. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Huszonötezren látogattak ki a Gazdanapokra
2016-08-17 16:34:35
Huszonötezren látogattak ki a Gazdanapokra

Huszonötezren látogattak ki a Gazdanapokra

Immár huszonharmadik alkalommal várta augusztus 12. és 14. között a szakmai közönséget és a vásárlátogatókat a Szentlőrinci Gazdanapok. Az időjárás is kegyes volt, mind három napon át ragyogóan sütött a nap.

- Meglepő módon már a nyitó nap, péntek is erős volt, sokan vettek részt a szakmai rendezvényeken, de az idén első alkalommal általunk megszervezett szántóföldi gép- és technológiai bemutató is sok érdeklődőt vonzott. Vasárnap a látogatók jelentős része pedig a lovas programok miatt látogatott ki a Gazdanapokra, amelyet ebben az esztendőben a három nap során több mint, huszonötezren kerestek fel - emeli ki Pohl Marietta, a Baranya Megyei Vállalkozói Központ igazgatója.

Szólt arról is, idén is magas számban voltak külföldi kiállítók, ami az elmúlt esztendőben megkezdett tudatos építkezés eredménye. A horvát, szlovák, osztrák, német agrárcégek mellett Erdélyből is érkeztek mezőgazdasági termelők. Idén első alkalommal Verőce mellett Eszékről és Bjelovárról is szép számmal bemutatkoztak a partner vásárszervező cégeknek köszönhetően.

 - A vásár ideje alatt együttműködési megállapodást kötöttünk Horvátország legnagyobb agrárvásár szervező és bonyolító cégével, a Bjelovarski Sajammal, ami évente több szakmai kiállítást szervez, amelyek közül a legnagyobbat ötvenezren keresnek fel - folytatja tovább Pohl Marietta. - E mellett a vásárturizmus felé is nyitnak, nemcsak kiállítóik körét bővítik folyamatosan, de speciális, a vásár megtekintését célzó utakat is szerveznek. Már a Gazdanapok ideje alatt volt olyan kiállító, aki közvetlen kapcsolatba lépett velük és saját standdal jelenik meg a szeptemberben megrendezésre kerülő bjelovári vásáron, amelyen a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány is részt vesz saját standdal. Itt lehetőséget teremtünk arra is, hogy több baranyai termelő, helyi terméket előállító is bemutatkozhasson.

Kitért arra is, mind a kiállítók, mind a vásár látogatóitól érkezett visszajelzések azt igazolják, jó úton haladnak, az elmúlt évben megkezdődött minőségi váltás kedvező fogadtatásra talált a körükben. Immár második éve a kézműves utcában kizárólag a helyi termelők és a helyi terméket előállítók kínálják portékáikat. Közülük azok megjelenését a lehetőségeikhez mérten külön támogatták, akik egész éven át rendszeres résztvevői voltak a Kistermelők Házában hétvégéken megrendezett termelői piacoknak.

A Szentlőrinci Gazdanapok az eltelt több mint két évtized alatt az ország egyik jelentős mezőgazdasági vásárává nőtte ki magát. Ebben az esztendőben csaknem négyszáz - hazai és külföldi - kiállító várta a szakmai közönséget, a rendszeresen jelenlévők mellett többen most először állítottak ki. Esztendőről esztendőre más és más a termelőket érintő kérdést állítanak a középpontba. Idén a helyi termékekre, s azok mind szélesebb körben történő bemutatására helyezték a hangsúlyt.

A szakmai napon egyebek mellett szó volt a pályázati úton elnyerhető, a vidékfejlesztést szolgáló forrásokról, a Rövid Ellátási Láncról, az élelmiszerbiztonságról, a kistermelők által előállított élelmiszerek értékesítéséről. Terítékre került a tudatos fogyasztói magatartás fontossága, s annak mind szélesebb körben történő megismertetése, a civil kezdeményezések szerepe, de a földrajzi áruvédjegy kérdése is. E mellett az elmúlt esztendőhöz hasonlóan a szakmai nap keretében ismét bemutatkozási lehetőséget kapott öt kistermelő is.

Idén is számos újdonsággal várták, mind a gazdálkodókat, mind a vásárlátogatókat. A tavaly nagy sikert aratott szántóföldi bemutatót újabb elemekkel gazdagították. Két napon át a legújabb a növénytermesztésben alkalmazott eljárásokkal, az erőgépekhez csatlakoztatható adapterekkel - permetező, növényvédőszer-adagoló, vetőgép - ismerkedhettek meg az érdeklődők a gyakorlatban.

Az Őshonos udvar mellett, idén először egy Baranya udvart is kialakítottak, ahol a megyei értéktárba bekerült speciálisan baranyai nyúl és tyúk volt látható, kiegészítve a megye gasztronómiájával.

A Szentlőrinci Vágtát ismét megrendezték, a Díjugrató verseny fókuszába pedig a magyar fajták kerültek és külön elismerésben részesültek azok lovasai.

Utoljára frissítve: 2016-08-17 16:37:54

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>