. Ma Jolán napja van.
Jelentős római kori pénzleletre bukkantak
2019-10-22 21:46:26
Jelentős római kori pénzleletre bukkantak

Jelentős római kori pénzleletre bukkantak

Leletmentés keretében több, mint 2000 darab, Kr. u. 4. századból származó pénzérmét talált egy dél-baranyai lelőhelyen Hendinger Zoltán önkéntes lelőhely-felderítő.
 
A római kori pénzlelet-együttest megtaláló Hendinger Zoltán a Janus Pannonius Múzeummal szerződéses kapcsolatban álló etikus fémkeresős amatőr kutató, aki a kutatást kormányhivatali engedéllyel végezheti, és a lelőhely pontos megjelölésével a megtalált leleteket a múzeumnak adja át.. Ez így történt ebben az esetben is, a bejelentését követően a múzeum munkatársai nyomban kiszálltak a helyszínre.


A 4. század második feléből származó több mint 2000 darab kis méretű bronz pénzérme értéke a saját korában nem volt kiemelkedő, ám az a tény, hogy ismert lelőhelyen, hivatalos feltáráson, leletösszefüggések ismeretében került elő a kincs, a tudományos és eszmei értékét nagyban emeli. A pénzérméket egy szürke házi kerámiából készült edényben helyezték a föld alá. Az összetört edényt a közeljövőben restaurálják a múzeumban.


 A múzeum régésze, Gábor Olivér véleménye szerint az adott lelőhelyet ismerve nem meglepő, hogy onnan római kori leletek kerülnek elő, azonban ilyen pénzkincsleletekre ritkán lehet ráakadni. A szakember szólt arról is, a múzeum folyamatosan immár több mint 15 fémkeresős önkéntes lelőhely-felderítővel működik együtt, a tervek között szerepel, hogy a jövőben az általuk megtalált kincsekből időszaki tárlatot rendez 2020-ban. E kiállításon állítják majd ki - többek között - a most meglelt római kori érméket is.

Utoljára frissítve: 2019-10-22 21:47:00

További híreink
Hit nélkül nem lehet
November 11-én és 12-én két estén át lesz látható a Pécsi Harmadik Színházban a Pannon Várszínház előadásában Szörényi Levente – Bródy János: Kőműves Kelemen című rock b...
2019-11-11 02:41:18, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Gyökeresen átalakul Európa felsőoktatása
Küszöbön a digitális oktatási forradalom, aktívan részt vesz benne a Pécsi Tudományegyetem. Elindult az Európai Egyetemek program.
2019-11-09 02:43:36, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Fél évszázados az uránvárosi modellezőpálya Pécsett
Több, mint ötven évvel ezelőtt alakult meg a Pécsi Ércbányász Modellező Klub, ami összefogta a Baranya székhelyén és annak környékén élő modellezőket.
2019-11-04 21:36:38, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Több, mint ötven évvel ezelőtt alakult meg a Pécsi Ércbányász Modellező Klub, ami összefogta a Baranya székhel...
Bővebben >>