. Ma Auguszta napja van.
Kassákot belülről érzi, érti
2017-12-14 23:27:05
Kassákot belülről érzi, érti

Kassákot belülről érzi, érti

Pécsett a Zarándok Galériában különleges könyvbemutatót tartottak.


A Litera–Túra Művészeti Kiadó gondozásában, magyar és szerb nyelven megjelent Kassák Lajos: Harc az angyallal című kötetével ismerkedhettek meg az érdeklődők a fordító Fehér Illés és Márkus László, a kiadó egyik tulajdonosának segítségével.

 

- Kicsi korom óta vonzott a költészet, azonban verseket fordítani Zágrábban kezdtem el egyetemista koromban, ugyanis Radnóti nélkül nem tudtam udvarolni - idézi fel a kezdeteket Fehér Illés. - A délszláv háborút követően Banja Lukára kerültem, s ott kezdtem el komolyabban versfordítással foglalkozni. Ott jelentek meg az első fordításaim az Utak című folyóiratban. Az első kétnyelvű fordításkötetem - válogatás huszadik századi magyar költők szerelmes verseiből - 2011-ben az újvidéki Családi Kör gondozásában látott napvilágot, s most két hónap leforgása alatt kettő is megjelent Kassák kötet mellett a Banja Luka-i kéziratok.

 

S, hogy mi vonzza igazán a költészetben? Mint mondja, azok a versek állnak hozzá közel, amelyek magát az embert, az emberi értékeket próbálják meg bemutatni. Versválasztásánál is egyetlen szempont létezik számára, tud-e azonosulni a szöveggel, vagy nem. A Kassák kötet megjelenésének pedig azért örült, mert idén van születésének 130. évfordulója, s legkedvesebb költője előtt ezen a módon is tiszteleghet.


- Kassák mellett nem lehet elmenni, belém rögződött, nem tudok tőle szabadulni, ő is hasonlóan sokat bolyongott, mint én, ugyanis Olaszországban születtem, de éltem Horvátországban, Zágrábban, ahol a orvos-biokémikus egyetemi diplomámat szereztem, s itt szereztem a doktori címemet is, valamint Boszniában, s jelenleg Szabadkán Szerbiában van a lakhelyem - emeli ki. - Belülről érzem a szavait, a különleges szinonimáit, a betűkkel festett képeit. Kassák nemcsak, mint költő, de mint képzőművész is letette névjegyét a magyar és nemzetközi művészeti életben.


A most napvilágot látott kötet versei csaknem húsz éves fordítói munka eredménye. Mint mondja, sokan voltak, akik nagy merészségnek tartották, hogy belevág, hiszen a mai napig nem kezeli Kassákot az irodalomtörténet a helyén. Szerbiában is elsősorban a költők várják a Kassák kötetet, amelynek verseit olyan dialektusban fordította le, hogy mindegyik népcsoport - a horvát, a szerb, a bosnyák - elfogadja azokat.


Az esten elsőként ismerkedhetett meg a hallgatóság a Banja Luka-i kéziratok - Banja Luka-i költők tára című kétnyelvű kötettel, amelynek magyar nyelven is olvasható verseinek központi témája szintén az ember, annak átélt szenvedései és mindennapi élete.  


- Húsz évig éltem Boszniában, s ebből tízet Banja Lukán. A kötet szerzői között vannak olyanok, akikkel hosszú évtizedes barátság köt össze. E mellett fiatal költők, meg olyanok is, akik egy 1987-ben megjelent kötetben szerepeltek, közülük négyről nem tudni jelenleg semmit sem. A kötetben szereplő harminc költő közül tízen, annak idején felemelték szavukat a délszláv háború ellen. Van közöttük olyan, aki ezért az életével fizetett - zárja gondolatait.  


A kötetekben szereplő versek közül több magyar és szerb nyelve is elhangzott a kiadó másik tulajdonosa Hajnal Éva és a fordító, Fehér Illés tolmácsolásában.

( fotó: Hajnal Éva)

Utoljára frissítve: 2017-12-14 23:35:21

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Önkormányzati segítséggel menekül előre a Pécsi Harmadik Színház, ami általa tovább működhet a kortárs darabok...
Bővebben >>