. Ma Emma napja van.
Ismét vízhez jutnak a mellékágak
2019-03-31 21:47:32
Ismét vízhez jutnak a mellékágak

Ismét vízhez jutnak a mellékágak

A Belső-Béda-i vízrendszer valamikor szervesen kapcsolódott a Dunához.

A folyamszabályozás során ezek a mellékágak a védgát megépítésével leválasztódtak a folyóról. Ennek következtében az árhullámok alkalmával már nem tudnak természetes úton vízhez jutni, ezért ez már csak emberi beavatkozással lehetséges.

A Duna jelenlegi vízállása lehetővé teszi ezt a pótlást, ezért a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság  kérésére a Dél-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság segítségével a valamikori mellékágak ismét vízhez juthatnak. A víz betáplálás célja, hogy a tavaszi árhullámokat utánozva mesterségesen megemeljük a vízszintet, amire az élővilágnak ilyenkor van a legnagyobb szüksége.

A legtöbb halfaj ívása is ehhez az időszakhoz kötődik, ezáltal lehetőség nyílik arra, hogy a halak sikeresen szaporodhassanak. A halak mellett a gémféléknek is nagy szükségük van a vízre. A csapadékszegény időszak miatt a nádasok is szárazra kerültek, ezáltal számos gémféle költése is veszélybe került. Ha ugyan is nincs kellő magasságú víz a nádasban, akkor a vaddisznók könnyen be tudnak menni, és megeszik a fiókákat, vagy a tojásokat.

A vízszint emelését követően remélhetőleg az idei évben is sikeresen szaporodhat a természetvédelem címermadara a nagy kócsag, valamint a nádi gémtelepek többi madárfaja is, például a kis kócsag, a bakcsó, szürke és vörös gém és a bölömbika is.
(Szöveg és fotó: Deme Tamás)

Utoljára frissítve: 2019-03-31 21:48:11

További híreink
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>