. Ma Vanda napja van.
Karácsonyfa, mint megújuló energia
2022-01-11 20:18:44
Karácsonyfa, mint megújuló energia

Karácsonyfa, mint megújuló energia

A kidobásra ítélt fenyőfák energetikai hasznosításának Pécsett nagy hagyománya van.

Hazánkban évente közel 2 millió karácsonyfát állítanak fel karácsonykor, ami tizenötezernél is több lakást tudnának egy hónapig fűteni. Az ünnepek után a pécsi karácsonyfák zöld energiaként folytatják tovább,  a lakásokat fűtik velük. Az újrahasznosítás ezen leghatékonyabb gyakorlatának már hagyománya van Baranya székhelyén, a Veolia csoport tagjaként a Pannon Hőerőmű Zrt. már 15 éve az utcákra került karácsonyfákat az erőmű két biomassza kazánjában égetik el, a keletkezett hővel mintegy 31.500 távfűtéses lakást és 480 közintézményt fútenek.

Januárban akár több hétig is eltarthat amíg az ünnepekben még a lakást díszítő fenyők a kukák mellett végzik. Pécsett ez mégsem jelent pazarlást, mert a fenyőfákból értékes zöldenergiát állítanak elő az erőmű karácsonyfa-hasznosítási programjának köszönhetően, amelynek során távhőt állítanak elő belőlük. A fákat január 6-tól január 31-ig gyűjtik be, a hulladékudvarokban azonban még ezután is leadhatók. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján idén is mintegy 40 tonna fenyőhulladékra számítanak.

 „A kidobásra ítélt fenyőfák újrahasznosítását minden évben kezdeményezzük, energetikai és fenntarthatósági szempontból a legideálisabb megoldásként a város lakói számára - hangsúlyozza Rudolf Péter, a pécsi erőművet működtető Pannon Hőerőmű Zrt. vezérigazgatója.

Kitért arra is, a fenyő magas gyantatartalma miatt nem komposztálható. Szólt arról is, hogy az erőműben mobil aprítógépek segítségével feldarabolják a fákat, majd az így keletkezett apríték az ömlesztett biomasszát felhasználó egységbe kerül. Itt, épp a magas gyantatartalma miatt egyéb tüzelőanyagokkal, többek között mezőgazdasági melléktermékekkel és erdészeti faaprítékkal vegyítik.

Utoljára frissítve: 2022-01-11 20:19:13

További híreink
Középpontban a fiatalok egészsége
Intelligens technológiai alapokra épülő komplex prevenciós és rehabilitációs diagnosztikát és terápiát fejleszt ki közösen egy agár, egy kereskedelmi, egy orvos-biológiai...
2022-01-24 20:23:24, Hírek, Környezetünk Bővebben
Otthol, édes otthol
Ősbemutató a Pécsi Nemzeti Színházban - Otthol, édes otthol.
2022-01-22 02:30:06, Hírek, Környezetünk Bővebben
Összefognak a Dél-dunántúli régió fellendítéséért
A pécsi önkormányzat Baranya megye meghatározó intézményeivel fog össze annak érdekében, hogy a régió településein, a megyeszékhelyen javuljon a gazdaság versenyképessége.
2022-01-21 20:38:58, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Európai Unióban körülbelül egy évtizede zajlik az a technológiai reformfolyamat, amelynek célja, hogy a sze...
Bővebben >>