. Ma Márk napja van.
Ismét a legjobbak között a nemzetközi földrajzi olimpián
2022-07-22 21:38:30
Ismét a legjobbak között a nemzetközi földrajzi olimpián

Ismét a legjobbak között a nemzetközi földrajzi olimpián

Július 12-17. között rendezték meg a 18. nemzetközi földrajzi olimpiát, az iGeo-t, amelyen a Pécsi Tudományegyetem zajlott felkészítésen részt vett diákok két ezüst- és két bronzérmet szereztek.

A Nemzetközi Földrajzi Unió (IGU) védnöksége alatt szervezett verseny a legnagyobb presztízsű, és legjelentősebb közönséget vonzó esemény ezen a szakterületen. Hazánkban is a szaktárca a földrajz tantárgy hivatalos diákolimpiájaként ismer el. Idén a Pécsi Tudományegyetem által felkészített magyar versenyzők két ezüst- és két bronzérmet szereztek.

A Covid-19 járvány miatt idén az olimpiát - hasonlóan a 2021-hez - online szervezték ameg a párizsi geográfusok. Maga a megrendezés és a lebonyolítás is nemzetközire sikerült, annak ellenére, hogy az olimpia főszervezője Franciaország volt, hiszen a feladatok összeállításában, tesztelésében, véglegesítésében és javításában részt vettek Horvátországból, Hongkongból, Tajvanból és Nagy Britanniából is az IGU törzstagjai.


Magyarország 2006 óta delegál a nemzetközi földrajzi versenyre csapatokat, ahonnan eddig minden évben sikerült éremmel hazatérniük, idén sincs ez másként. Az olimpiai csapat tagjainak, Lontay Olivérnek (Milestone Institute, Budapest), Szekeres Pannának (Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium, Bonyhád), Rózsa Simon Péternek (ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola, Budapest) és Kurenkov Efimnek (Kőrösi Csoma Sándor Kéttannyelvű Gimnázium, Budapest) az olimpia szokásos versenyszámait, az írásbeli tesztet, a multimédia tesztet és a terepi feladatokat is elektronikus úton kellett megoldaniuk a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Földrajzi és Földtudományi Intézetének falai között.


Az olimpián összesen 54 ország 209 diákja versenyzett idén az elnyerhető bronz, ezüst és arany érmekért a világ minden részéről, akik három fordulóban bizonyították tudásukat angol nyelven. A magyar csapat példásan helyt állt, Lontay Olivér és Rózsa Simon Péter tudását  ezüst, míg Szekeres Pannáét és Kurenkov Efimét bronzéremmel  ismerték el.

Utoljára frissítve: 2022-07-22 21:50:59

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
Bővebben >>