. Ma Márk napja van.
Kemény anyag, puha tartalom
2019-11-15 23:17:15
Kemény anyag, puha tartalom

Kemény anyag, puha tartalom

A művészi kreativitás mindig új utakat keres magának, amelyek sokszor váratlan találkozásokból, helyzetekből, felismerésekből bontakoznak ki.


A Lakics Acélszobrászati Szimpóziumon 2016. és 2019. között készült  harminc acélszobrot tekinthetik meg a látogatók a Pécsi Galéria TÉRERŐ - Az ipar és a képzőművészet találkozása című új tárlatán. A kiállítási anyag – több száz kilogramm hűvös acél – jól példázza a művészi határtalanságot, hogy bármely anyag alkalmas valami nagyon emberi, már-már lírai mélységű üzenet közvetítésére.

 

Kemény anyag, puha tartalom, röviden így összegezhető a Pécsi Galéria legújabb kiállítása. A művészi kreativitás mindig új utakat keres magának, amelyek sokszor váratlan találkozásokból, helyzetekből, felismerésekből bontakoznak ki. Ilyen találkozás jött létre a PTE Művészeti Kar Szobrásztanszéke és a Lakics Kft. között, amelynek köszönhetően 2016 óta évente megrendezésre kerül a kezdeti LAKICS Acélszobrászati Workshop – immár TÉRERŐ Acélszobrászati Szimpózium néven.


Az ötletgazda Kreatív Ipari Klaszter volt, ami a művészet és a gazdaság kapcsolatának mind szorosabbá vonását,  folyamatosan építését határozta meg céljai között, ennek során találtak rá a komlói cég művészetpártoló tulajdonosára, Lakics Péterre. Az acélszerkezetek gyártásával foglalkozó vállalkozásnál a termékeik  előállításakor egyedi minőségű acél keletkezik, amelynek művészi újrafelhasználása kihívást és ritka alkalmat kínál a szobrászok számára, amelynek során az ipari technológiákat alkalmazhatják kisplasztikáik, valamint nagyméretű köztéri szobraik megalkotásához. A szimpozion különlegessége, hogy a szobrászok az üzem gyártócsarnokában dolgoznak, a mindennapos termelési folyamat mellett jönnek létre művészi alkotások. A művésztelepen fiatal szobrászok együtt alkotnak hazai és külföldi neves alkotókkal.


A kiállítás december 10-ig várja az érdeklődőket.

Utoljára frissítve: 2019-11-15 23:35:12

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>