. Ma Auguszta napja van.
Ítélet a mohácsi kutyaviadal ügyében
2019-11-06 21:33:55
Ítélet a mohácsi kutyaviadal ügyében

Ítélet a mohácsi kutyaviadal ügyében

Tiltott állatviadal szervezésének bűntette és állatkínzás miatt letöltendő börtönbüntetésre ítélte az elkövetőket a Mohácsi Járásbíróság.


A Mohácsi Járásbíróság M. Z. elsőrendű, M. A. másodrendű és R. M.P. harmadrendű vádlottakat társ-tettesként elkövetett tiltott állatviadal szervezésének bűntette és társ-tettesként elkövetett állatkínzás bűntette miatt mondta ki bűnösnek, ezért az elsőrendű és a harmadrendű vádlottakat 1 év 8 hónap, a másodrendű vádlottat  1 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte.


A bíróság által megállapított tényállás szerint a három vádlott férfi előzetesen megegyeztek abban, hogy az elsőrendű és a másodrendű vádlottak tulajdonában álló kutyák részvételével állatviadalt tartanak, amelyben a bírói feladatokat a harmadrendű vádlottlátja majd el.


Az elmúlt évben, július 22-én 6 óra és 6 óra 15 perc közötti időben az elsőrendű vádlott megjelent egy mohácsi vágóhíd telephelyén, aminek az  egyik helyiségében tartották a vádlottak a viadalt az elsőrendű és a másodrendű vádlottak tulajdonában lévő staffordshire terrier fajtájú kan kutyák részvételével. A helyiségben – amelynek ajtónyílását, illetve annak egy részét kereszt irányba fa deszkákkal zárták le – tartózkodtak a vádlottak. Az állatviadal nézői, akik a vádlottak ismerősei voltak a helyiségen kívül, a deszkázattal lezárt ajtó másik oldalán voltak. Az első- és másodrendű vádlottak kutyáikat egymásnak uszították, azokat folyamatosan arra bíztatták, hogy egymással verekedjenek, harcoljanak. A harmadrendű vádlott a viadal tartása során az első- és másodrendű vádlottak kérésének megfelelően a bírói feladatokat látta el úgy, hogy az állatokat mindvégig mellettük tartózkodva megfigyelte és megítélte,  közülük melyik került ki győztesen.


A kutyák gazdáik uszítására folyamatosan verekedtek, egymást test szerte harapdálták, több vérzéssel járó sérülést okoztak egymásnak, ennek következtében a helyiség jelentős részét elborította a  kutyák vére. Az első- és másodrendű vádlottak a kutyákat indokolatlanul bántalmazták, verekedésre uszították, a harmadrendű vádlott pedig akkor sem vetett véget a kutyák közötti verekedésnek, amikor azok 26 percet követően egymást véresre marcangolták. A kutyákon létrejött sebek elsődlegesen fájdalommal, majd a gyulladások miatt különös szenvedéssel jártak. A vádlottakat a viadal napján  7 óra 25 perc körül érték tetten, s fogták el őket.


Az ítélet ellen az elsőrendű vádlott és védője, valamint a másodrendű vádlott és védője az elkövetett bűncselekmény eltérő jogi minősítése és a büntetés enyhítése, a harmadrendű vádlott és védője a elsődlegesen a vádlott felmentése, másodlagosan a büntetés enyhítése érdekében jelentettek be fellebbezést. Az ügyész a tárgyaláson a fellebbezés bejelentésére három nap határidőt tartott fenn,  majd november 6-án írásban a kiszabott büntetések súlyosítását kezdeményezte.


Az ítélet nem jogerős.

Utoljára frissítve: 2019-11-06 21:34:40

További híreink
A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
Jogerős ítélet született a kábítószer-kereskedők ügyében.
2024-02-13 21:14:44, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Nem éri meg fiktív számlákkal adót csalni
Sikeresen számolt fel egy fiktív számlák kibocsátására szakosodott bűnszervezetet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-dunántúli Bűnügyi Igazgatósága.
2024-02-09 21:04:59, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben
Letartóztatták a komlói rablópárost
A Pécsi Járásbíróság elrendelte egy fiatalkorú fiú és egy fiatal férfi letartóztatását egy hónapra a Komlón kétrendbeli felfegyverkezve elkövetett rablás bűntette miatt.
2024-01-29 21:07:26, Hírek, RENDŐRSÉGI HÍREK Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Idén május 18. és 26. között várja a zenekedvelőket a Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, melynek nyitóeseménye...
Bővebben >>