. Ma Gedeon napja van.
Ismét fogadja a híveket a pécsi Lyceum templom
2022-11-15 13:53:10
Ismét fogadja a híveket a pécsi Lyceum templom

Ismét fogadja a híveket a pécsi Lyceum templom

A jelentős részben kormányzati támogatásból megújult pécsi Lyceum  templomot ünnepi szentmise keretében adták át.

Pécs forgalmas sétálóutcájában található, 1741 és 1756 között a pálosok által barokk stílusban emelt templom 2020. december 29-én, a Horvátországban pusztító földrengés következtében rongálódott meg. A falakon repedések, a festett felületeken és a freskókon sérülések keletkeztek, vakolat- és törmelékdarabok hullottak le, nagyobb vakolatrészek váltak el a falazattól, továbbá a homlokzat is megsérült.

A balesetveszély és a felújítás miatt csaknem két évig zárva tartó, a pálosok tulajdonában és lelkipásztori ellátásában álló templomot mintegy százmillió forintból, javarészt kormányzati források, adományok és a biztosítási kártérítés segítségével újították fel.

A munkálatok során kijavították a falazat sérüléseit, elvégezték a templombelső díszítőfestését, restaurálták a freskókat, kicserélték a nyílászárók egy részét, továbbá számos kisebb felújítást végeztek el az épületben.

Az esztergomi kanonokból lett pilisi remete, Boldog Özséb által a 13. század közepén alapított, 1308-ban pápai jogúvá nyilvánított pálos rend az egyetlen magyar alapítású és máig létező férfi szerzetesrend. A napjainkban lengyelországi központtal működő rend magyarországi tartományának székhelye Pécsen van, emellett Budapesten, Márianosztrán, Pálosszentkúton és Hargitafürdőn működtetnek rendházat.

A magyar kormány 2019-ben indította el az alapító halálának 750. évfordulója kapcsán a Boldog Özséb-programot, annak keretében jelentős támogatást biztosított a rend infrastrukturális fejlesztéseihez, kulturális tevékenységéhez.

Utoljára frissítve: 2022-11-15 16:20:29

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Környezetünk Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Környezetünk Bővebben
Kétszáz fotóművész képei láthatók Pécsen
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen.
2024-03-24 17:36:35, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Újra indult a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság népszerű előadás-sorozata, Duna-Dráva Nemzeti Park Klub.
Bővebben >>