. Ma Orbán napja van.
Ismét lesz Emmausz-járás a bólyi pincesoron
2022-04-15 02:42:20
Ismét lesz Emmausz-járás a bólyi pincesoron

Ismét lesz Emmausz-járás a bólyi pincesoron

A tojásírás és -patkolás, valamint a magrátétes tojásdíszítés rejtelmeibe pillanthatnak be, kézműves foglalkozásokon, gyermekprogramokon vehetnek részt az érdeklődők a Zengővárkonyban  a Míves Tojás Múzeum húsvétváró programsorozatában.


Húsvétkor számos program  várja a Zengővárkonyba látogatókat. A Míves Tojás Múzeumban a tojásírás és -patkolás, valamint a magrátétes tojásdíszítés rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket. E mellett Nagypénteken Élő néphagyomány címmel rendezik meg a zengővárkonyi tojásírók délutánját, majd a MárkusZínház bábelőadására várják a családokat.  Nagyszombaton  a meseterápiát bemutató foglalkozásra kerül sor, továbbá elfeledett tavaszi zöld és böjti ételekről tartanak előadást.

A község önkormányzata és a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület szervezésében lesz Szöszmötölő népi kézműves foglalkozás, Ringató a legkisebbeknek, szalmafonás Tüskés Tünde népi iparművész szalmafonóval, valamint Burján István főmuzeológus gyermekeknek és felnőtteknek is szóló interaktív előadását hallgathatják meg  a jeles napokról és népszokásokról.
 
Húsvétvasárnap már a vigasságé lesz a főszerep. Délután kettőtől a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület és a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület gyermekcsoportjának vidám néptánc műsorában gyönyörködhetnek a látogatók. Húsvéti kikapcsolódás: szuper programok lesznek a szigetvári Zrínyi várban

Szigetváron ünnepváró családi programokkal – állatsimogató, kézműves foglalkozás, sok-sok játék – várják a városlakókat  április 16-án, szombaton a szigetvári várban. A programok délelőtt tíz órakor kezdődnek a pécsi MancsRanch állatsimogatójával, pónit, alpakát, bárányt, holland törpekecskét, nyuszikat simogatni. Szintén tíz órakor indulnak a kézműves foglalkozások is, készíthetnek tojásdíszt, karkötőt, vagy akár pingálhatnak nyuszikat is a gyerekek délig. Délután egytől családi tojáskereső játékra invitálják az érdeklődőket.

Pécsen a  Zsolnay Kulturális Negyed kiállításai, látnivalói, valamint a Cella Septichora Látogatóközpont a húsvéti hosszú hétvégén is várja a látogatókat 10-18 óra között.  A Zsolnay Húsvét keretében  április 18. délelőtt tíztől délután ötig egész napon áz  ingyenes, húsvétváró programok várják a  családokat.  Lesz  Ringató, csokitojás festés csokival, hagyományos tojásírás viasszal.  Lívi zeneműhelye  is várja ovisokat.  A napot  Villuth András gyerekzenekarának húsvéti/tavaszváró koncertje zárja.


Az Emmausz-járás máig fennmaradó, több mint 100 évre visszanyúló, eredendően bólyi német népszokás. Az évszázados hagyomány szerint húsvéthétfőn a családok rokonaikkal és vendégeikkel kivonulnak a települést övező pincefaluba. A helyi pincegazdák nyitott ajtókkal és a táj jellegzetes boraival várják rokonaikat és ismerőseiket. Ebben az esztendőben ismét megrendezik április 18-án délután  fél háromtól a, Pincefaluban, A pincesoron Marienberg és Hohlnál a Sátorhelyi Néptáncegyüttes, Alsó-Tukáron a Lustige Bohler, Felső-Tukáron
Bier Kapelle lép fel. E mellett lesz Roll'r koncert, Kéméndi Tamás - Millich Anikó - Tarlós Ferenc is megörvendezteti játékával a pincesorra kilátogatókat, és  fellép Die Neun Branauer Musikanten is.

További híreink
I. Konnektor Fesztivál - Kapcsolódjunk össze!
Kétnapos összművészeti, családi fesztiválnak ad otthont május végén a Pécsi Harmadik Színház.
2022-05-25 02:02:58, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különös időutazásra hív a múzeum
Különös időutazást tehet minden látogató, aki a Régészet Napja rendezvénysorozat pécsi eseményeire ellátogat május 27-én és 28-án.
2022-05-23 21:04:43, Hírek, Környezetünk Bővebben
Főváros vidék oda-vissza 210 éves retúr
A Pannon Filharmonikusok a bécsi Musikverein évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába kapott meghívást.
2022-05-21 02:34:09, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A legnagyobb magyar cukrász sztárok Pécsen kezdtek el oktatni
Bővebben >>