. Ma Csongor napja van.
Kenyérszentelés és kulturális forgatag
2015-08-19 23:08:22
Kenyérszentelés és kulturális forgatag

Kenyérszentelés és kulturális forgatag

Számos érdekes kulturális és művészeti esemény helyszíne lesz az államalapítás ünnepén, augusztus 20-án Pécs és Baranya több városa.


Pécsett a  Szent István téren 14 órakor kezdődik az adománygyűjtés a Magyarok Kenyere részeként sütött cipók  jótékony célú eladásával a  Pécsi Jótékony Nőegylet “Nekem nincs ebédem”  gyermekétkeztetési programja javára. Ezzel egy időben  játszóház is várja a gyerekeket.


A Magyarok Kenyere Ünnep 16 órától veszi kezdetét, amelyen  beszédet mond Páva Zsolt polgármester, Korinek László, a Magyarok Kenyere program ötletgazdája, Györffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke és Böjte Csaba ferences rendi szerzetes. Az új kenyeret Udvardy György megyéspüspök áldja meg. Fellép Tolcsvay László énekes-zeneszerző, valamint  a Misina és a Mecsek táncegyüttes. A Déli Kapu folklórfesztivál gála műsora zárja a programot.

Augusztus 20-án a Janus Pannonius Múzeum kiállításai ingyenesen lesznek látogathatók, 10-18 óráig tart nyitva a Zsolnay Múzeum (Káptalan u. 2.), a Vasarely Múzeum (Káptalan u. 3.), a Sopianae – Baranya római kori leletei (Káptalan u. 4.), valamint az Álom ihlette művészet (Káptalan u. 4.) című tárlat. Emellett  a kenyér ünnepe alkalmából 10-16 óráig megtekinthető a Néprajzi Múzeum (Rákóczi u. 15.), s benne  Búza – kenyér – élet… című időszaki kiállítás is, amely játékosan, interaktív módon mutatja be, milyen gépek, eszközök segítségével jut el asztalunkra a mindennapi kenyér.
Pécsett a  kertvárosiak  augusztus 20-án a Nevelési Központ agóráján  15 órától múlathatják az időt. A programban koncertek  egész sora  mellett– a fellépők között Gáspár Lacival, az Ámokfutókkal, Zámbó Krisztiánnal – , ingyenes légvár, ugráló vár, foci és arcfestés is várja az érdeklődőket.


Augusztus 20-án nyílik Péreli Zsuzsa Munkácsy-díjas, Érdemes- és Kiváló művész Benső zarándoklat című kiállítása  18 órakor a Pécsi Galériában, a Széchenyi téren. A megnyitón köszöntőt mond Páva Zsolt, Pécs polgármestere, a kiállítást megnyitja P. Szabó Ernő műtörténész, a megnyitón közreműködik Tolcsvay László zeneszerző.

Komlón a  48-as téren  számos program várja a város lakóit reggel  9 órától. Lesz kézművespiac, lovas hintózás, gyermekjátékok, fél tizenegykor kezdődik az ünnepség maga az új kenyér megáldásával, kenyérszenteléssel, amelyet  követően Polics József, Komló polgármestere mond ünnepi beszédet. Délután kreatív kézműves-játszóház, a Forsanen duó és a Guca Partysans lép fel, a nap a 21-24 óráig tartó  utcabállal zárul. 

 

A megyei ünnepség  10 órakor kezdődik Pécsváradon a várban, amelyen köszöntőt mond Zádori János a város polgármestere,  amelyet Nagy Csaba, a Baranya megyei közgyűlés elnökének beszéde követ. Az ünnepségen fellép a Pécs-Gyárvárosi Silentium kórus, a Pécsváradi Női Kamarakórus,  valamint a Pécsváradi Városi Fúvószenekar. A rendezvényen bemutatkozik a Kincses Baranya -  Nagypalli Pogácsa fesztivál és az Orfűi Medvehagyma Fesztivál.


A Szent István királyra és a keresztény magyar állam alapítására emlékezve egész napos programsorozat várja az érdeklődőket Szigetváron az önkormányzat, a Szigetvári Kultúra- és Zöld Zóna Egyesület, a Kisváros Nonprofit Kft. és a Szigetvár „Zrínyi 1566” Turisztikai Egyesület szervezésében. A  hagyományos kenyérszentelést mellett este  utcabált is tartanak.

S mire figyeljenek az autójukkal parkolni szándékozók, vagy azok, akik a hosszú hétvégén utazni szeretnének?


Az ünnep alatt sem lesz változás a pécsi hulladékszállítási rendben, augusztus 20-án (csütörtökön), 21-én (pénteken) és 22-én (szombaton) a megszokott módon zajlik a hulladékszállítás,  s a Zöldhulladék-járat is a megszokott módon közlekedik.
 
A lakossági hulladékudvar ünnepi nyitva tartása (Pécs, Eperfás út 3.):

2015. augusztus 20-án (csütörtökön) és 23-án (vasárnap): zárva
2015. augusztus 21-én (pénteken): nyitva 07.00-15.00 óra között
2015. augusztus 22-én (szombaton): nyitva 07.00-15.00 óra között

A Siklósi út 52. szám alatti Központi Ügyfélszolgálati Iroda nyitva tartása:
2015. augusztus 20-23. között: zárva


Parkolni  augusztus 20-án (csütörtökön) Pécsett minden díjzónában díjmentesen lehet, azonban a védett, forgalomcsillapított övezetekbe a behajtás minden esetben engedélyhez kötött.


Az augusztus 20-tól kezdődő hosszú hétvégén a szabadnapokra meghirdetett menetrend szerint közlekednek a Tüke Busz járatai.  A bérletpénztárak augusztus 20-án zárva tartanak. Augusztus 21-én és 22-én a Nagy Lajos Király úti bérletpénztár 6.30-12.00-ig, a főpályaudvari bérletpénztár 7.00-12.00-ig várja az ügyfeleket.


A hosszú hétvégén utazni szándékozóknak pedig  azt ajánlja a MÁV, ha tehetik, elővételben vagy az interneten váltsák meg jegyeiket. A vonatok augusztus 20-án a szombati, 21-én és 22-én az ünnepnapi, 23-án a vasárnapi menetrend szerint közlekednek.

Utoljára frissítve: 2015-08-19 23:11:41

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>