. Ma Emma napja van.
Jobb körülmények között élhetnek
2015-07-23 18:16:08
Jobb körülmények között élhetnek

Jobb körülmények között élhetnek

Jobb körülményeket között élhetnek majd a jövőben a Máriakéméndi Gyertyaláng Gyermekfalu Alapítvány hátrányos helyzetű gondozottjai. Megkezdődött a Családok Átmeneti Otthonának felújítása.

A pályázati úton elnyert uniós és hazai forrásokból származó 115,2 millió felhasználásával  nemcsak megújul, de át is alakul, valamint kibővül Pécs és Mohács között félúton található Máriakéménden a Családok Átmeneti Otthona. Itt tevékenykedik a Máriakéméndi Gyertyaláng Gyermekfalu Alapítvány, ami megfelelő gondozást, szakmai és eszközellátást igyekszik biztosítani a hátrányos helyzetű gyermekek és azok családjai számára. Intézménye, a Családok Átmeneti Otthona 2007 óra működik, ahol a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálathoz kérelmet benyújtott szülők és azok gyermekeiélnek elsősorban, de az bármilyen összetételű, nehéz helyzetbe kerülő  családot befogadnak, amennyiben azok az utcára kerültek, vagy családon belüli erőszak, bántalmazás áldozataivá váltak.

 

A kezdeti 15 fős férőhelyes intézmény  2010 januárjára már 30 fő  befogadására vált alkalmassá, azonban mára a  minőségi szakmai munka sem ellensúlyozhatta   a  zsúfoltságot. A kettő nyolcvan esztendővel ezelőtt épült épületben a közös programokhoz nem volt megfelelő hely, valamint  egy-egy szobában már  sokszor 6-8 fős családok  is laktak,  ami  nemcsak az intézmény tevékenységének hatékonyságát  befolyásolta, de a zárt tornác miatt közvetlenül lehetett  szellőztetni azokat és kevés természetes fényt kaptk. A Petri György Házról mállott a vakolat, egyenetlen tetősíkok, hiányzó csapadékcsatorna és lefolyók, megoldatlan vízelvezetés mellett már  korszerűtlen  volt a fűtési rendszer is. A épület két szobájába kevés fény jutott be, megoldatlan volt  szellőztetése.

A felújítással egyidőben olyan fejlesztésekre is sor kerül, ami által csökkenthető lesz a  zsúfoltság. A A Gyertyaláng Ház épülete a jelenlegi 18 helyett 9 fő befogadására lesz alkalmas, de a lakóegységeken kívül játszószobát és tanulószobát is kialakítanak benne. A házat szárnyépülettel bővítik, a Keresztcsűr a 2004-ben leomlott pajta helyén áll majd, s 20 fő részére öt lakóegység kap benne helyet. A Gyertyaláng Ház és a Keresztcsűr közötti területen pedig  számos program lebonyolítására alkalmas közösségi teret  hoznak létre.

A Petri György Házban is kevesebben 12 helyett heten lakhatnak majd, de helyet kapnak benne  az intézmény működtetéséhez és a szakmai programjai  megvalósításához szükséges helyiségek, az irodától kezdve az interjúszobán át az ügyeleti szobáig.

Az alapítvány elnöke, dr. Barcsay András szerint a beruházás eredményeként a családok várhatóan  gyorsabban talpra állnak, a bántalmazásban sérült gyerekek hamarabb meggyógyulnak, és könnyebben illeszkednek majd vissza a normál életbe.  E mellett a fejlesztés eredményeként az ellátotti létszám 36-ra emelkedhet, nő az egy főre jutó lakóterület, a közösségi helyiségek száma és alapterülete is. A gondozottak nyugodtabb és családszerűbb légkörbe kerülnek, humánusabb, higiénikusabb környezetben élhetnek, a foglalkozó-szobákban pedig még hatékonyabb ellátást, fejlesztést kapnak.

Utoljára frissítve: 2015-07-23 18:17:16

További híreink
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nemzetközi díjra jelölték Bacskó Tündét
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jelöltje az Elle Awards Az év színésznője díjára.
2024-04-13 22:04:57, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen....
Bővebben >>