. Ma Auguszta napja van.
Ismét a mesék birodalmába viszi nézőit a Pécsi Balett
2020-02-25 21:35:12
Ismét a mesék birodalmába viszi nézőit a Pécsi Balett

Ismét a mesék birodalmába viszi nézőit a Pécsi Balett

Március 28-án mutatja be a Pécsi Balett új mesebalettjét a Zsolnay Kulturális Negyedben.

Mint Uhrik Dóra, a mesebalett rendezője elmondta, ez az a mese, amit minden gyermek, kicsi és nagy egyaránt jól ismer, így könnyedén hozzá tudták kapcsolni a missziójukat, a tánc műfajának népszerűsítését és vállalt feladatukat, az ifjúságnevelést, éppen ezért egy balett-termi jelenettel kezdődik az előadás, amelyben Piroska az egyik balerina. A gyermekeknek szóló előadásaiban a Pécsi Balett mindig arra törekszik, hogy a magas színvonalú tánctechnika mellett legalább olyan fontos szerepet kapjon  a humor, a játékosság. A társulat balettosai remek karakterábrázolók, így biztosan el fogják varázsolni játékukkal a közönséget. 

Szólt arról is, hogy a  történet alapjainak megtartásával ehhez hasonló egyedi alkotói elképzelések is lesznek az ő változatukban, hiszen ha egy rendező, vagy egy koreográfus ismert mesét dolgoz fel, általában sajátos elemekkel színesíti. Őt magát inspirálta továbbá az is, hogy nincs balett változata ennek a mesének, éppen ezért ritkán jelenik meg a táncszínpadokon. Az előadás is eltér a megszokottól, a már említett balett-termi kezdés mellett a mesében eddig nem ismert új figurák is megjelennek és megelevenedik az erdő is. A nagymama mókás lesz, a farkas rendkívül rafinált, de természetesen náluk is elnyeri méltó büntetését. 


Mindehhez a mesebalett koreográfusa, Molnár Péter a következőket tette hozzá, nagyon összetett feladat egy mese megjelenítése, elmondása a tánc nyelvén, hiszen a színpadképnek, a jelmezeknek, a zenéknek, és a táncnak egyaránt mesélnie kell. Arra kell törekedni, hogy a történet minél érthetőbb legyen. Ügyelni kell a játékosságra, a humorra, a kedves figurák és a negatív karakterek arányos megjelenítésére. Fontos, hogy átmenjen a mese üzenete, minden szereplőnek egyéniséget kell adni személyre és karakterre szabott mozgásanyaggal.

Hangsúlyozta, fontos, hogy könnyedén követhető és szórakoztató legyen, jól megkülönböztethető színes karakterekkel. Bízik benne, hogy sikerül megragadni és lekötni a kis nézőik figyelmét, akik az előadás minden pillanatát élvezni fogják.  Kitért arra is, hogy nagyon boldog volt, amikor felkérték a koreográfia elkészítésére, de  egy kicsit meg is ijedt a feladattól. Nagyjából tíz évvel ezelőtt fogalmazódott meg benne, hogy egyszer szeretne a Pécsi Balettnek koreografálni, az álma végül valóra vált. Az eltelt négy évben, 2016 óta három egyfelvonásos koreográfiát készíthetett a társulatnak, azonban eddigi pályájának legnagyobb kihívása a Piroska és a farkas mesebalett.
(fotó: Fabinyi )

Utoljára frissítve: 2020-02-25 21:52:59

További híreink
Tavaszvárás és húsvéti készülődés
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megrendezik Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt is.
2024-03-29 02:07:48, Hírek, Környezetünk Bővebben
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Egyetemi Borbirtok és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködése új szintre lép.
Bővebben >>