. Ma Márk napja van.
Januártól ismét zárva lesz
2019-12-29 21:23:15
Januártól ismét zárva lesz

Januártól ismét zárva lesz

Csak márciusban nyitja meg újra kapuit a pécsi Székesegyház, ahol januárban tovább folytatódnak a munkálatok.

A Székesegyház teljes felújítása az adventi időszakra nem fejeződött be. A fűtéskorszerűsítési-, szellőzési-, új erős és gyengeáramú rendszer kiépítése, az ólomüvegablakok restaurálása, új védőüvegek elhelyezése januárban tovább folytatódik, akárcsak a restaurálási munkák.

Mivel az 1960-as évektől napjainkig alkalmazott olajfűtésű rendszer nem biztosított kellő hőt a téli hónapokban, illetve a templomtérbe egy helyen befújt meleg levegő nem egyenletesen oszlott el a nagy légtérben, a templomtér különböző pontjain igen különböző hőmérséklet volt. Ezek figyelembevételével a teljes fűtőrendszer cseréjére volt szükség. Ennek érdekében októberben, a Bazilika bezárásával egy időben elkezdődtek a bontási és építési munkák, amelyek november végére nagyrészt befejeződtek.

A modernizálásnak köszönhetően a jövőben a középső padsorok alatt padlófűtés lesz, valamint a padlóba klímakonvektorok kerültek beépítésre, tehát több helyről jut majd meleg a belső térbe. Az új fűtőrendszer kiépítése nagyrészt sikeresen zajlott, de a végleges fűtőrácsok csak később kerülnek elhelyezésre, egyenlőre ideiglenes rácsok lesznek a konvektorokon. Egyúttal a szellőzőrendszer kiépítése is elkezdődött.

A felújítási munkálatok során sarkalatos pont a hangosítás modernizálása is. Annak érdekében, hogy a liturgiai, turisztikai, illetve kulturális események hangtechnikai színvonala megfeleljen az igényeknek, a Székesegyházban új hangosító rendszert alakítanak ki, ami a decemberi nyitva tartás idejére még nem készül el, ezért a közeljövőben a hangosítás ideiglenesen működik.

Az altemplomban szintén befejeződtek a régészeti munkálatok, itt a megkopott padlóburkolat renoválása, pótlása és a restaurálás van vissza, ezért a jelenleg is zajló felújítás miatt az altemplom zárva lesz.  

A Székesegyház januárban és februárban ismét zárva tart. Márciustól kinyit, de még lesznek munkák a templomtérben is. A teljes felújítás vége 2020 decemberére várható.

Utoljára frissítve: 2019-12-29 21:24:09

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott sz...
Bővebben >>