. Ma Béla napja van.
Karády Katalin kevéssé ismert élete
2020-11-08 19:30:48
Karády Katalin kevéssé ismert élete

Karády Katalin kevéssé ismert élete

Bepillantást enged Karády Katalin életének kevéssé ismert eseményeibe egy új pécsi előadás.

Karády. A titokzatos nő. Az érzéki hangú énekes. A végzet asszonya. Filmjei közül leginkább a Halálos tavasz, dalai sorából a Hamvadó cigarettavég jut először eszünkbe róla. Az 1930-40-es évek igazi sztárja volt ő, ünnepelt filmszínésznő, de életét és karrierjét alaposan megtépázta a történelem. Életének több olyan mozzanata is volt, amelyekről nemigen lehetett tudni.  

Egy új pécsi előadás bepillantást enged Karády Katalin életének kevéssé ismert eseményeibe, megrázó és örömteli pillanataiba, a legenda mögött megmutatva az esendő, szeretetéhes, elegáns és szenvedélyes, sokszínű embert. Mindezt Mohácsi Ilona, Karády öltöztetőnőjének szemszögéből, s belelapozva a színésznő személyes hangú, titkokat is felfedő naplójába.

- Ő volt Karády mindenese: támasza, lelki társa, segítője, aki osztozott minden örömében, s mellette állt tragikus pillanataiban is – mondja Dévényi Ildikó színésznő, aki nemcsak rendezője a 70 perces pódium előadásnak, hanem szereplője is. Ő kelti életre Mohácsi Ilonát. – Lukács Melinda régi vágya, hogy színésznőként megmutathassa magát, s ehhez kiváló alapanyagot talált Karády Katalin alakjában és Pivarnyik Anikó Karádyról írott zenés darabjában. Ő keresett meg, s kért föl arra, hogy segítsek az előadás létrehozásában. Az követően, hogy elkezdtük a közös munkát, egyre jobban beleástam magam Karády életébe, mindent elolvastam róla, és dramaturgként lassan a kezem alatt formálódott a darab olyanná, ahogy most a közönség elé visszük.

Az előadásban Tóth Gábor zongorakíséretével felcsendül hét dal is, köztük a jól ismert Ne kérdezd, ki voltam, a Hamvadó cigarettavég és a Valahol Oroszországban. Az előadás életre hívói bíznak abban, hogy a nézők ma is kíváncsiak Karády Katalinra, erre a különös tehetségű, ellentmondásos, legendák övezte nőre, akit a kor befolyásos kritikusa, Egyed Zoltán indított el a színészi pályán, s építette fel számára a Karády-imázst, megteremtve benne a magyar Greta Garbót…
 
S hogy miként kapcsolódott az életéhez Kennedy elnök, Jane Fonda vagy Horthy kémfőnöke? – ez maradjon titok derüljön ki az előadásból, amelynek bemutatójára a régi Nádor kávéház épületében működő Partisan kávézóban kerül sor november 14-én 19 órakor. Ezt követően december 11-én és 12-én láthatják az érdeklődők, későbbi tervek között havonta néhány előadás szerepel.

Miután nem kell hozzá más, mint egy asztal, két szék és egy fogas, könnyen eljátszható kultúrházakban, romkocsmákban, könyvtárakban, szinte talpalatnyi helyen is, 50-100 néző előtt, intim térben, testközelben.

Utoljára frissítve: 2020-11-08 19:32:05

További híreink
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
Bővebben >>