. Ma Vilhelmina napja van.
Jubilál a Szentlőrinci Gazdanapok
2018-07-02 14:54:02
Jubilál a Szentlőrinci Gazdanapok

Jubilál a Szentlőrinci Gazdanapok

Mára az ország harmadik legnagyobb agrárvásárává nőtte ki magát, az idén huszonötödik alkalommal,augusztus 10. és 12. között. megrendezésre kerülő  Szentlőrinci Gazdanapok.

-Folyamatosan dolgozunk azon, hogy kiállításunk tematikája, szakmaisága, eseményei olyan kínálatot nyújtsanak, amelyek versenyképessé teszik a hazai „agrár-kiállítási” piacon, éppen ezért a programok sorában egyaránt megtalálhatók a könnyed kikapcsolódást garantálók ugyanúgy, mint a  termelőknek szólók - mondja Pohl Marietta, a Szentlőrinci Gazdanapokat szervező Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány igazgatója. - Ez az utóbbi években egyre nehezebb, hiszen számos új esemény jelent meg e területen. Ennek jegyében a jubileumi vásáron számos újdonsággal is várjuk a vásárlátogatókat a már hagyományos programok mellett.

 

A Gazdanapok nemzetköziségét erősítő, PARTNERORSZÁG nevet viselő sorozatuk keretében, amelyben évről évre más és más országot helyeznek a középpontba, idén a Horvát Köztársaság lesz a vásár díszvendége. Csaknem ötven horvát kiállító - turisztikai szakemberek, helyi terméket előállítók, mezőgazdasági termelők, közülük többen a tengerparti településekről – érkezik. Az országot is magas szintű delegáció képviseli, amelynek tagja lesz Tomislav Tolušić, a miniszterelnök-helyettes delegáltja, az agrártárca államtitkára,  a Horvát Gazdasági Kamara elnöke, valamint a határ menti partner szervezeteik - a bjelovári, az eszéki és a verőcei vásárok- képviselői akikkel már hosszú évek óta szorosan együttműködünk. Egy újabb együttműködési megállapodás aláírására is sor kerül, amelyet a magyar és horvát méhész egyesületek vezetői látnak el kézjegyükkel. Ezt üzletember találkozó követi, amelyen a horvát és magyar termelők közvetlen tárgyalásokat folytathatnak majd egymással.

A Szentlőrinci Gazdanapok a Baranya Megyei Vállalkozói Központ Alapítvány legnagyobb  a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, valamint a hazai termékeket  felvonultató - az utóbbi években országosan is mind nagyobb teret nyerő - rendezvénye, amelynek több támogatója is van, ezen belül is kiemelt partnere  Szentlőrinc önkormányzata. A rendszeresen jelenlévő kiállítók mellett ebben az esztendőben  is többen lesznek olyanok, akik először mutatkoznak be. A nemzetközi kapcsolatok szélesedése a tematikus udvarok kínálatában is érzékelhető lesz majd, ezekben idén a horvát kiállítók is megjelennek.

A hagyományokhoz híven a vásár első napján, az ünnepélyes megnyitót követően kerül sor a szakmai napra, ami egyben az agrár-szaktanácsadók akkreditált továbbképzése is. Idén a precíziós gazdálkodás áll a középpontjában, e témakörben hangzanak el előadások. Az agrárfórumon pedig aktuális, a termelők mindennapi tevékenységét érintő kérdések kerülnek terítékre. Az állattenyésztők idén először külön szakmai napot tartanak. A kerekasztal beszélgetés fókuszában a novemberben életbe lépő új állattenyésztési törvény áll. A  szántóföldi  bemutató – most már a kiállítás elengedhetetlen  programjaként-  a nagy szakmai  érdeklődésre való tekintettel két napon - pénteken és szombaton -  is megrendezésre kerül.

-Mindannyian érezzük a generációváltás szükségességét a mezőgazdaságban, ezért az első alkalommal megrendezésre kerülő, középiskolások részére szervezett vetélkedővel a fiatal generációt helyezzük a fókuszba – avat be egy a fiatalokat megmozgató kezdeményezésbe Pohl Marietta. - Az Agro Napló mezőgazdasági szakfolyóirattal közösen szervezett  „ A Gazdanapok Ászai „ elnevezésű, különféle szakmai és játékos feladatokat tartalmazó vetélkedőn Baranya három mezőgazdasági szakközépiskolája verseng majd  a megye legjobbja címért, és az ezért járó vándorserlegért, valamint a  dicsőségen túl komoly nyereményekért is. A tervek között szerepel e nemes vetélkedés országossá történő kiszélesítése, hogy segítségével megmutassuk az agráriumban rejlő lehetőségeket, s ez által növeljük a mezőgazdasági szakmák ismertségét, népszerűségét. A döntőre augusztus 11-én kerül majd sor.

A jubileumi vásáron is várhatóan nagy népszerűségnek örvend majd a látogatók és a gyerekek körében az Őshonos udvar, ahol többek között a magyar szürkemarha, magyar juhfajták, parlagi szamár, valamint a Baranya udvar, ahol a megyei értéktárba bekerült tájfajta baranyai óriás nyúl és baranyai tájfajta tyúk kerül bemutatásra. E mellett a Szentlőrinci Vágtára  szintén várják a lovasok jelentkezését és a lovasverseny iránt érdeklődőket.

Utoljára frissítve: 2018-07-02 14:56:49

További híreink
A ma helyett a holnapután legyen a cél
Tíz előadást és egy kerekasztal-beszélgetést kínált a résztvevőknek a Big Marketing Day – II. Dél-Dunántúli Online Marketing Konferencia Pécsett.
2018-09-18 23:51:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Száz új kollégiumi hely Pécsett
A Modern Városok Program keretében újították fel Pécsett az egyetem Damjanich utcai kollégiumát.
2018-09-18 23:03:09, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Hétszázan dolgoznak a vágóhídon
Idén már tizenharmadik alkalommal rendezték meg a Coop Rallyt, amelynek egyik állomáshelye az MCS Vágóhíd Zrt. mohácsi telephelye volt.
2018-09-16 19:02:03, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Eszék és Pécs testvérvárosi kapcsolatának 45. évfordulója alkalmából Josip Alebić festőművész alkotásaiból ny...
Bővebben >>