. Ma Emma napja van.
Karácsonyfa, mint megújuló energia
2022-01-11 20:18:44
Karácsonyfa, mint megújuló energia

Karácsonyfa, mint megújuló energia

A kidobásra ítélt fenyőfák energetikai hasznosításának Pécsett nagy hagyománya van.

Hazánkban évente közel 2 millió karácsonyfát állítanak fel karácsonykor, ami tizenötezernél is több lakást tudnának egy hónapig fűteni. Az ünnepek után a pécsi karácsonyfák zöld energiaként folytatják tovább,  a lakásokat fűtik velük. Az újrahasznosítás ezen leghatékonyabb gyakorlatának már hagyománya van Baranya székhelyén, a Veolia csoport tagjaként a Pannon Hőerőmű Zrt. már 15 éve az utcákra került karácsonyfákat az erőmű két biomassza kazánjában égetik el, a keletkezett hővel mintegy 31.500 távfűtéses lakást és 480 közintézményt fútenek.

Januárban akár több hétig is eltarthat amíg az ünnepekben még a lakást díszítő fenyők a kukák mellett végzik. Pécsett ez mégsem jelent pazarlást, mert a fenyőfákból értékes zöldenergiát állítanak elő az erőmű karácsonyfa-hasznosítási programjának köszönhetően, amelynek során távhőt állítanak elő belőlük. A fákat január 6-tól január 31-ig gyűjtik be, a hulladékudvarokban azonban még ezután is leadhatók. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén is mintegy 40 tonna fenyőhulladékra számítanak.

 „A kidobásra ítélt fenyőfák újrahasznosítását minden évben kezdeményezzük, energetikai és fenntarthatósági szempontból a legideálisabb megoldásként a város lakói számára - hangsúlyozza Rudolf Péter, a pécsi erőművet működtető Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

Kitért arra is, a fenyő magas gyantatartalma miatt nem komposztálható. Szólt arról is, hogy az erőműben mobil aprítógépek segítségével feldarabolják a fákat, majd az így keletkezett apríték az ömlesztett biomasszát felhasználó egységbe kerül. Itt, épp a magas gyantatartalma miatt egyéb tüzelőanyagokkal, többek között mezőgazdasági melléktermékekkel és erdészeti faaprítékkal vegyítik.

Utoljára frissítve: 2022-01-11 20:19:13

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben
Középpontban az okosotthon
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek meg Pécsen az Expo Centerben.
2024-04-16 21:09:37, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
Bővebben >>