. Ma Orbán napja van.
Innovációs díjas eLázlap
2024-05-14 21:42:15
Innovációs díjas eLázlap

Innovációs díjas eLázlap

Az eLázlap rendszer bevezetéséért kórházszervezési innovációs díjban részesült a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központja.

 

A Jósa István Kórházszervezési Innovációs Díjat a Magyar Kórházszövetség minden évben annak az intézménynek ítéli oda,  amelyik pályázatában az előző évben megvalósított szakmai vagy szervezési innovációt mutat be, illetve a kórház működtetésében  jelentős hatékonyságot, eredményességet, vagy beteghozzáférést javító innovációt fejlesztett ki.

Az eLázlap fejlesztésében a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet orvosai is részt vettek, s ezzel egy különleges rendszert vezettek be és fejlesztettek tovább az elmúlt években. Az eLázlapnak keresztelt programban a hagyományos papíralapú lázlapon feljegyzett adatokat elektronikus formában rögzítik a kezelőorvosok és szakdolgozók, továbbá a rendszer lehetővé teszi adatok direkt átvételét a betegellátás során használt elektronikus eszközökből, ezek kézi bevitelére a jövőben nincs szükség.

A módszer számos előnye közé tartozik, hogy kevésbé sérülékeny és olvashatóbb, mint papír alapú elődje, és óránként többszöri adatrögzítést is engedélyez. Ráadásul a gyógyszerfelírás is hatékonyabb és nyomon követhető. Az elektronikusan rögzített adatokkal az egészségügyi dolgozók adminisztrációs terhei is csökkennek, hiszen nincs szükség a papír alapú adatokat elektronikusan is bejegyezni. A gyakorlat azt mutatja, hogy az orvosok és szakdolgozók adminisztrációs ideje 90%-kal csökkent, vagyis nő a gyógyításra fordítható idő.

Minden adatbázis csak annyira pontos és hasznos, mint amennyire pontosak a bevitt adatok. A mindennapi intenzív terápiás vizitek idejének egy betegre eső hányada többszöröse a más osztályon megszokottnak – a vizsgálati eredmények mellett 40-50 betegparamétert kell ellenőrizni minden esetben. A gyógyszerelés, a táplálás, a lélegeztetési és az egyéb gépi terápia dokumentálásának folyamatosnak kell lennie. Ennek érdekében kezdték el a hazai intenzív terápiás ellátásnak megfelelően bővíteni a külföldi szoftvert dr. Jáksó Krisztián vezetésével 2019-ben. A rendszer „éles indítása” óta több mint 4000 beteget kezeltek az eLázlap használatával.

Utoljára frissítve: 2024-05-14 21:45:20

További híreink
Minden, amire egy gyerekszív csak vágyhat
Ismét a Zsolnay Negyedben rendezik meg a Városi Gyereknapot Pécsen, kicsiknek, nagyobbaknak és a felnőtteknek is kínálnak szórakozási lehetőséget.
2024-05-24 22:00:29, Hírek, Környezetünk Bővebben
Utcára fel! - urban art fesztivál Pécsen
Urban art fesztivál helyszíne lesz Pécs május 24 és szeptember 22 között.
2024-05-24 21:47:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
A vadhús fogyasztásának előnyei
Szarvas és mangalica húsból készült stifoldert, vaddisznópörköltet is lehetett kóstolni a Nemzeti Agrárkamara Baranya Vármegyei Szervezete immár hagyományos vadétel kósto...
2024-05-22 22:19:15, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Baranyában sokan foglalkoznak epertermesztéssel, népszerűsítésére első alkalommal tartottak kóstolót Pécsen. ...
Bővebben >>