. Ma Márk napja van.
Kákicson tesztelik a rendszert
2017-10-16 22:17:44
Kákicson tesztelik a rendszert

Kákicson tesztelik a rendszert

Az egész világon több ezer ember ivóvízellátását oldhatja meg a teljes egészében magyar tulajdonban lévő Aquaprofit Zrt. innovatív fejlesztése, az integrált, intelligens, moduláris berendezés csoport, az IWAT, ami az áramot és vízvezetéket nélkülöző területek, vízhiányos térségek, katasztrófa sújtotta övezetek vagy menekülttáborok vízellátását is képes biztonságosan megoldani.


A prototípus tesztelése jelenleg a Baranya megyei Kákicson folyik. S, miért éppen ott? Egyszerű a válasz, mert  nem kis kihívást jelent az ott felszínre hozott magas vas, magán és arzéntartalmú nyersvíz ihatóvá tétele. A Baranya-Víz Zrt. szigetvári üzemigazgatósága pedig partner volt abban, hogy a cég által kifejlesztett négy konténerből álló integrált, intelligens, moduláris berendezés csoportot letelepítse. Kákicson a felszínre hozott vizet jelenleg hagyományos módon és az új rendszer segítségével is tisztítják.
    
A maga nemében egyedülálló rendszert - ugyanis az egészséges ivóvíz előállítása mellett közösségi szolgáltatásokat is nyújt - tavaly Budapesten a Fenntartható Vízipari Megoldások Szakmai vásárán mutatták be. Létrehozásához a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap 200 milliós támogatást nyújtott.


- Mint vízgazdálkodással foglalkozó cég  kerestük a megoldást arra, hogy miként tudnánk segítséget nyújtani azokban a térségekben, ahol az egészséges ivóvíz jelentős problémát jelent, s egyben olyan rendszert hozzunk létre, s ami a gazdasági haszna mellett társadalmi célokat is szolgál  – mondja Nádasi Tamás az Aquaprofit Zrt. elnöke.


Szólt arról is, számba vették mely területek azok, ahol ilyen moduláris, könnyen telepíthető, saját energiaellátó-rendszerrel felszerelt, s egyben közösségi célokat is szolgáló intelligens, integrált víztisztító rendszer nagy segítséget jelenthet. Többek között ilyenek lehetnek a menekült táborok, amelyek egészséges ivóvízzel történő ellátása nem kis problémát jelent, de hasonlóan nagy hasznát vennék akár hazánkban is azokban a térségekben, ahol magas a nyersvíz arzén, vas és magántartalma, vagy akár Afrikában, a Közel-Kelet országaiban.


A négy - tisztító, csomagoló, energiaellátó és közösségi - konténerből álló rendszer működtetéséhez elsősorban megújuló energiát használnak fel, ami naponta akár tízezer ember részére  tud egészséges ivóvizet hosszú távon, fenntartható módon az arzén illetve egyéb szennyező anyagok kiszűrésével előállítani. A működéséhez szükség energiát környezetbarát módon, a négy konténert összekötő  napelemekkel állítják elő és akkumulátorokban tárolják. A tisztított vizet igény szerint csomagolni is tudják. A közösségi térben kialakított orvosi rendelőben pedig akár kisebb műtétek is elvégezhetők.


Utoljára frissítve: 2017-10-16 22:23:22

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>