. Ma Ervin napja van.
Ismét lesz Emmausz-járás a bólyi pincesoron
2022-04-15 02:42:20
Ismét lesz Emmausz-járás a bólyi pincesoron

Ismét lesz Emmausz-járás a bólyi pincesoron

A tojásírás és -patkolás, valamint a magrátétes tojásdíszítés rejtelmeibe pillanthatnak be, kézműves foglalkozásokon, gyermekprogramokon vehetnek részt az érdeklődők a Zengővárkonyban  a Míves Tojás Múzeum húsvétváró programsorozatában.


Húsvétkor számos program  várja a Zengővárkonyba látogatókat. A Míves Tojás Múzeumban a tojásírás és -patkolás, valamint a magrátétes tojásdíszítés rejtelmeibe vezetik be az érdeklődőket. E mellett Nagypénteken Élő néphagyomány címmel rendezik meg a zengővárkonyi tojásírók délutánját, majd a MárkusZínház bábelőadására várják a családokat.  Nagyszombaton  a meseterápiát bemutató foglalkozásra kerül sor, továbbá elfeledett tavaszi zöld és böjti ételekről tartanak előadást.

A község önkormányzata és a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület szervezésében lesz Szöszmötölő népi kézműves foglalkozás, Ringató a legkisebbeknek, szalmafonás Tüskés Tünde népi iparművész szalmafonóval, valamint Burján István főmuzeológus gyermekeknek és felnőtteknek is szóló interaktív előadását hallgathatják meg  a jeles napokról és népszokásokról.
 
Húsvétvasárnap már a vigasságé lesz a főszerep. Délután kettőtől a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület és a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesület gyermekcsoportjának vidám néptánc műsorában gyönyörködhetnek a látogatók. Húsvéti kikapcsolódás: szuper programok lesznek a szigetvári Zrínyi várban

Szigetváron ünnepváró családi programokkal – állatsimogató, kézműves foglalkozás, sok-sok játék – várják a városlakókat  április 16-án, szombaton a szigetvári várban. A programok délelőtt tíz órakor kezdődnek a pécsi MancsRanch állatsimogatójával, pónit, alpakát, bárányt, holland törpekecskét, nyuszikat simogatni. Szintén tíz órakor indulnak a kézműves foglalkozások is, készíthetnek tojásdíszt, karkötőt, vagy akár pingálhatnak nyuszikat is a gyerekek délig. Délután egytől családi tojáskereső játékra invitálják az érdeklődőket.

Pécsen a  Zsolnay Kulturális Negyed kiállításai, látnivalói, valamint a Cella Septichora Látogatóközpont a húsvéti hosszú hétvégén is várja a látogatókat 10-18 óra között.  A Zsolnay Húsvét keretében  április 18. délelőtt tíztől délután ötig egész napon áz  ingyenes, húsvétváró programok várják a  családokat.  Lesz  Ringató, csokitojás festés csokival, hagyományos tojásírás viasszal.  Lívi zeneműhelye  is várja ovisokat.  A napot  Villuth András gyerekzenekarának húsvéti/tavaszváró koncertje zárja.


Az Emmausz-járás máig fennmaradó, több mint 100 évre visszanyúló, eredendően bólyi német népszokás. Az évszázados hagyomány szerint húsvéthétfőn a családok rokonaikkal és vendégeikkel kivonulnak a települést övező pincefaluba. A helyi pincegazdák nyitott ajtókkal és a táj jellegzetes boraival várják rokonaikat és ismerőseiket. Ebben az esztendőben ismét megrendezik április 18-án délután  fél háromtól a, Pincefaluban, A pincesoron Marienberg és Hohlnál a Sátorhelyi Néptáncegyüttes, Alsó-Tukáron a Lustige Bohler, Felső-Tukáron
Bier Kapelle lép fel. E mellett lesz Roll'r koncert, Kéméndi Tamás - Millich Anikó - Tarlós Ferenc is megörvendezteti játékával a pincesorra kilátogatókat, és  fellép Die Neun Branauer Musikanten is.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>