. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Ismét Pécsen rendezték meg
2023-01-15 20:18:30
Ismét Pécsen rendezték meg

Ismét Pécsen rendezték meg

A hagyományokhoz híven január második hétvégéjén rendezték meg a Magyarországi Német Önkormányzatok Napját. Idén ismét Pécsen.

Az 1995-ben alakult Magyarországi Németek Országos Önkormányzata létrejöttét követő évben, 1996-ban  tartotta meg első alkalommal a gálát, amelyen a kitüntetések átadása mellett kulturális műsor keretében mutatkozhattak be többek között a német nemzetiségi csoportok. Azóta az eseményre január második szombatján kerül sor, amelyet egyik évben Pécsen  Kodály Központban, míg a másikban Budapesten rendeznek meg.

Az elmúlt két esztendőben nem a hagyományos módon került rá sor a járvány miatt, idén azonban ismét mód volt a személyes találkozásra, mint a fellépők, mind az eseményen részt vevők örömére. A gálaműsor keretében adták a magyarországi németség legmagasabb kitüntetését, a „Magyarországi Németségért Arany Dísztűt“, amit ebben az esztendőben hárman vehettek át, közöttük a Baranya Vármegyei Német Önkormányzat elnöke, Szugfil József, aki mindig is fontosnak tartotta a sváb gyökereinek megőrzését, s a hagyományok továbbadását, életben tartását. A nagyszüleivel és a szüleivel németül beszéltek, az életüket is az őseiktől rájuk hagyományozott szokásrend határozta meg. Életének fontos része lett már egészen fiatal korától a sváb zene. Középiskolás korában a Szabari trió tagja lett, ami a magyarországi német kultúra ápolásában kimagasló szerepet töltött be évtizedeken át. Az 1978-ban Mohács és környékbeli zenészekből alakult, a kezdeti időben főként német népzenét játszó együttes, a Karawankának pedig egyik alapítója volt.


„Magyarországi Németségért Arany Dísztűt“ vehetett át Tóth-Bencze Mária (Budaőrs), valamint Ledényi Zsuzsanna és Manfred Mayrhofer(Budapest - Salzburg), a Magyarországi Német Ének- Zene- És Tánckarok Országos Tanácsa).

Utoljára frissítve: 2023-01-16 08:42:16

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>