. Ma György napja van.
I. Pécsi Nemzetközi Pipatalálkozó
2014-08-23 23:49:55
I. Pécsi Nemzetközi Pipatalálkozó

I. Pécsi Nemzetközi Pipatalálkozó

Pécs sétáló utcájában első alkalommal rendezte meg a Pécsi Füstölgők Asztaltársaságának Hagyományőrző Egyesülete az I. Pécsi Nemzetközi Pipatalálkozót, amelynek  résztvevői között volt olyan, aki 1000 kilométert utazott, hogy részt vehessen rajta.


A város által támogatott különleges esemény a maga nemében világszenzáció. A találkozó keretében speciális lassúsági pipaversenyt is rendeztek, olyant, amilyen valószínűleg ez eddig sehol a világon még nem volt, hiszen magyar agyag pipát használtak hozzá, s a versenyzők  a Király utcában a Nappali Kávézó teraszán ülve pipáztak. A pipákat a Szabó Pipagyár és Megyesi Anna pécsi keramikus készítette el.  Volt  pipatörténeti kiállítás,  irodalmi matiné, valamint  több pipatörténeti előadás is elhangzott,  s számos filmet is megtekinthettek az érdeklődők.


A Pécsi Füstölgők Asztaltársasága 2010-ben alakult meg, akkor még mint baráti társaság. Céljuk a kulturált pipázás felelevenítése mellett a szabadidő hasznos eltöltése, zenehallgatás, kirándulások szervezése, közös főzés a családtagjaikkal közösen.  Az asztaltársaság tagjai 2013-ban új szintre emelték addigi tevékenységüket, s megalapították a Pécsi Füstölgők Asztaltársaságának Hagyományőrző Egyesületét.

 

Ugyanebben az esztendőben a város önkormányzata LÉPJ-Légy Pécs Jövője címmel pályázatot írt ki civil szervezetek számára, amelyen sikerrel szerepeltek pályázatukkal. Az elnyert támogatás felhasználásával idén első alkalommal, hagyományteremtő szándékkal megrendezték a Pécsi Nemzetközi Pipa Találkozót. A rendezvényre hazai és határon túli magyar pipásokat hívtak meg, többek között Szlovákiából, Romániából, Szerbiából és Horvátországból.


Utoljára frissítve: 2014-08-23 23:55:13

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az építőipari megrendelések csökkenése magával hozza a külföldi, uniós munkavállalás lehetősége iránti fokozot...
Bővebben >>