. Ma Gedeon napja van.
Idényzáró Forma-1
2015-11-30 18:10:56
Idényzáró Forma-1

Idényzáró Forma-1

Nico Rosberg nyerte Abu Dzabiban, az idényzáró Forma-1-es futamot.

 

A dobogóra állhatott fel a címvédő Lewis Hamilton, illetve az egyéni bajnoki negyedik helyet,  a futamon nyújtott teljesítményével megszerző Kimi Räikkönen. Az egyéni bronzérmet már korábban maga számára biztosító Vettel a negyedik helyen ért célba.

A rajtot követően Rosberg, Hamilton, Räikkönen és Perez is megtartotta pozícióját, mögéjük Hülkenberg jött fel az ötödik helyre. Az időmérő edzésen Vettel taktikai értelemben nagyot hibázott, így ő csak a tizenötödik helyről indulhatott, az első métereken a német kettőt is előzött és szerencsésen elkerülte a mögötte keletkezett balesetet, melyet Alonso okozott azzal, hogy beleszállt az előtte haladó Maldonadóba. A venezuelai ezért befejezte a versenyt eltörött ugyanis a felfüggesztése. Az első hat körben, a balesetet követően megnyugodtak a kedélyek, Rosberg kiépített egy kényelmes előnyt Hamiltonnal szemben, a monoton körözést csak Kvjat korai kerékcseréje szakította meg, emellett Vettel próbálkozott előzéssel a tizenharmadik helyen, Alonsónak pedig kiosztottak egy boxutca-áthajtásos büntetést a fent említett ütközés miatt.

Kvjatot a boxban sorra követték a többiek, a kilencedik körben például az a Bottas is, aki a futam előtt még negyedik volt az egyéni pontversenyben. Azonban nem titok, hogy mindez nem maradt így, mivel a fiatalabb finnt a csapat rossz tempóban engedte el a kerékcsere után, aminek a vége egy koccanás lett Button autójával, melyben a Williams első vezetőszárnya megsérült, egy kört tehát meg kellett tennie Bottasnak az újabb szervizelésért. Ezzel a finn gyakorlatilag kiszállt a csatából. Ennek Vettel is nagyon örült, aki a sárga jelölésű lágy gumikon futott egy nagyon hosszú etapot és épp Bottast készült volna megelőzni, azonban ő a boxba menekült, ahol ugye elrontották a versenyét. A négyszeres világbajnok 11 körrel a kezdés után már a harmadik helyen találta magát.

Ezt követően nem sok izgalmas dolog történt, leszámítva, hogy Verstappen a csapattársát, Sainzot előzte a mezőny hátsó traktusában. A huszonnegyedik körben aztán Vettel végrehajtotta első kerékcseréjét a bokszban, ezt követően a hatodik helyre tért vissza a pályára lágy abroncsokon. Elöl a két Mercedes között megint elkezdődött az egymást idegesítő játék, miután Hamilton tempót váltott. Igaz a némi izgalomhoz az is kellett, hogy Rosberg abroncsain a szemcsésedés jelensége jelentkezzen. Räikkönen kettejük csatájába nem tudott beleszólni, így ő csak arra törekedett, hogy tartsa a Ferrari számára az újabb, tizenhatodik dobogós pozíciót. Ahogy teltek-múltak a körök, elkezdődött a kerékcserék újabb fordulója, a zárkózó Vettel elől ketten is a bokszba menekültek friss gumikért. Räikkönen is megejtette ezt a műveletet a harmincharmadik körben, ám a csavarpisztoly csak nehezen működött, ezzel pedig 4 másodpercet veszített a finn, aki csapattársa mögé tért vissza a pályára. A harminchatodik körben azonban szóltak Vettelnek, hogy hagyja magát megelőzni, így visszaállt az úgymond eredeti sorrend kettejük között.

Négy körrel később aztán ő is megkapta a szuper-lágy gumiabroncsot és a hatodik helyen folytatta a körözést. Két újabb kör elteltével Vettel megelőzte az előtte haladó Ricciardót és Pérez után eredt a negyedik helyért. Ezt a pozíciót a negyvenötödik körben, tízzel a vége előtt szerezte vissza a német. A következő körben Verstappen agresszív stílusban előzte Buttont, ennek következtében négy kerékkel elhagyta a pályát, a versenybírók szerint jogtalan előnyt szerzett, amiért 5 másodperces időbüntetést szabtak ki neki. Ezután lényegében már semmi nem változott, dacára annak, hogy Hamilton azért még megpróbált közelebb kerülni Rosberghez, sikertelenül. Az utolsó hét körben még Massa előzte Kvjatot, Grosjean pedig Sainz és az orosz mellé is betette a vasat, ezzel kialakítva az ötvenötödik körben leintett futam végeredményét. Eszerint tehát Rosberg nyert, boldogan ünnepelheti majd a karácsonyt, Hamilton végzett a második helyen, a dobogóra, annak ezúttal a legalsó fokát megszerezve pedig tizenhatodszor állhatott fel Ferrari pilóta, ezúttal Räikkönen pezsgőzhetett, Vettel, negyedik helyével megmentette idei utolsó versenyét. Legvégül idén utoljára az Abu Dzabiban pontot szerzők listájával zárunk!

Az új Forma-1-es világbajnoki sorozat információim szerint 2016. március 27-én kezdődik majd Ausztráliában.

Végeredmény (pontszerzők):
1. Rosberg
2. Hamilton
3. Räikkönen
4. Vettel
5. Perez
6. Ricciardo
7. Hülkenberg
8. Massa
9. Grosjean
10. Kvjat
(Haász Rudolf)

Utoljára frissítve: 2015-11-30 18:11:40

További híreink
Schiffer Andrásnak máris sikerült belerúgnia Karikó Katalinba
Két éve nincs arra válasz, hogy liberális demokráciákban miként lehet kísérleti vakcinát előírni, emlékeztetett kritikusan az ügyvéd az ATV műsorában – idézi a mandiner.h...
2023-10-03 17:21:37, Hírek, Sport Bővebben
Történelmet írtak az ETTU-kupában a pécsi férfi asztaliteniszezők
A PTE PEAC asztalitenisz csapata bekerült a legjobb nyolc közé az ETTU-kupában amire hazánkban férfiak esetében még nem volt példa.
2021-03-31 19:40:50, Hírek, Sport Bővebben
Segítség a Sportoldának
A Pécsi Sportolda Sportegyesület a pécsi futball utánpótlás-nevelés meghatározó résztvevője.
2020-12-12 19:59:06, Hírek, Sport Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>