. Ma Márk napja van.
Ingyenes tárlatvezetés diákcsoportoknak
2018-11-05 21:54:07
Ingyenes tárlatvezetés diákcsoportoknak

Ingyenes tárlatvezetés diákcsoportoknak

A rövidesen záruló Semmelweis életútját bemutató kiállítás megtekintésére ingyenes tárlatvezetést szervez diákcsoportoknak a Természettudományi Múzeum Pécsett.
 
November 11-én zárul a Semmelweis Ignác (1818-1865) izgalmas életútját bemutató vendégkiállítás Pécsett, ami  Semmelweis Orvostörténeti Múzeumból érkezett a Janus Pannonius Múzeum Természettudományi Osztályára.  A kiállítás  érdekes plusz információkkal szolgálhat az orvostudomány és biológia iránt érdeklődő diákoknak, ezért november 7-én, 8-án és 9-én az előre bejelentkező középiskolai és  az általános iskola 7-8. osztályai részére ingyenes tárlatvezetést szervez a múzeum, amelyhez  kapcsolódóan egy rejtvényt is megoldhatnak a résztvevők. Az 50-60 perces programon csoportos diákbelépővel  lehet részt venni.


Semmelweis Ignác (1818-1865) születésének 200. évfordulója alkalmából a 2018. évet a magyar kormány Semmelweis emlékévvé nyilvánította. Az ünnepségsorozat részeként a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum egy vándorkiállítással tiszteleg az anyák millióit a gyermekágyi láztól megóvó névadója emléke előtt.  


Az UNESCO Világemlékezet listájára 2013-ban felkerült tudományos életmű ismert darabjai mellett az életutat röviden átfogó tárlatban megtekinthetőek olyan Semmelweishez köthető kéziratok, családi iratok is, amelyeket eddig még nem láthatott a nagyközönség. A tudós személyes használati tárgyain kívül a családi fényképtár egyes darabjai segítenek megismerni a magyarországi német polgárság életét élő orvos mindennapjait, noha személye, egyénisége mind a mai napig sok titkot sejtet.


A tudós életmű igazi értékeit a halála után felfedező, s azt elismertetni szándékozó kultuszteremtés évről évre új rétegeket rajzolt alakjára, számos film, irodalmi és képzőművészeti alkotás teremtette meg azt az ikonikus nagysággá váló Semmelweist, akinek alakját a korát megelőző meglátásaiért őrületbe fúlóan küzdő lánglelkű tudós misztikuma lengi körül. Vajon ki is volt ő? Lefejthetők-e alakjáról a rárakódott klisék? A tárlat ezekre a kérdésekre is keresi a választ.


A nemzeti Semmelweis-emlékévhez kapcsolódó kiállításon megtekinthetőek olyan, a neves orvoshoz köthető kéziratok, családi iratok is, amelyeket eddig még nem láthatott a nagyközönség. A tudós személyes használati tárgyain kívül a családi fényképtár egyes darabjai segítenek megismerni a magyarországi német polgárság életét élő orvos mindennapjait, noha személye, egyénisége mind a mai napig sok titkot sejtet.

Utoljára frissítve: 2018-11-05 21:54:55

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>