. Ma Mátyás napja van.
Huszonöt éves a Villány-Siklósi Borút Egyesület
2019-10-28 19:11:46
Huszonöt éves a Villány-Siklósi Borút Egyesület

Huszonöt éves a Villány-Siklósi Borút Egyesület

Jeles eseményhez érkezett a Villány-Siklósi Borút Egyesület 25 évvel ezelőtt alakult.


Az évforduló mérföldkő az egyesület életében, a negyed évszázad a Villányi borvidéken jelentőségteljes változásokat hozott. A Villány-Siklósi Borút Egyesület 1994-ben, európai példák alapján,  elsőként alakult meg hazánkban, alulról jövő szerveződésként. Hét helyi önkormányzat, magánszemélyek, vállalkozók, civil szervezetek  hozták létre, összesen  tizenkilencen.

 

Az eltelt évek alatt további önkormányzatok és vállalkozók csatlakoztak hozzá. Jelenleg a borút átszeli a  teljes  Villányi borvidéket,  tizenhét helyi önkormányzat és  nyolcvankettő szolgáltató a tagja. Megalapítása, fejlesztései, ezen belül  is a minősítési  rendszer kidolgozása annak idején mintaprojektnek számított. A villányi borászok és borok sikeressége pedig  nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy  létrejöjjön az országos borúti hálózat.


A Villány-Siklósi Borút hajdani elnökének áldozatos és odaadó szakmai munkája előtt tisztelegve a Villány-Siklósi Borút Egyesület a 25 éves évfordulója alkalmából alapította meg a  Becker Leonóra Emlékdíjat. A kitüntető címmel  a Villányi borvidék fejlődéséért és sikeréért, elismertségéért és népszerűsítéséért  sokat tevő magánszemélyek és szervezetek tevékenységét ismerik el,  s két évente adják majd át. Az ötlet a borút fejlesztésében résztvevő és  Becker Leonórával együtt dolgozó, Márton Györgytől származik,  aki  annak jelenleg is tagja bissei vendégháza révén.


A Kocka Kornélia keramikus művész által készített díjat elsőként  Tiffán Ede a Villány-Siklósi Borút Egyesület első elnöke, valamint a Bartók Béla Férfikar vehette át. Az általuk útjára indított Európai Bordalfesztivál első és záró napjának  helyszínei a borvidék települései.

Utoljára frissítve: 2019-10-28 19:13:15

További híreink
Jövőre a kerékpárosok városa lehet Pécs
A domborzati viszonyok mellett főleg a hiányzó infrastruktúra az oka, hogy Pécs nem volt a kerékpáros közlekedés fellegvára.
2020-02-22 20:26:51, Hírek, Környezetünk Bővebben
Hogyan tervezz egyedi fényképes telefontokot?
Unod már a telet? Csempésznél egy kis tavaszt az öltözködésedbe, de még kicsit borús az idő egy virágos felsőhöz? Fejezd ki magad egy egyedi, fényképes telefontokkal!
2020-02-22 19:52:11, Hírek, Környezetünk Bővebben
Miről ismerhető fel egy jó minőségű kutyaeledel?
Lehetsz akár kezdő vagy gyakorló kutyatartó, a kedvencednek való ideális étel kiválasztása mindig kihívás.
2020-02-22 19:42:30, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A civilek legrangosabb elismerését, a Tüke-díjat ebben az esztendőben Zsolt László, a Multi Alarm Kft. vezérig...
Bővebben >>