. Ma Auguszta napja van.
Huszonnégy éve a rákbeteg gyermekekért
2014-12-19 22:50:16
Huszonnégy éve a rákbeteg gyermekekért

Huszonnégy éve a rákbeteg gyermekekért

A leukémiás és tumoros betegségben szenvedő gyerekek gyógyításáért a szülők kezdeményezésére jött létre immár huszonnégy esztendeje  a Tölösi Péter Alapítvány Pécsett.

Korunk rettegett betegsége, a rák, ami a gyermekeket sem kíméli. A betegség és a hosszantartó gyógykezelés igen nagy testi és lelki megterhelést jelent a gyerekeknek és családjaiknak egyaránt. A problémák enyhítése, a betegséggel való sikeres megbirkózás rendkívül sokrétű segítséget igényel. Az alapítvány lassan negyed százada töretlenül, nagy  elhivatottsággal segíti a rákbeteg gyerekek hatékony gyógyulását,  végzi a betegek és családtagjaik testi-lelki rehabilitációját,  s ad meg minden támogatást ahhoz, hogy minél könnyebben tudjanak visszailleszkedni a betegség előtti életükbe.  Az ehhez szükséges anyagi háttér megteremtéséhez nagyban hozzájárulnak azok, akik a személyi jövedelemadójuk 1 százalékát az alapítvány javára ajánlják fel.

- A Tölösi Péter Alapítvány célja a komplex segítségnyújtás a PTE Gyermekklinika Onkológiai Osztályán leukémiás, daganatos betegséggel kezelt, illetve az utógondozott gyermeknek és családjaiknak  - hangsúlyozza dr. Szűcs Rozália főorvos, a kuratórium elnöke. -   A Pécsett kezelt daganatos  gyerekek, testvéreik és szüleik számos szolgáltatást vehetnek igénybe térítésmentesen  Magyarországon egyedülálló komplex rehabilitációs központunkban, ami a Pécsi Gyermekklinika közelében található, s gyerekszobákkal, tornateremmel, udvarral, konyhával rendelkezik. Többek között szociális munkás segíti a nehéz élethelyzetbe került családokat.  Gyógytornász segít a mozgásterápia összeállításában, s miután nagyon fontos a lelki támasz gyermekpszichiáter segít a betegség ideje alatt, majd azt követően az átélt megpróbáltatások feldolgozásában a kis betegeknek,  szüleiknek és a testvéreiknek  egyaránt. Az onkológiai utógondozás is itt folyik.

Szólt arról is, ebben az esztendőben  első alkalommal nyári napközinek is helyet adott a rehabilitációs központ, amelynek megszervezésében szinte mindenki  - gyógytornász, szociális munkás, menedzser, az alapítvány önkéntesei – kivette a részét. Tizenöt testvérpárt fogadtak ennek keretében két hétig.

Kitért arra is, szintén  idén először került sor a kezelésen átesett gyermekek és testvéreik ingyenes ortopédiai vizsgálatára és státuszfelmérése. Ezt a jövőben negyed évente szeretnék  megismételni, egy igen fontos diagnosztikai vizsgálattal – csontsűrűség méréssel -  kiegészítve.

A hagyományokhoz híven idén is gazdag program várta a  Rehabilitációs Központban a  gyógyulófélben lévő,  valamint  már gyógyult gyermekeket és családjaikat. Az alapítvány alapfilozófiája ugyanis, hogy ilyen nehéz helyzetben is meg kell teremteni a lehetőséget arra, hogy minél több időt tölthessenek együtt a családtagok – szülők, nagyszülők, testvérek -, ugyanis a  beteg gyermekek gyógyulásához, rehabilitációjához  ez nagymértékben hozzájárul.

Az alapítvány idén egyebek mellett  kirándulást szervezett  Bükkösdre az Ökoparkba, valamint  Bikalra a  Reneszánsz Élménybirtokra. Tematikus napok keretében megtekintették  a hosszúhetényi tájházat,  a Cella Septichorát, de volt sportnap, mozi délután, kézműves foglalkozás is.

Két program az önkéntes segítők jóvoltából valósulhatott meg. Egyebek mellett veterán autókkal vonulhattak végig a városon egészen a Széchenyi térig, ahol Páva Zsolt, Pécs polgármester várta a gyerekeket,  majd bemutatta nekik a Polgármesteri Hivatalt. A rendezvény ebéddel zárult a Szent György Fogadóban. Karácsonyi rendezvényünket ebben az esztendőben a Pécsi Tűzoltóságon tarthatták meg, ahol számos érdekesség várta a gyerekeket,  többek között felszállhattak a tűzoltóautókra, s a nap végén ajándékokkal is kedveskedtek nekik.

Az alapítvány évről évre  a Tölösi Péter Díjjal ismeri el azokat, akik önzetlenül segítik a munkájukat, amelyet ebben az esztendőben Katona Klári vehetett át.


Az alapítvány tevékenységéről  a www.tolosialapitvany.hu és a facebook/Tölösi Péter alapítvány oldalakon olvasható, valamint bővebb információ a tolosi.alapitvany@t-online.hu e-mail címen kérhető.

Utoljára frissítve: 2014-12-19 22:59:53

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Újra indult a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság népszerű előadás-sorozata, Duna-Dráva Nemzeti Park Klub.
Bővebben >>