. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Interaktív mesefal az ambulancián
2019-06-03 02:15:06
Interaktív mesefal az ambulancián

Interaktív mesefal az ambulancián

A Pécsi Tudományegyetem Gyermekklinikáján már birtokba is vették az országban egyedülálló interaktív mesefalat a kis betegek.


A Nevetnikék Alapítvány egyedülálló festészeti akciójának köszönhetően nyolc  hónap tervezés után, öt szombat  alatt, több mint 250 önkéntes és számos helyi vállalat bevonásával különleges interaktív mesefal díszíti az ambulancia folyosóját, amelyen évente tizenkettőezer  gyerek fordul meg. Az itt ücsörgő, fájdalommal és szorongással küszködő gyermekek számára a feszültséget csak tovább növeli a várakozás, kivizsgálás, kezelés. A Nevetnikék Alapítvány önkéntesei olyan megoldást kerestek erre a problémára, ami hosszú távon is tartós marad. Ebből született meg az  Interaktív Mesefal projekt ötlete.


Az alapítvány már évek óta szervezi a  harmóniát, békét, vidámságot sugárzó kórtermi mesefalak festését a helyi vállalatok támogatásával. Most azonban  egy olyant álmodtak meg, ami egyben lehetőséget teremt a játékra, vagy akár a zenélésre is, ugyanis szerves részét képezik az arra felszerelt egyedi, kézzel készített fajátékok.


Az elmúlt év  őszén indult projekt az előkészületeket követően április végén jutott el abba a stádiumba, hogy megkezdődhetett a tényleges alkotói munka, a mesefalat öt szombat alatt festette meg  és szerelte fel rá a játékokat a 250 önkéntes. A maga nemében  egyedülálló Interaktív Mesefal elkészítése során a résztvevők  a 24 méter hosszú folyosón, 75 négyzetméter falra festettek színes rókákat, békákat, nyuszikat felvonultató életre keltő meséket, amelyekhez 24 különböző fa játékot is rögzítettek.


Decsi Tamás professzor, a PTE Klinikai Központ orvos-igazgatója és a Gyermekgyógyászati Klinika vezetője  egyebek mellett arról szólt a projekt kapcsán, hogy a gyermekklinika száz éves épülete behatárolja a lehetőségeiket. A 24 méteres folyosón – amelyen a mesefal helyet kapott -  az ambulanciák működnek, nagy betegforgalommal. Nincs természetes megvilágítása, s hát a  gyerekek számára ez már önmagában  ijesztő lehet. Kitért arra is, hogy amikor  várni kell az egyes vizsgálatok elvégzésére, ilyenkor jól jöhet a figyelmüket lekötő játék. Annak a véleményének is hangot adott, hogy a projekt kezdetén ő sem gondolta,  hogy ennyire vidámmá teszik  majd ezt az épületrészt a játékok.


A látványterveket Prell Anett, festőművész-grafikus készítette, aki a „mecseki táj” témáját járta körül, és tervezte meg a folyosó falát, amelyen a  Pécsre és Baranyára jellemző állat- és növényvilág  uralja, s amelyhez ihletet az orfűi malom, a Sárkány-forrás, az égervölgyi tó és egyéb helyi sajátosságok adták. A falra szerelt játékokat  pedig Paller G. Péter hangszerkészítő tervezte és készítette el.

(fotó: Ruprech Judit)

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>