. Ma Auguszta napja van.
Kávéházi esték
2016-10-17 15:50:33
Kávéházi esték

Kávéházi esték

A Janus Pannonius Múzeum Kávéházi esték pécsi műbarátoknak címet viselő  sorozatának keretében október 21-én Haraszti Pál (Vajszló, 1913 – Pécs, 1987) István akna, 1961 festményét elemzik.


Haraszti Pál 1938-ban a Magyar Iparművészeti Főiskola díszítőfestő szakán végzett Haranghy Jenő és Leszkovszky György növendékeként, egyidejűleg rajztanári diplomát szerzett a Magyar Képzőművészeti Főiskolán Aba-Novák Vilmos és Barcsay Jenő tanítványaként.  Még főiskolásként – 1936-ban - Olaszországban és a dalmát tengerparton járt tanulmányúton. Pedagógusi pályáját Szolnokon kezdte, majd Székelyudvarhelyen, Vajszlón, Bólyban, Szigetváron dolgozott rajztanárként, nyaranta a keszthelyi pedagógus-művésztelep munkájában vett részt.  Rendszeresen szerepelt a pécsi és a baranyai tárlatokon 1953-tól, s az 1960-as években az Építők Zsolnay Művelődési Házban a képzőművészeti szakkört vezette.


Festői életművét a különböző ábrázolási módok és irányzatok eklektikája jellemzi. Az 1950-es évek szocreál tematikája, valamint az oldott festőiségű naturalista jellegű tájképek, csendéletek, figurális ábrázolások és a magyar népművészet formavilága éppúgy jelen van munkásságában, ahogy az absztraktba hajló konstruktivista törekvések megkomponált dekorativitása. Olajképeit, illetve valkiddal festett vásznait élénk színek, erőteljes kontúrok  jellemzik, későbbi művein a spanyolozás technikáját is alkalmazta, továbbá számos mozaikot készített. Életművének néhány darabja megtalálható a Janus Pannonius Múzeum gyűjteményében. Szülőhelyén, Vajszlón   műveiből  - átfogó képet adva életművéből  - állandó kiállítás látható.


Az  október 21-i rendezvényen, ester hat órától a Nappali Kávézóban  a művészről és István akna, 1961 című képéről, a szocreál festészetről, illetve a bányászat kultúrtörténeti összefüggéseiről Nagy András esztéta, a Janus Pannonius Múzeum muzeológusa osztja meg gondolatait az érdeklődőkkel. Fekete Richárd költő, irodalomtörténész, a Bányaidő című verseskötet szerzője pedig a pécsi bányászat „szociopoétikájáról”  beszél majd.


A  festmény a megnyitó rendezvényt követően egy hónapon keresztül less  látható a Nappali Kávézóban.

Utoljára frissítve: 2016-10-17 15:54:01

További híreink
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
A fenntarthatóság és az ellenállóképesség állt a középpontjában idén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett Pécsi Pénzügyi Napoknak.
2023-06-06 21:59:53, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Száz alkotó mutatkozik be az Országos Kerámiaművészeti Triennálén Pécsen.
Bővebben >>