel, litván és holland eredetű műtrágyát. A beszerzett árut magyarországi székhelyű fiktív vásárlókon – erre a célra létrehozott bukó cégeken – keresztül értékesítették a tényleges belföldi beszerzőknek, akik így fizetendő áfájukat csökkenteni tudták.

 

A bűnbanda szervezettségét mutatja, hogy az irányítók saját könyvelőt, valamint több összekötőt is alkalmaztak, akik a szervezeti szintek között tartották a kapcsolatot, és gondoskodtak a CMR-számok és az EKÁER-okmányok kicseréléséről, az árumozgás „átpapírozásáról”. Ezzel igyekeztek követhetetlenné tenni az áru tényleges útját.


A Nemzeti Adó- és Vámhivatal dél-dunántúli pénzügyi nyomozói kétnapos akcióban, országszerte több mint hatvan helyszínen egyszerre csaptak le. A kutatásokon  több millió forint készpénzt, mellette 44 bankszámlát – köztük külföldieket is –, ékszereket, tizenhárom ingatlant, öt gépjárművet, valamint üzletrészeket foglaltak le és vettek zár alá. A bűnözők vagyonának biztosításával a költségvetésnek okozott teljes kár, mintegy 1,3 milliárd forint megtérült.  


A nyomozás lezárult, bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás megalapozott gyanújával a NAV a napokban a annak iratait továbbítja a Fővárosi Főügyészségre.


A szervezet irányítói akár húsz évet is kaphatnak.

Utoljára frissítve: 2020-02-19 15:19:51

További híreink
A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
Jogerős ítélet született a kábítószer-kereskedők ügyében.
2024-02-13 21:14:44, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Nem éri meg fiktív számlákkal adót csalni
Sikeresen számolt fel egy fiktív számlák kibocsátására szakosodott bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.
2024-02-09 21:04:59, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Letartóztatták a komlói rablópárost
A Pécsi Járásbíróság elrendelte egy fiatalkorú fiú és egy fiatal férfi letartóztatását egy hónapra a Komlón kétrendbeli felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt.
2024-01-29 21:07:26, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen....
Bővebben >>