. Ma Csongor napja van.
Jura időszaki, őslénytani kiállítás is nyílik
2017-09-09 22:09:44
Jura időszaki, őslénytani kiállítás is nyílik

Jura időszaki, őslénytani kiállítás is nyílik

A Kubinyi Ágoston Programban  elnyert két millió forint felhasználásával megújul Komlón  a Helytörténeti Gyűjtemény bányászati és néprajzi része.

A komlói József Attila Városi Könyvtár és Muzeális Gyűjtemény évek óta hagyományosan jól szerepel a pályázaton. Jellemző módon a hivatalos bejelentésre is a Kubinyi-programból nemrég felújított bányászati teremben került sor. A gyűjtemény pályázata idén is sikeres volt: kétmillió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az intézmény.

- A Helytörténeti Gyűjtemény bányászati és néprajzi részét bővítjük és alakítjuk át – mondja el Steinerbrunner Győzőné az intézmény  igazgatója. - A Jánosi Engel Adolf emléksarok helyett elkészítjük a komlói bányászat alapítójának a mostaninál sokkal látványosabb családfáját, továbbá az egykori bányaigazgatók bútoraival és más korhű berendezési tárgyakkal az ötvenes évek hangulatát  is megidézzük.

Az egykori Komló – a jelenlegi város helyén falu állt - tárgyi emlékei ezután a néprajzi kiállítótermekben kapnak helyet. A tárlat átrendezésével együtt ezek a helyiségek meg is újulnak, frissen festik a falait, e mellett a pályázati forrásból a  parketta felújítására és a világítás korszerűsítésére is sor kerül. A falakra az új függönyökön kívül az eddig raktárban tárolt, régi Komlót ábrázoló három olajfestmény is felkerül, amelyekkel a látogatók most találkozhatnak először.

- A múzeumot évente háromezernél is többen keresik fel, a látogatók számának  növeléséhez fejlesztésekre, valamint újdonságok bevezetésére  van szükség.  Ezt a célt szolgálja a hamarosan megnyíló jura időszaki, őslénytani kiállítás, jövőre pedig a megújuló, új elemekkel bővülő, Komló oktatástörténetét bemutató tárlat. Természetesen további tervek is megvalósításra várnak, amelyekhez az önkormányzat minden támogatást megad – hangsúlyozza  Polics József, a város polgármestere.

Utoljára frissítve: 2017-09-09 22:11:05

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>