. Ma Fatime napja van.
Inez mosolya
2019-04-20 02:06:32
 Inez mosolya

Inez mosolya

Inez mosolya címmel nyílt Kosári Aurél magángyűjteményéből kiállítás a JPM Modern Magyar Képtárában.

A tárlaton a magyar képzőművészet jelentős alkotói - Czóbel Béla, Kmetty János, Márffy Ödön, Rippl-Rónai József, Szőnyi István - mellett pécsi festők -Bizse János, Gyarmathy Tihamér, Johann Hugó, Kelle Sándor, Lantos Ferenc, Lenkei Jenő, Martyn Ferenc, Muzslai Kampis Margit - képviselik a lokális kötődést. A kiállítás további különlegessége, hogy – Zádor István arcképén túl – fotók, filmrészletek segítik felidézni a legendás modell-táncosnő, Miss Duna egyéniségét, aki az 1935-ös Miss Európa szépségverseny második. helyezettje volt.
 
A kiállítás címében jelzett mosoly a francia Belle Époque egyik népszerű városképfestője, Luigi Loir portréján látható, ami Inezt a műkereskedő, műgyűjtő Kosári Aurél egy távoli rokonát ábrázolja. E magángyűjtemény megalapítójaként ez a titokzatos mosolyú festmény a családi hagyományból örökölt személynévvel finom utalás a festészettörténet legjelentősebb mosolyára, része a művészettörténetnek, s  egyben a  gyűjtő életrajzának is.
 
Inez arcképe mellett láthatók azok a 19. századi biedermeier portrék, amelyek szintén családi örökségként kerültek  Kosári Aurél tulajdonába. Közöttük  Martyn Ferenc két késői absztrakt képe, valamint egy korai, 1929-ben Franciaországban festett tájképe, a Collioure-i kikötőről. A kollekció leghangsúlyosabb darabjai azonban a szintén pécsi Gábor Jenő remekművei, akinek művészete, életművének népszerűsítése a gyűjtő legfőbb ambíciója. Az 1920-as években festett Akt viadukttal és a Pécs környéki táj kubista és expresszív hatásokat tükröző stílusa a pécsi bauhauslerek, Molnár Farkas, Johann Hugó és Stefán Henrik olaszországi tanulmányútjának alkotásaival rokon, melyben táj és architektúra, természetutánzás és konstruktív kompozíció összefüggését teremtik meg.
 
A gyűjtemény további részeként a magyar képzőművészet jelentős alkotóitól - Czóbel Béla, Kmetty János, Márffy Ödön, Rippl-Rónai József, Szőnyi István -  is látható egy-egy kép. A gyűjtő életrajzához kapcsolódóan a kollekció részét képezik a művészbarátok – Barabás Márton és Barabás Zsófia, Bükösdi Kálmán, illetve Szelényi Lajos ajándékai.
 
Zádor István Inez portréjának társaságában külön falon – Giuseppe Tornatore Senki többet (La migliore offerta) című filmjének nyomán – láthatók a nőket ábrázoló képek, köztük külön szenzációként Zádor István arcképe Miss Dunáról. A modell az 1935-ös Miss Európa szépségverseny  második helyezettje, Nagy Mária, a budapesti Arizona mulató táncosnője, akinek nagy jövőt, hollywoodi karriert jósolt a korabeli sajtó. A Bál a Savoyban 1934-es filmváltozatában is feltűnő szép magyar kóristalány alakját sokféle találgatás övezte. Mivel a konzervatív közvélemény nyomására 1935-ben Magyarországon már nem tartottak nemzeti előválogatót, Mária csak a hivatalos út megkerülésével, Miss Duna néven vehetett részt a versenyen.

A festő, Zádor István korábban zsűritagként maga is közreműködött a versenyek hazai jelöltjeinek kiválasztásában; a pikáns szépségű hölgy arcképe 1936-ban készült. A kiállítás egy külön részlegében korabeli fotók és újságcikkek, valamint filmrészletek mutatják be a festmény modelljét, Miss Dunát.
 
A kiállítás június 2-ig, hétfő kivételével, naponta 10-től 18 óráig tekinthető meg.

További híreink
Vállalkozói szemlélet, folyamatos alkalmazkodás
A problémaorientáltság kora jött el a munkaerő piacán.
2020-05-27 21:19:10, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Tudományos Diákköri Konferencia online
Egyedülálló módon,országban elsőként szervezi meg online Tudományos Diákköri Konferenciáját a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara.
2020-05-17 21:35:32, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Megoldották a digitális gyakorlati képzést
Pécsen is sikeres tanévet zárhatnak az E.ON duális képzéseiben részt vevő diákok.
2020-05-15 20:56:26, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A több mint 2,5 kilogramm kábítószerrel a hátán karambolozott egy motoros Árpádtetőnél.
Bővebben >>