. Ma Ferenc napja van.
Idén is eljött az óraállítás napja
2023-10-28 21:46:56
 Idén is eljött az óraállítás napja

Idén is eljött az óraállítás napja

Annak ellenére, hogy sokan nem szeretik, vagy nem értenek  vele egyet, a téli időszámítással járó óraátállítás idén is esedékes lesz.

A hétvégén  megszűnik a nyári időszámítás október 29-én, azaz vasárnap hajnal 3:00-kor 2:00-ra kell visszaállítanza az órát, ezzel mindenki visszakapja azt az egy órát, amit a tavaszi óraátállításkor elveszített. A digitális eszközök maguktól átállnak, az analóg órák esetében viszont mindenkinek magának kell megtennie.

Meddig tekergetjük még a mutatókat, ez egyelőre nagy kérdés. Az Európai Parlament már négy évvel ezelőtt szavazott az óraátállítás jövőjéről, 2021-től - az akkor meghzott döntés értelmében - a nyári és téli időszámítás közti váltás eltörlését javasolták az EU-ban. Ám a döntés joga az egyes tagállamok kezében van, ugyanis a legtöbb országban még mindig folynak az ezzel kapcsolatos tárgyalások.

Magyarország esetében is ez a helyzet, így nem lehet tudni, hogy pontosan mikor kerülne pont az ügy végére. Annyi biztos, hogy az emberek túlnyomó része szeretné, ha megszünne az óraátállítás és a nyári időszámítás maradna végleg.

Az, hogy jövőre végre megszabadulhatunk-e az óratekergetéstől, az kiderül idén. Az Európai Unió úgy döntött, hogy 2024-ben minden országnak döntenie kell, melyik időszámítást választja, a télit, vagy a nyárit.

Hazánkban először a 20. század közepén vezették be a tavaszi és a téli óraátállítást elektromos áram mennyisége  körül kialakult nehézségek miatt, majd eltörölték, és újra csak 1980-ban tért vissza az emberek életébe energiamegtakarítási céllal. Az emberek így ugyanis jobban ki tudták használni a napsütéses órákat, és kevesebb áramot használtak.

A kétezres évek elejétől egyre több kritika érte az óraátállítás intézményét, ami hatással van az emberi szervezetre, és akár a hormonháztartást is felboríthatja. Egyes kutatások szerint a tavaszi óraátállítás utáni első éjszakán nagyjából 40 perccel kevesebbet alszanak az emberek. Az emberek szervezetére rossz hatással van, hamesterséges módon megbolygatják az évmilliók során kialakult biológiai ritmust. Éppen ezért 2019-ben az Európai Parlament megszavazta az óraátállítás uniós szintű eltörlését, a határozat szerint minden ország maga dönthetné el, hogy a téli vagy a nyári időszámítást szeretné-e véglegessé tenni.

Az uniós tagállamok eredetileg 2021-ig kaptak időt a döntésre, ám a Covid-járvány miatt, majd az ukrán-orosz háború miatt eltolták a határidőt. A jelenlegi információk szerint talán 2025-ben újra terítékre kerülhet az óraátállítás kérdése.

Utoljára frissítve: 2023-10-28 21:47:18

További híreink
Rotary Advent és jótékonysági színházi előadás
A Rotary Club Pécs a szegedi Szentgyörgyi Albert Rotary Club mintáját követve rendezi meg esztendőről esztendőre a Rotary Adventet.
2023-12-02 21:19:18, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kisgyerekek rajzai a dzsámin
Gyerekrajzokból készült fényfestés teszi hangulatosabbá Pécsett az adventi vásárt.
2023-12-01 10:55:42, Hírek, Környezetünk Bővebben
Még több vonzó és látogatóbarát interaktív elem
Befejeződött A pécsi Világörökségi Negyed fejlesztése címet viselő projekt.
2023-11-30 22:21:17, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Gyerekrajzokból készült fényfestés teszi hangulatosabbá Pécsett az adventi vásárt.
Bővebben >>