. Ma Erzsébet napja van.
Huszonöt éves a Villány-Siklósi Borút Egyesület
2019-10-28 19:11:46
Huszonöt éves a Villány-Siklósi Borút Egyesület

Huszonöt éves a Villány-Siklósi Borút Egyesület

Jeles eseményhez érkezett a Villány-Siklósi Borút Egyesület 25 évvel ezelőtt alakult.


Az évforduló mérföldkő az egyesület életében, a negyed évszázad a Villányi borvidéken jelentőségteljes változásokat hozott. A Villány-Siklósi Borút Egyesület 1994-ben, európai példák alapján,  elsőként alakult meg hazánkban, alulról jövő szerveződésként. Hét helyi önkormányzat, magánszemélyek, vállalkozók, civil szervezetek  hozták létre, összesen  tizenkilencen.

 

Az eltelt évek alatt további önkormányzatok és vállalkozók csatlakoztak hozzá. Jelenleg a borút átszeli a  teljes  Villányi borvidéket,  tizenhét helyi önkormányzat és  nyolcvankettő szolgáltató a tagja. Megalapítása, fejlesztései, ezen belül  is a minősítési  rendszer kidolgozása annak idején mintaprojektnek számított. A villányi borászok és borok sikeressége pedig  nagymértékben hozzájárult ahhoz, hogy  létrejöjjön az országos borúti hálózat.


A Villány-Siklósi Borút hajdani elnökének áldozatos és odaadó szakmai munkája előtt tisztelegve a Villány-Siklósi Borút Egyesület a 25 éves évfordulója alkalmából alapította meg a  Becker Leonóra Emlékdíjat. A kitüntető címmel  a Villányi borvidék fejlődéséért és sikeréért, elismertségéért és népszerűsítéséért  sokat tevő magánszemélyek és szervezetek tevékenységét ismerik el,  s két évente adják majd át. Az ötlet a borút fejlesztésében résztvevő és  Becker Leonórával együtt dolgozó, Márton Györgytől származik,  aki  annak jelenleg is tagja bissei vendégháza révén.


A Kocka Kornélia keramikus művész által készített díjat elsőként  Tiffán Ede a Villány-Siklósi Borút Egyesület első elnöke, valamint a Bartók Béla Férfikar vehette át. Az általuk útjára indított Európai Bordalfesztivál első és záró napjának  helyszínei a borvidék települései.

Utoljára frissítve: 2019-10-28 19:13:15

További híreink
Minden tizedik gyerek koraszülött
A Koraszülöttek Világnapja alkalmából családi programokat szervezett a Pécsi Tudományegyetem.
2019-11-18 21:21:34, Hírek, Környezetünk Bővebben
Messziről magasra
A pécsiség része a több nemzetűsége, amelynek fontos szereplője Európa első roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye a Gandhi. November 19-én ismét nagyszabású koncer...
2019-11-17 22:26:51, Hírek, Környezetünk Bővebben
Erősödő Civil Közösségek pályázat újra
November 18-án (hétfő) 12 óráig pályázhatnak a dél-dunántúli régió - Baranya, Somogy és Tolna megye - civil szerveződései, közösségei az ECK2020 programba.
2019-11-16 21:02:53, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mindenszentek, vagy mindenszentek napja a keresztények ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja, amit a katolik...
Bővebben >>