. Ma Emma napja van.
Itt a Zeneszüret ideje
2016-09-29 02:07:59
 Itt a Zeneszüret ideje

Itt a Zeneszüret ideje

Looperkoncert, zenelépcsők, spanyol tüzű táncprogramok, térzenék és a Londoni Filharmonikus Zenekar, mindez része Pécsett az október 2-ig tartó őszi zenei fesztiválnak, a Zeneszüretnek.

Az ötödik alkalommal megrendezett zenei forgatag idén a tánc előtt tiszteleg. A komolyzenét és a társművészeteket előtérbe helyező programok a már jól ismert és szeretett impozáns terek mellett rendhagyó helyszíneken is – lépcsőkön, botanikus kertben, piacokon – közel hozzák a zenét a Pécsre látogatókhoz. A klasszikus muzsika kiváló komponistái és előadói mellett kísérő rendezvényeken ismerkedhetnek meg a zenerajongók a klasszikus muzsika  és a tánc sokszínű prizmáján keresztül annak különleges varázsával.

A zene, tánc és irodalom hármas-egységének motívumait és kölcsönhatásait elemzi a Jelenkor folyóirat estje a Nappali bárban, amelyen Uhrik Dóra Kossuth-díjas táncművész és Szatmári Sándor zenekritikus beszélgetésére kerül sor ebben a témában.

Ebben az esztendőben a Filharmónia Magyarország a nemzetközi élet egyik legnevesebb külföldi együttesét is megnyerte a magyar klasszikus zene ügyének. Meghívásukra  Pécsre érkezik szeptember 29-én Londoni Filharmonikus Zenekar. Az együttes Kodály Központban lép fel Vlagyimir Jurovszkij vezényletével, az est szólistája Baráti Kristóf hegedűművész lesz. A hangversenyen Mendelssohn: e-moll hegedűversenye és a borongós atlanti táj ihlette Hebridák-nyitánya csendül fel, valamint Anton Bruckner nagyszabású zeneművét, a 4. szimfóniát hallhatja a közönség.

Akinek pedig másfajta muzsikára dobban a lába, este fél kilenctől az InFusion Trio lép fel a Nappali Bárban. Az ország egyetlen looper zenekara elektronikus hangszerpark segítségével saját szerzeményeket és feldolgozásokat ad elő.

S, hogy a tánc továbbra se maradjon ki a kulturális szüretből, a zeneirodalom egyik legismertebb darabja, Ravel Bolerója kerül új megvilágításba a Kodály Központ szeptember 30-i előadásán. A Bolero-Maraton rendhagyó éjszakai programjában három táncegyüttes különböző átirata, három különböző műfajt játszó formáció előadásában lesz látható. A Budapest Táncszínház a Szegedi Szimfonikusokkal, a Kecskeméti City Balett a Zoord zenekar közreműködésével, valamint a Miskolci Balett Bodoo and Peter Hyde-dal értelmezi újra a francia zeneszerző művét.

Lépten-nyomon élő klasszikus zenébe botolhat a város bármely pontján mindenki déltől és este nyolcig. Szeptember 30-án pedig  egész nap klasszikus muzsika tölti meg a város forgalmas zárt és nyitott tereit a Tér-Zene keretében. Vonós és fúvós együttesek, kamarazenészek és nagyzenekarok a vasútállomáson, az autóbusz pályaudvaron, a PTE Ifjúság úti aulájában, a Nagypostán, az Árkádban és Pécs főbb terein zenélnek majd. Este héttől pedig a Széchenyi térre várja a nagyérdeműt az Tér-Zene összkoncertet megálmodó Filharmónia Magyarország egy igazi közösségi zene-élményre.

Az UNESCO Nemzetközi Tanácsa Yehudi Menuhin hegedűművész kezdeményezésre emelte október 1-jét a Zenei világnap rangjára. Idén a pécsi Vásárcsarnok, a Búza téri termelői piac és az Uránvárosi kispiac terein felbukkanó számtalan zenei formáció már kakaskukorékolástól megtölti muzsikával a bevásárlókosarakat, és a hétvégi ebéd mellé zeneszót kínál fűszerként. Így folyhat reggel 8-tól 11 óráig az alkudozás és a piaci terefere klasszikus zenei dallamokra.

Jóféle bor is dukál a szüreti hangulathoz: a Pezsgőház étterem pincéjében spanyol vacsoraest várja az ide látogatókat: egy tapas bár hangulatába csöppenhetünk október elsején 20 órától. A Flamenco Sopianae együttes előadásában a több évszázad lenyomatát hordozó andalúz táncstílus repít el bennünket a fülledt mediterrán éjszakák világába. A jeles nap estéjén pedig a Pécsi Bazilika előtt trombiták, kürtök és harsonák tisztelegnek az égi szférák előtt.Különböző helyekről, a Dóm téren és a környező épületek tornyaiból, erkélyeiről szólalnak meg afanfárok 17.30-tól, szakrális helyszínen hirdetve a zene halhatatlanságát.

A Filharmónia Magyarország és a Pécsi Egyházmegye sokéves együttműködése kapcsán újabb egyedi helyszín válik a zenei térré, a Püspöki Palota dísztermében október 1-én 18 órától Balog József zongoraművész, generációjának egyik legtehetségesebb képviselője, lesz hallható J. P. Rameau G-dúr szvitjét, Chopin Négy keringőjét adja elő.


S mivel nincs valamirevaló szüret édes finomság és gyerekzsivaj nélkül, október 2-án 16 órától a Palatinus Hotel Bartók Termében a pécsi Kodály Zoltán Gimnázium Bartók Béla Leánykara Rózsa Bernadett vezetésével Az élet játékai című koncerten üdvözli a gyerekeket. Az évad első Desszert programján Lakner Tamás házigazda és moderátor kalauzol a Bartók Béla gyermekkarra komponált műveinek birodalmába. A helyenként humoros, néhol ismerős dallamok után jó hangulatú sütizés várja a kicsiket.


Az ötnapos fesztivált négy állandó, köztük képzőművészeti, filmnyelvi, zeneművészeti és ismeretterjesztési program színesíti. A táncoló női test formai játékának különféle vetületeit jeleníti meg Ficzek Ferenc Hátrahagyott kijáratok című kiállítása a Kodály Központban.

A Zeneszüret Filmklub idei válogatásban a tánc valamely formáját, a táncos világ kemény és egyben varázslatos arcát bemutató filmeket láthatnak az Apolló Moziban szeptember 30-ig az érdeklődők este hat órától.

A Pécsi Tudományegyetem és a Filharmónia Magyarország által közösen életre hívott Zenélő Egyetem, a ZEN négy esztendeje kapcsolja be az egyetemistákat a komoly zenébe. Az új tanév kurzusrendjének részeként ZENebutik címmel a beás muzsikáról, a kortárs tánczenéről, valamint a 80-as évek magyar undergroundjáról szerveznek pódiumbeszélgetést a Filter Kávézóban.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>