. Ma Ervin napja van.
Ismét látogatható a Szerecsen Patika
2017-08-02 14:36:17
Ismét látogatható a Szerecsen Patika

Ismét látogatható a Szerecsen Patika

A Janus Pannonius Múzeumhoz került Pécs országos hírű patikamúzeuma, a Szerecsen Patika, mai nevén Sipőcz Patika.

A ma már patikamúzeumként látogatható gyógyszertár volt Pécs első nyilvános „apotékája” (a Szerecsen), amelyet 1697-ben alapított Seitz Nepomuk János „ad Aethiopem zum Mohren” néven. Több tulajdonosváltás után a Szerecsen Patika, a XIX. század közepén a Sipőcz-család birtokába került.

Sipőcz István – akinek neve máig olvasható a patika bejárata feletti díszes homlokzaton – 1857-től lett tulajdonos. A helyiek gyakran azóta is Sipőcz Patikaként emlegetik a kultikus helyszínt, hiszen a családban a patikus mesterség tovább öröklődött. A gyógyszertár az elnevezését azonban a homlokzati falfülkében álldogáló szerecsen szoborról kapta, továbbá az üzlet belső terében  - az egykori tárasztalok mellett - szintén egy szerecsen fiú vonzza magára a látogató figyelmét. A gyógyszertárakat 1950-ben – így a Szerecsent is – államosították, patikamúzeumként csak 1990-ben nyitották meg újra.

A Szerecsen Patika az 1990-es felújítás során két múzeumhelyiséggel bővült, amelyben a látogatók a gyógyszerészet- és orvoslástörténeti kiállításban sétálva különleges, míves megmunkálású gyógyszerkiadó üvegcséket, fából, fémből és kerámiából készült patikaedényeket, régi gyógyászati eszközöket és gyógyír recepteket egyaránt megtekinthetnek. További kuriózumként említhetők a mérlegek, amelyek még a régi mértékegységeket  - egyebek mellett font, lat  -) veszik alapul, vagy a kézi  tablettázógép, amely bár rendkívül kis termelékenységű volt, ám a végeredmény – a gyönyörű, formázott tabletta – kárpótolta a gyógyulásra váró beteget.

Az egykor patikaként működő belső tér szépen faragott tölgyfa neorokokó bútorzata a pécsi Hoffmann Károly műhelyében, míg azok sokszínű virágmintás kerámia betétjei a Zsolnay-gyárban készültek. A XIX. század végi bútorzatot 1990-ben Répay Gábor gyógyszerész és bútorrestaurátor újította fel.

A betegforgalmi tér leglátványosabb eleme a Zsolnay Gyula szobrászművész által  1884-ban készített kecses formájú ivókút.

Utoljára frissítve: 2017-08-02 14:53:10

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>