. Ma Géza napja van.
Informatika-biztonsági szakembereket képeznek
2021-01-22 19:34:08
Informatika-biztonsági szakembereket képeznek

Informatika-biztonsági szakembereket képeznek

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karán folyó mérnökképzésében kiemelt figyelmet fordítanak az interdiszciplináris tudást igénylő informatika-biztonsági szakemberek képzésére.

A járvány okozta bezártság, az otthonról végzett munka előtérbe kerülése rávilágított a számítógépes adatok védelmének fontosságára. Ennek eredményeként folyamatosan nő az informatika-biztonsági szaktudással rendelkező mérnökök ázsiója, már ma is a legkeresettebb munkaerők között van a helyük. Ennek is köszönhető, hogy egyre több mérnökinformatikus hallgató jelentkezik a kiberbiztonságot érintő kurzusokra a pécsi egyetemen.


A kiberbiztonság az informatikai rendszerek és az abban tárolt adatok védelmével foglalkozik. Ez a tudományág az élet minden területét érinti, hiszen az informatikai rendszerek a hazánkban is, ahogy a világban mindenhol - energiaellátás, egészségügyi rendszer, pénzellátás - fontos részei, ezeken keresztül működtetik őket, ezért kiemelt figyelmet kap a védelmük. Jelenleg talán a kiberbiztonság a legfontosabb területe az informatikának, és ahhoz, hogy e rendszerek biztonságosak legyenek, informatikusok, matematikusok, jogászok és hadtudományokban jártas szakemberek együttes munkájára van szükség.
 
A pécsi egyetemen  a mérnök-informatikusok  két féléves tantárgy keretében sajátítják el az informatikabiztonsági ismereteket, ami  interdiszciplináris jellege miatt több tudományterület tudásanyagát  kezeli egy egységként. A hallgatók a képzés során a programozás mellett megismerkednek a számítógép-hálózatok, az adatbázisok, valamint különféle irányítási és automatizálási rendszerek létrehozásával, üzemeltetésével és több hazai egyetemmel közösen  megfogalmazott, az informatikai biztonság megközelítését szolgáló offenzív és a defenzív szemléletmóddal. Az interdiszciplináris tudományterület igen gyorsan népszerű lett a hallgatók körében, akik amellett, hogy megtanulják, hol van az a határ, ameddig etikus hackerként el lehet menni, megismerkednek a kibertámadók folyamatosan fejlődő eszközeivel, módszereivel is.


A Covid 19 időszaka felerősítette a kiberbiztonság szerepét, hiszen a céges és a magán célú kapcsolattartás nagyobb részt áthelyeződött az internetre. Mindennapjaink részévé váltak a digitális platformok, amelyek az internetes bűnözők érdeklődését is felkeltették, így megnőtt a fenyegetettség a kibertérben.


A kiberbiztonság nemcsak nemzetbiztonsági szinten fontos terület, hanem az ipari, az informatikai vállalatoknál és a banki szektorban is. A végzett hallgatók könnyen el tudnak helyezkedni informatika-biztonsági szakemberként pénzintézeteknél, vagy olyan cégeknél, ahol informatika-biztonsági incidenst kezelő csoportokat működtetnek.

Utoljára frissítve: 2021-01-22 19:37:12

További híreink
Új épületdiagnosztikai eljárásokat tesztelnek
Az épületek mozgásából eredő környezeti katasztrófák megelőzését segíthetik a Pécsi Tudományegyetem (PTE) műszaki karán zajló kutatások.
2021-02-23 21:21:23, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetünk hímes tojásai 2021
Húsvétváró program indul a magyar lakta területeken élők részére, melynek célja, hogy egy virtuális és egy valós kiállításon is bemutassuk, milyen hímes tojások készülnek...
2021-02-21 18:59:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Megkezdődött a faszobrok restaurálása
A mohácsi csata 500. évfordulójának méltó megünneplése nemcsak az emlékhely, illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, hanem egész hazánk számára fontos feladat.
2021-02-20 13:56:16, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mohácsi csata 500. évfordulójának méltó megünneplése nemcsak az emlékhely, illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park...
Bővebben >>