. Ma Emma napja van.
Invisible Pro - az antibakteriális bőrkesztyű
2020-12-17 19:46:00
Invisible Pro -  az antibakteriális bőrkesztyű

Invisible Pro - az antibakteriális bőrkesztyű

A Pécsi Tudományegyetem és a Karma Pécsi Kesztyű antibakteriális kesztyűt fejlesztett.

Napjainkban hatalmas kockázatot jelentenek a helyi és világméretű fertőzéses megbe-tegedések. Ezek gyors terjedésének legfőbb oka a személyes kontaktus mellett a kórokozóktól hemzsegő felületek érintése, ugyanis a legtöbb kórokozó hosszú ideig képes a különböző felületeken fertőzőképes maradni.

 

A Karma Pécsi Kesztyű és a Pécsi Tudományegyetem annak érdekében fogott össze, hogy e kórokozók legyőzésére hatékony, egyúttal komfortos megoldást találjon. Így született meg az „Invisible Pro” an-tibakteriális bőrkesztyű.

„Felületfertőtlenítésre általában olyan vegyületeket használunk, mint például az etanol, izopropil-alkohol vagy a hidrogén-peroxid.” – hangsúlyozza  Márk László, a PTE Általános Orvostudományi Kar Biokémiai és Orvosi Kémiai Intézet kutatója, a projekt szakmai vezetője.

Kitért arra is, hogy ezek a felületre juttatva hatékonyan csökkentik ugyan a csíraszámot, azonban hatásuk legfeljebb néhány óráig mutatható ki. Kiemelte, a Karma Pécsi Kesztyűvel való együttműködés során egy olyan újszerű, fizikailag és kémiailag stabil vegyületkeveréket és bőrimpregnálási technológiát fejlesztettünk ki, amely hosszú távon fejti ki antibakteriális hatását.

A Karma Pécsi Kesztyű nemcsak egy márkanév, hanem  egy kesztyűket gyártó cég. Har-minc embernek adnak munkát, akik  hagyományos kézi technológiával készítenek bőrkesztyűket Európa neves márkái számára.

Hornicz Bernadett, a családi vállalkozás gazdasági vezetője így emlékezik vissza a projekt indulására: „A pandémia kezdetén láttuk a nemzetközi és hazai piacainkon kialakult helyzetet. Az első elképzelésünk az volt, hogy egy olyan kesztyűt készítsünk, ami segít az embereknek a gumikesztyű leváltásában. Erre született meg a fertőtleníthető bőrkesztyű. Nemzetközi és hazai piacon is keresett lett a termék, így ez arra sarkallt minket, hogy továbbfejlesszük.

Kitért arra is, az ötletük megvolt, de a megvalósításához nem rendelkeztek a megfelelő kom-petenciákkal, ezért a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarához fordultak, az egye-temmel való együttműködéshez hathatós segítséget nyújtottak. Kiemelte, a dr. Márk Lászlóval való találkozás hozta meg az áttörést, aki az általuk szinte elképzelhetetlen fejlesztést megvalósította. Minden félelmük ellenére egy piacképes, hétköznapi használatra tökéletesen megfelelő, és a jelen egészségügyi helyzetben fontos technikai tudással rendelkező termék jött létre.

A Pécsi Tudományegyetem felkarolta az elképzelést, így a családi manufaktúra és az egyetem egymásra találásából egy vadonatúj innováció született. Néhány hónap alatt elkészültek az első prototípusok, amelyeket az Európai Unió által meghatározott nemzetközi szabványok alapján vizsgáltak az egyetem szakemberei a laboratóriumokban. A termékcsalád antibakteriális hatásának eredményességét, és az impregnált felület fizikai és kémiai kopásának mértékét egyaránt tesztelték. Mára eljutottak odáig, hogy piacra kerülhet a bizonyítottan antibakteriális, strapabíró bőrkesztyű.

Utoljára frissítve: 2020-12-17 19:49:29

További híreink
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>