. Ma Mátyás napja van.
Jelentős római kori pénzleletre bukkantak
2019-10-22 21:46:26
Jelentős római kori pénzleletre bukkantak

Jelentős római kori pénzleletre bukkantak

Leletmentés keretében több, mint 2000 darab, Kr. u. 4. századból származó pénzérmét talált egy dél-baranyai lelőhelyen Hendinger Zoltán önkéntes lelőhely-felderítő.
 
A római kori pénzlelet-együttest megtaláló Hendinger Zoltán a Janus Pannonius Múzeummal szerződéses kapcsolatban álló etikus fémkeresős amatőr kutató, aki a kutatást kormányhivatali engedéllyel végezheti, és a lelőhely pontos megjelölésével a megtalált leleteket a múzeumnak adja át.. Ez így történt ebben az esetben is, a bejelentését követően a múzeum munkatársai nyomban kiszálltak a helyszínre.


A 4. század második feléből származó több mint 2000 darab kis méretű bronz pénzérme értéke a saját korában nem volt kiemelkedő, ám az a tény, hogy ismert lelőhelyen, hivatalos feltáráson, leletösszefüggések ismeretében került elő a kincs, a tudományos és eszmei értékét nagyban emeli. A pénzérméket egy szürke házi kerámiából készült edényben helyezték a föld alá. Az összetört edényt a közeljövőben restaurálják a múzeumban.


 A múzeum régésze, Gábor Olivér véleménye szerint az adott lelőhelyet ismerve nem meglepő, hogy onnan római kori leletek kerülnek elő, azonban ilyen pénzkincsleletekre ritkán lehet ráakadni. A szakember szólt arról is, a múzeum folyamatosan immár több mint 15 fémkeresős önkéntes lelőhely-felderítővel működik együtt, a tervek között szerepel, hogy a jövőben az általuk megtalált kincsekből időszaki tárlatot rendez 2020-ban. E kiállításon állítják majd ki - többek között - a most meglelt római kori érméket is.

Utoljára frissítve: 2019-10-22 21:47:00

További híreink
Digitális megoldásokra épülő európai társadalom
Az Európai Bizottság ismertette egy olyan, mindenki javát szolgáló digitális átalakulással kapcsolatos elképzeléseit és intézkedéseit, ami az európai értékek legjavát – ...
2020-02-23 20:17:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Adatok, merevlemezek tűntek el
A Pécs polgármestere által elrendelt átvilágítás ezúttal az önkormányzati sportcégnél tárt fel zavarba ejtő ügyet.
2020-02-21 21:33:46, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Pontosabb felvételek csökkentett sugárdózissal
Ultramodern digitális röntgennel végezhetik ezentúl a vizsgálatokat a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikáján.
2020-02-20 22:04:37, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Megtartották a fogyatékossággal élőknek szervezett első multiplikációs workshopot az akadálymentes turizmussa...
Bővebben >>