. Ma Judit napja van.
Kemény Bertalan díjas Alsómocsolád polgármestere
2018-03-02 18:47:00
Kemény Bertalan díjas Alsómocsolád polgármestere

Kemény Bertalan díjas Alsómocsolád polgármestere

Kemény Bertalan  Falufejlesztési-díj átadó ünnepséget tartottak Alsómocsoládon. Az ünnepi díjátadón  előadások hangzottak el amelyek középpontjában a  család állt. Többek között mint a kulturális örökség része, vagy mint  az értékek átörökítésének fontos helyszíne.

A Falufejlesztési Társaság,tíz évvel ezelőtt, 2008 márciusában, Kemény Bertalan, a Falufejlesztési Társaság megalapítója és a falugondnoki szolgálat megálmodója és megvalósítója emlékének megőrzése érdekében  alapította a róla elnevezett  díjat.  Az alapítók elsődleges célja az volt, hogy erkölcsi elismerésben részesüljenek mindazok - országhatáron belül, illetve a Kárpát-medence területén -, akik falugondnoki feladatukat legalább 5 éve, kiemelkedő színvonalon, a munkaidő korlátait nem ismerve végzik. Szakmai tudásuk legjavát nyújtva, mindig lelkiismeretesen, nagy türelemmel, együttérzéssel és odaadóan szolgálják településüket.

E mellett  azoknak a vidékfejlesztő szakemberek, közösségfejlesztők munkáját  is ezen a módon  ismerik el, akik szűkebb környezetükben, vagy országos szinten elkötelezetten tevékenykednek a centrum és a periféria közötti hídépítésben,  tevékenységük fontos részének  tekintik a kapcsolatteremtést, az értelmes dialógust  a legfontosabb eszközüknek a szakértők és a helyi lakosság közötti párbeszédben, az elmélet és gyakorlat között.   A díj pénzjutalommal nem jár, de a  díjazottak a díszes oklevél mellett átvehetik Simorka Sándor szobrászművész bronzplakett alkotását.  

Ebben az esztendőben Kemény Bertalan  Falufejlesztési-díjat vehetett át Beluczky Károly, Pusztaberki település falugondnoka; Császár János, Csólyospálos tanyagondnoka; Hevérné Paróczi Györgyi, Szécsénke település falugondnoka; Nagy Erzsébet, Háromkút falugondnoka; Rákos Jánosné, Kálócfa település falugondnoka; Dicső László településfejlesztő; dr. Duró Annamária egyetemi doktor; Dús Ildikó, Magyardombegyház társadalmi megbízatású polgármestere; Kozma Judit, a Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Falugondnokok Egyesületének elnöke; Krizsán András DLA, építész, a Magyar Építőművész Szövetség elnöke.

A Baranya megyei díjazott Dicső László 1990 óta, 28 éve Alsómocsolád község polgármestere. Előtte mezőgazdasági pilótaként, és gépkocsivezető-oktatóként dolgozott, majd családi ösztönzésre indult az első önkormányzati választásokon a polgármesteri címért. Mindig közel érezte magához a vidéket, Alsómocsolád pedig különösen közel áll a szívéhez. Számára a polgármesterség nemcsak szolgálat, hanem életforma is. Hozzá tartozik a nyitottság, a rendszerekben történő gondolkodás és a kockázatok felvállalása. Fontos feladatának tartja, hogy megtalálja a közös hangot a lakosokkal, és velük együttműködve, az ő igényeikre alapozva közösen generálják a településfejlesztési folyamatokat.

Kemény Bertalant személyesen ismerte, ifjú polgármesterként az által indított szellemi műhelyben interaktív módon, a csoport többi tagjával együttműködve sajátította el a településfejlesztés alapjait. Az egyik legelhivatottabb támogatója volt a falugondnoki rendszer létrehozásának.

Alsómocsoládon 1995 óta látja el szakember ezt a feladatot, Dicső László pedig mindent megtesz azért, hogy a rendszer minél hatékonyabban és eredményesebben működjön a célcsoportok mindennapjainak megkönnyítése érdekében. A Demokratikus Alsómocsoládi Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzatot 1996-ban hoztak létre, amelynek az óta is legaktívabb támogatója. Hisz a fiatalokban, és abban, hogy személyes- és szociális kompetenciáik, valamint érdekérvényesítő készségük fejlesztésével aktív, saját jogaikat és kötelezettségeiket pontosan ismerő polgáraivá válhatnak településüknek.

Legnagyobb erénye az, hogy a megszerzett tudást nem csak saját maga épülésére, hanem annak visszaforgatásával, aprópénzre váltásával a kistelepülések társadalmi és gazdasági jóllétének fejlesztésére használja. E mellett a különféle fórumokon és tanácskozásokon mindig a kistelepülések érdekeit tartja szem előtt, és arra törekszik, hogy a fejlesztési koncepciókban megjelenítse azok sajátosságait.

Utoljára frissítve: 2018-03-02 18:53:35

További híreink
Költözik a piac, megújul a buszállomás
Januártól új helyre költözik Komlón a piac, s megkezdődhet a Dél-dunántúli Közlekedési Központ a komlói önkormányzati buszpályaudvar-felújítása is.
2018-12-08 02:02:08, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Új épülettel bővül az orvosi kar
Több mint 10 és fél milliárd forintból új oktatási és kutatási központtal bővül a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara.
2018-12-07 22:58:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Egyenlő esélyekkel
December 11-ig nyújthatják be pályázatukat az ingyenes utazási igazolványra azok a 18 évesek, akik szeretnék felfedezni Európát.
2018-12-06 02:08:28, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Összesen 1,4 millió forinttal támogat három pécsi kezdeményezést a Pécsi Közösségi Alapítvány a nemrégiben lez...
Bővebben >>