. Ma Beáta napja van.
Indul a Zsolnay Light Art pályázat
2023-03-03 02:39:14
Indul a Zsolnay Light Art pályázat

Indul a Zsolnay Light Art pályázat

Az immár világhírűvé vált  Zsolnay Light-ra már várják a pályázatokat.

A Zsolnay Fényfesztivál július 6-9. között várja a fényélmények szerelmeseit Pécsett, amelynek  legjelentősebb eleme Zsolnay Light Art nemzetközi, pénzdíjazásos fényfestőverseny. Ennek során a Székesegyház monumentális homlokzatát keltik életre a világ legjobb fényművészei háromdimenziós, mozgó fényalkotásokkal.

Az idei verseny témája a coexistence, vagyis egyidejű létezés, ami olyan rendszer, amelyben egymástól teljesen eltérő elemek tartózkodnak azonos térben és időben. Az „élni és élni hagyni” logikájára épülő kölcsönhatásokban fontos elem az elfogadás és a megértés. Mindez különféle interakciókhoz vezet, ami végül egy komplex, hosszú távon fenntartható rendszert hoz létre. Ez a jelenség tetten érhető az élet minden területén, legyen szó egyének vagy társadalmi csoportok közötti kapcsolatokról, kultúráról, az épített és természeti környezetről, vagy akár gépekről és neurális hálózatokról.

A pályázatok leadási határideje április 3, a legjobb fényfestők szokás szerint a Zsolnay Fényfesztivál során mutatkoznak be, a pécsi székesegyház homlokzatát öltöztetik fényes köntösbe.

A Zsolnay Light Art kurátori stábja fontosnak tartja az épület-mapping köztéri művészeti jellegének erősítését, és a benne rejlő lehetőségek tudatos alkalmazását. A pályázatok elbírálása során a vizualitás mellett kiemelten fontos szerepet kap a művészi igényű, kliséktől mentes, eredeti tartalmi mondanivaló megjelenítése.

A Zsolnay Light Art mellett egy másik pályázatra, Fény Útjára is várják az alkotásokat a szervezők. A Pécs  belvárost behálózó különféle fényalkotások, installációkat március 10-ig várják.

További híreink
Szokások, énekek, fazekak
Megújítja múzeumpedagógiai programját a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum.
2023-03-21 21:08:58, Hírek, Környezetünk Bővebben
Építőipari nívódíjas az orvoskar új épülettömbje
Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége és az Építéstudományi Egyesület által alapított Építőipari nívódíj a hazai építőipar legmagasabb elismerésének számít.
2023-03-21 21:01:15, Hírek, Környezetünk Bővebben
Az új magyar űrhajóstól a következő Holdra szállásig
Csillagászati Hét különleges eseményeinek sora várja az érdeklődőket Pécsen a Zsolnay Negyedben március 23–26. között.
2023-03-18 02:50:59, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Meghosszabbította Színházmentő akcióját a Pécsi Harmadik Színház március 23-ig.
Bővebben >>