. Ma Emma napja van.
Huszonhét éve a rákbeteg gyerekekért
2017-09-24 20:47:07
Huszonhét éve a rákbeteg gyerekekért

Huszonhét éve a rákbeteg gyerekekért

Nyílt napon mutatta be tevékenységét az érdeklődőknek a huszonhét évvel ezelőtt,  1990-ben létrejött Tölösi Péter, a leukémiás és tumoros megbetegedésű gyermekek gyógyításáért Alapítvány.

A Dél-Dunántúlról érkező, a PTE Gyermekgyógyászati Klinika Onkohematológiai osztályán kezelt, rákbeteg gyerekek és szüleik segítségét, utógondozását tűzte ki célként a dr. Szűcs Rozália elnök vezetésével megalakult civil szervezet, ami az eltelt csaknem három évtized alatt fejlesztések egész sorát valósította meg.

Első lépésben 1994-ben szülőszállást hozott létre, majd 2001-ben a Nagyvárad utcában Rehabilitációs Központot alakított ki, 2004-ben pedig felújította a gyermek onkohematológiai osztályt. E mellett komplex rehabilitációban részesíti a már gyógyult, vagy gyógyulófélben lévő kis betegeket, szüleiknek pedig segítséget nyújt a szociális ügyek intézésében, az alapítvány által foglalkoztatott gyermekpszichológus segíti a család tagjait és gyermekeiket a betegség okozta trauma feldolgozásában, mindehhez a hátteret a  Rehabilitációs Központ adja.

A Rehabilitációs Központban működik a Gyermek Onkológiai Utógondozó, ahol  Dél-Dunántúlról érkező, gondozás alatt álló  gyermekek kontroll vizsgálata folyik. Gyógytornász irányítása mellett, speciális eszközökkel – többek között függesztő rács  - segítségével fejlesztik a tumoros megbetegedésben szenvedő  kezelés alatt álló és már utógondozásban részt vevő gyerekeket  egyénileg és csoportosan. Rekreációs élménytáborokat, családi élménynapokat, jótékonysági rendezvényeket és  kiállításokat szerveznek.

Az alapítvány  évente mintegy 25 millió forintból működik, elsősorban támogatásokból, szponzori pénzekből. Az utóbbi esztendőkben azonban megcsappantak a bejövő források. Az szja-ból befolyó 1 százalékokból például a válság előtti 16-17 millió folyt be az alapítvány számlájára, addig  tavaly  mindössze 5,5 milliós felajánlás érkezett.

Utoljára frissítve: 2017-09-24 20:48:47

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>