. Ma Gedeon napja van.
Kaukázusi krétakör-háromszor
2018-03-19 16:12:50
Kaukázusi krétakör-háromszor

Kaukázusi krétakör-háromszor

Összeállt a június 7. és 16. között megrendezésre kerülő  18. Pécsi Országos Színházi Találkozó versenyprogramja.


Az idei versenyprogramot Regős János színpadi szerző, szakíró, színész, rendező, a Szkéné Színház volt igazgatója és Térey János író, költő, drámaíró, műfordító, valamint választott segítőik, Balog József, a MASZK egyesület elnöke és Bazsányi Sándor, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Bölcsészkara esztétika szakának megbízott tanszékvezetője állították össze. A válogatók a 2017. március 1. és 2018. március 10. között bemutatott, magyar nyelvű színházi premierek közül választották ki a versenyprogram 14 előadását.


A POSZT-on a budapesti Katona József Színház két előadása is szerepel majd: Alfred Döblin Berlin, Alexanderplatz című műve (rendező: Kovács D. Dániel), valamint Bertolt Brecht és Paul Dessau A kaukázusi krétakör című darabja (rendező:Székely Kriszta). Helyet kapott a programban a Radnóti Színház előadásában Shakespeare III. Richárd című drámája (rendező:Andrei Serban) és a Forte Társulattól Thomas Bernhard Vaterland című, a Trafóban bemutatott műve (rendező:Horváth Csaba).


A versenyprogramban szerepel még a debreceni Csokonai Nemzeti Színház  Csehov-produkciója, a Három nővér (rendező:Ilja Bocsarnikovsz) és a kecskeméti Katona József Színház előadásában Leo Stein és Kálmán Imre Csárdáskirálynője (rendező:Béres Attila). A nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház László Miklós Illatszertár című vígjátékával (rendező:Mohácsi János), a székesfehérvári Vörösmarty Színház pedig Jon Fosse Halál Thébában című művével (rendező:Horváth Csaba) érkezik Pécsre.
A kaukázusi krétakör című darabot (rendező:Szőcs Artur) a Miskolci Nemzeti Színház társulatának előadásában is láthatja a POSZT közönsége. A harmadik Brecht-produkció a határon túli előadások között lesz látható, a nagyváradi Szigligeti Színház ugyanis szintén ezzel a darabbal (rendező:Anca Bradu) kapott meghívást.


A Kolozsvári Állami Magyar Színház előadásában Ibsen Rosmersholm című darabját (Andriy Zholdak), a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház Tompa Miklós Társulatának versenyprodukciójaként pedig szintén egy Ibsen-művet, a Hedda Gablert (Keresztes Attila) láthatja a közönség. Helyet kapott a programban Danilo Kis Borisz Davidovics síremléke című darabja (Alekszandar Popovszki) az Újvidéki Színház produkciójában, valamint Matei Visniec Migránsoook – avagy túlsúlyban a bárkánk című műve (Zakariás Zalán) a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház előadásaként.


Az előadásokat a Pécsi Nemzeti Színház nagyszínpadán és kamaraszínházában láthatja majd a közönség és a szakmai zsűri.

 

A 2017/2018-as válogatás a fesztivál történetében először teljes egészében a POSZT Szakmai Tanácsadó Testülete által kidolgozott és a tagok által 2017 májusában egyhangúan elfogadott versenyszabályzat alapján történt. A válogatókat a grémium jelölte ki.

Utoljára frissítve: 2018-03-19 16:20:22

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsett rendezik meg a Tervezz te is ökoházat! országos verseny döntőjét.
Bővebben >>