. Ma Taksony napja van.
Izgalmas kérdések, kitűnő hangulat
2021-04-05 02:19:23
Izgalmas kérdések, kitűnő hangulat

Izgalmas kérdések, kitűnő hangulat

Az első magyarországi német online kvízt  izgalmas kérdések, kitűnő hangulat és nagyszámú résztvevő jellemezte.

Kényelmes kanapé a nappaliban, egy pohár bor és némi rágcsálnivaló, valamint internet-hozzáféréssel ellátott eszközök – mindössze ennyi volt a minimum feltétele annak, hogy bárki részt vehessen az első TeitschQuizen.

Jelentős érdeklődés mellett zajlott le a pécsi Lenau Ház és a németországi Külföldi Kapcsolatok Intézete (ifa) kulturális menedzsere, a Pécsi Német Önkormányzat (PNÖ) és a Magyarországi Német Fiatalok Közössége (GJU) vadonatúj kezdeményezése. Harminchárom csapat, mintegy 150 résztvevő küzdött a magyarországi német online kvízjáték trófeájáért. A legfeljebb hatfős csapatoknak hatvanhat, részben komoly, részben humoros feladványt kellett megválaszolniuk a Pécsett, Baranya megyében, Magyarországon és a világ különböző pontjain élő német közösségek múltjával és jelenével kapcsolatban. A szervezők elsődleges célja az volt, hogy a járvány terhelte mindennapokat kultúrával és szórakozással tegyék szebbé.

Ki volt az a német püspök, aki jelentős mértékben hozzájárult a Pécsett létesült első magyarországi egyetem megalapításához? Melyik baranyai falut nevezik a magyarországi német építészet gyöngyszemének? Melyik „sváb” településentalálható kocsma a templom épületében? Vagy épp melyik hollywoodi sztár származik Temesvár Freidorf nevű városrészéből? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket, valamint azokhoz tartozó válaszlehetőségeket olvastak fel a moderátorok; a TeitschQuiz játékosainak kérdésenként egy perc állt a rendelkezésükre, hogy egy tetszőleges online felületen keresztül megvitassák a megoldást.

– A Pécsi Német Önkormányzat meggyőződése, hogy a német anyanyelvünk még nem halt ki – emelte ki Flódung János elnök. – Emiatt egy ideje igyekszünk olyan programokat szervezni, amelyek a nyelvre is összpontosítanak. 2021-ben német vetélkedőesttel szerettük volna meglepni a barátainkat. Mivel azonban ez az esemény a hagyományos formájában – az elképzeléseink szerint egy kocsmában – jelenleg nem rendezhető meg, az együttműködő partnereinkkel úgy döntöttünk, hogy azt az online térbe helyezzük.

– Számos impulzus érlelte az ötletet – magyarázta Czenthe Anna,az ifa kulturális menedzsere. – Egyrészt az, hogy Pécsett rendkívül élénk a kocsmakvíz-kultúra, amit mi örömmel vettünk alapul. Ezenkívül azifaa küldöttei révén élénk kapcsolatokatápol német kisebbségi szervezetekkel Lengyelországtól Kazahsztánig, és a vetélkedőn felmerült kérdések egy részét is e kiterjedt hálózat tagjaitól kaptuk. A célunk ezzel az volt, hogy szélesebb kitekintést adjunk a határainkon túlra. Mindezen túl természetesen hiányoznak a Lenau Ház kulturális rendezvényei, így a PNÖ-vel és a GJU-val közösen olyan kellemes estével szerettünk volna megörvendeztetni minden érdeklődőt, amelynek mottója egy Németországból indult kampány jelszava: „művészet és kultúra nélkül csend lesz”.

– Különösen az érdeklődők nagy számának örültünk– hangsúlyozta Kramm Anikó, a Lenau Ház programkoordinátora. – A játék révén két óra erejéig színes közösség jött létre, amelyben mindenki jól érezte magát, tesztelhette a németséggel kapcsolatos tudását, és bizonyára sokat is tanult. Nagy dicséret illeti a szervező csapatot, amely mindent megtett azért, hogy az este a lehető leggördülékenyebben teljen.

Az eredetileg Pécsre ésszemélyes jelenléttel tervezettrendezvény a járványhelyzet miatt zajlott online térben, ami végül előnynek bizonyult, hiszen a játékbanígy az ország más régióiból és külföldről becsatlakozott csapatok is könnyedén részt tudtak venni.

– A csapatunk nagyon izgatott volt, örömmel dolgoztunk a kérdések kitalálásán, rengeteg ötlet gyűlt össze. Emellett büszkék vagyunk arra, hogy számos GJU baráti kör és multiplikátor is képviseltette magát a játékban. Izgatottan várjuk a következő fordulót! - mondta el Jordán Blanka elnök szerint a Magyarországi Német Fiatalok Közössége nagyon örült, hogy szervezőként vehetett részt a kezdeményezésben.

A harmadik helyet a Stork schaiMädl - Friss tiHöfti! (VarsányiKrisztina,TápaiIldikó,Örkényi Fanni) csapat szerezte meg, aLutz van der Kroat (Káposzta Lajos, WeszPéter, KáposztaSára, Kocsis Balázs)nevű csapat lett a második.

A győztes a DieerstenSchwal(b)en nevet viselő csapat lett, melynek vezetője, a pécsi Schmidt Zoltán volt, aki a dunabogdányi Knáb Judittal és a véméndi Till Zsolttal együtt játszott.
 
 – Azonnal jelentkeztünk! A csapatunk összetétele különleges volt, mert részben ugyanebben a felállással sok évvel ezelőtt, még egyetemistaként megnyertük az első magyarországi német ifjúsági vetélkedőt is. Erre a megmérettetésre különösebben nem készültünk. Telefonon és Messengeren keresztül kommunikáltunk egymással. A feladatok nagyszerűek voltak, és bár viszonylag járatosak vagyunk a vetélkedő témájában, még így is akadtak olyan feladványok, amelyeket nem tudtunk megoldani. Örömmel láttam, hogy a sok fiatal mellett pedagógusok, német önkormányzati és kultúrcsoport-tagok is velünk játszottak. Nagyon jól szórakoztunk ezen az estén, várjuk a folytatást! - adott hangot véleményének.

– Már a tervezéskor tudtuk, hogy olyasmit készítünk elő, ami később tovább fejlődhet, ezért nagyon fontosnak tartottuk, hogy az első alkalom jól sikerüljön. Az együttműködő partnerek apait-anyait beleadtak a siker érdekében, az este pedig végül minden várakozásunkat felülmúlta. A legfontosabb az volt számunkra, hogy a játék közben csupa boldog arcot láthattunk a képernyőn. A következő hónapokban azon fogunk dolgozni, hogy ezekkel az emberekkel újra találkozhassunk – remélhetőleg már személyesen. Addig pedig mindenkit arra biztatunk, hogy beszéljen, játsszon németül! – tette hozzá végezetül Flódung János.

További híreink
Önvallomás a kitartásról
Jótékonysági előadás a Lénárd Kata Emlékalap támogatására, a befolyt összeget pályázati úton osztja ki a Pécsi Közösségi Alapítvány.
2021-11-29 02:44:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Advent - a várakozás időszaka
Az egyházi év az adventi idővel kezdődik, közelebbről pedig advent első vasárnapjával.
2021-11-28 21:54:39, Hírek, Környezetünk Bővebben
Megújult élőhelyek a Mohácsi-szigeten
Újra birtokba vehették a vízimadarak a Mohácsi-sziget élőhelyeit.
2021-11-25 16:17:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Horvát-magyar együttműködésben valósul meg a “TEACH” Interreg-projekt.
Bővebben >>